Sociale

Në qoftë se sapo zgjoheni në mëngjes gjëja e parë që bëni është të ndizni një cigare, atëherë vuani nga kjo sëmundje

Shkruar nga Liberale

Në qoftë se sapo zgjoheni në mëngjes gjëja e parë

Pavarësisht rrezikut të shtuar për shëndetin e tyre, duhanpirësit me Sëmundjen Kronike Obstruktive të Mushkërive (SPOK), janë ata që kanë nevojë të pinë një cigare në mëngjes sapo hap sytë, sipas një studimi të studiuesve grekë nga Spitali i Përgjithshëm i Selanikut “G. Papanicolaou”, Qendra Shëndetësore Evosmos, Universiteti i Mançesterit dhe Universiteti Aristoteli.

Siç tregojnë gjetjet, të cilat janë publikuar në revistën shkencore Chronic Respiratory Disease , pacientët me COPD fillojnë të pinë duhan mjaft herët në mëngjes, krahasuar me duhanpirësit pa sëmundje, ndërsa varësia e tyre nga nikotina shkon në nivele më të larta.
“Pirja e duhanit është faktori më i zakonshëm i rrezikut për COPD dhe përkeqëson përparimin e sëmundjes”, vëren ekipi hulumtues, duke theksuar rolin e varësisë nga nikotina si një faktor frenues për ndërprerjen e duhanit dhe shmangien e efekteve të tij të rënda pulmonare.

Studiuesit iu drejtuan 359 duhanpirësve nga zonat rurale të vendit, 71 me SPOK dhe 288 pa swmundje. Pjesëmarrësve iu kërkua t’i përgjigjen testit të varësisë nga nikotina “Fagerström”, një shkallë vlerësimi e përdorur gjerësisht në studimet greke të duhanpirjes, e cila përfshin pyetje të tilla si “Sa cigare pini në ditë?”, “Nw cilin vakt e konsideroni cigaren mw tw rwndwsishme” etj.
Sipas rezultateve, COPD ishte më e zakonshme në mesin e duhanpirësve me rezultate më të larta të testit Fagerström dhe moshë më të madhe, pavarësisht nga ashpërsia e pirjes së duhanit. Gjetjet, përfunduan studiuesit, theksojnë programet e mbështetjes për lënien e duhanit si thelbësore për parandalimin dhe menaxhimin e COPD.

Publikimi shkencor përfshin disa vëzhgime të studiuesve mbi marrëdhënien midis COPD dhe pirjes së duhanit. “ Është një shkak kryesor i sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë në mbarë botën ”, shprehen studiuesit. Sipas tyre, megjithëse është faktori kryesor i rrezikut për sëmundjen dhe ndërprerja e saj përmirëson rezultatet, nuk është i vetmi përcaktues i rënies së funksionit të mushkërive dhe fillimit të SPOK. ” Ecuria e funksionit të mushkërive varet nga predispozita gjenetike, rrethanat e hershme të jetës dhe ekspozimi i konsiderueshëm ndaj faktorëve të rrezikut mjedisor, “ vënë në dukje ata.

Sa i përket varësisë nga nikotina dhe rolit të saj rëndues, ata shpjegojnë se ajo mund të favorizojë ekspozimin ndaj faktorëve të rrezikut, duke i shtyrë, të themi, duhanpirësit të kërkojnë cigare me përmbajtje më të lartë nikotine ose të adoptojnë duhanin më të dëmshëm me fryrje më të thella tymi.

Në të njëjtën kohë, varësia më e madhe e nikotinës shoqërohet me ulje të motivimit dhe respektimit të qëllimit për të lënë duhanin. “Në veçanti” thotë botimi, “pacientët me COPD kanë më pak gjasa të lënë duhanin në krahasim me duhanpirësit pa COPD, gjë që mund të nënkuptojë varësinë e shtuar nga duhani”.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH