Sociale

Kur partnerin e ke më shumë mik seç duhet, ç’duhet të dini për sindromën e shokut të dhomës

Shkruar nga Liberale

Kur partnerin e ke më shumë mik seç duhet, ç’duhet

Çiftet që janë bashkë prej kohësh e dinë që pasioni nuk është gjithmonë ai i ditëve të para dhe se mund të ndodhë që fluturat në stomak të mos ndihen aq shpesh sa në fillim të një lidhjeje.

Megjithatë, në disa raste, marrëdhënia midis partnerëve ndryshon deri në atë pikë sa ata nga të qenit të dashuruar kthehen në njerëz që ndajnë një shtëpi dhe detyrat logjistike që lidhen me të. Pra kur lidhja e tejkalon atë cakun e shëndetshëm të miqësisë që dy partner duhet të kenë.

Në këto raste flasim për “sindromën e shokut të dhomës”. Por çfarë është ajo? Dhe si të dilni prej saj?

Çfarë është sindroma e shokut të dhomës?

Termi ‘sindroma e shokut të dhomës’ përdoret për të përshkruar një dinamikë që përjetojnë disa çifte, në të cilën marrëdhënia është bërë, qoftë edhe vetëm për një kohë të përkohshme, një marrëdhënie midis dy miqve dhe jo midis dy të dashuruarve që janë të lidhur në mënyrë romantike.

Ata ndajnë punët e shtëpisë, faturat, hapësirat e përbashkëta: ashtu si mes dy personave që jetojnë në të njëjtën shtëpi, por nuk kanë një marrëdhënie romantike.

Çiftet që e përjetojnë ndihen sikur janë dy njerëz që jetojnë jetë paralele, të cilët bashkëjetojnë mirë dhe menaxhojnë detyrat pa nivele të larta konflikti, por pa një lidhje të fortë emocionale apo kimie fizike, intime.

Ka disa shenja që lidhja mund të ketë kaluar (ose është në tranzicion) në një dinamikë të tillë:

Mungesa e komunikimit dhe distanca emocionale: çifti rrotullohen rreth njëri-tjetrit pa u lidhur me të vërtetë në një nivel më të thellë, duke hequr dorë nga shprehja e nevojave të tyre ose shkëmbimi dhe verbalizimi i përvojave ose ndjenjave.

Ulja e intimitetit: seksi nuk është thelbësor për të gjithë, por shpesh në çiftet e prekura nga sindroma e shoqes së dhomës, intimiteti fizik bëhet më i rrallë ose humbet pasioni.

Jetë të ndara: Partnerët kanë rutina dhe interesa të veçanta, rrallëherë kalojnë kohë cilësore së bashku.

Mungesa e mbështetjes: Nuk ndihen të mbështetur apo të kuptuar nga partneri i tyre.

Martesa e bardhë: Pa seks? Për disa çifte është një zgjedhje, për të tjerët nuk është

Shkaqet e sindromës së shokut të dhomës

Fëmijë të uritur, nervozë, të cilët duhet të ushqehen, të çohen në shkollë, në kurse. Prindër të moshuar që kanë nevojë për ndihmë. Kafshët shtëpiake që duan kujdes dhe shëtitje. Punë stresuese, shefa toksikë, pakësim i energjisë.

Pasojat dhe rreziqet për marrëdhënien

Çiftet e prekura nga sindroma e shokut të dhomës mund të përjetojnë një sërë efektesh negative që vijnë nga transformimi i marrëdhënies. Midis tyre, sipas Genesis Games, terapiste dhe organizatore e seminarit “Parandalimi i sindromës së shokut të dhomës: Balancimi i dashurisë dhe jetës së përditshme”, mund të ketë:

Shpërqëndrimi nga çështjet më të rëndësishme

Ndjenja e të qenit jo adekuat ose ‘mjaftueshëm i mirë’

Zhvillimi i një dinamike prind-fëmijë

Ulje e butësisë dhe admirimit

Zemërimi për shkak të ngarkesës mendore dhe/ose mungesës së vlerësimit.

Si të dilni nga sindroma e shokut të dhomës?

Për të mos u ndjerë si shokë dhomës dhe për t’u kthyer në të qenit pjesë e një çifti, është e rëndësishme të përqendroheni në marrëdhënie, duke i kushtuar kohë dhe energji kultivimit të marrëdhënies, kapërcimin e distancës emocionale dhe rindërtimin e intimitetit. Ka disa strategji që mund të ndihmojnë, për shembull:

Fillimi i bisedave të hapura dhe të sinqerta për ndjenjat dhe dëshirat (tonat dhe të personit tjetër) është hapi i parë drejt rilidhjes. Kjo kalon përmes ndarjes së emocioneve, ndjesive dhe strategjive se si të përmirësohet marrëdhënia, si dhe duke dëgjuar në mënyrë aktive këndvështrimin e partnerit.

Është thelbësore t’i kushtoni kohë cilësore të qenit të pranishëm me njëri-tjetrin. Kjo mund të bëhet duke planifikuar rregullisht netët e takimeve, arratisjet në fundjavë, apo edhe aktivitete të thjeshta por të përbashkëta, si një film së bashku ose një piknik në park.

Është e rëndësishme të identifikoni aktivitetet që ju pëlqejnë të dyve dhe të gjeni kohë për t’iu kushtuar atyre së bashku. Qoftë gatimi, shëtitja apo piktura, hobi i përbashkët mund të ndihmojë në rilidhjen dhe forcimin e lidhjes.

Shkëputja dhe eliminimi i shpërqendrimeve dixhitale mund të jetë një strategji për të na ndihmuar të përqendrohemi te partneri ynë dhe te momenti këtu dhe tani: kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të gjejmë momente në të cilat të fikim telefonin ose kompjuterin.

5. Vendosni qëllime të përbashkëta

Identifikimi i qëllimeve në përputhje me aspiratat e të dyve ndihmon për të rivendosur një marrëdhënie si çift dhe jo dy rrugë individuale që shkojnë paralelisht brenda së njëjtës shtëpi. Këto synime mund të lidhen me karrierën, familjen, rritjen personale ose çdo fushë tjetër të jetës.

Megjithatë, objektivat individuale nuk duhet të errësohen apo pengohen. Në të vërtetë, është e rëndësishme të ofroni mbështetje dhe inkurajim, duke festuar sukseset e personit tjetër dhe duke i dhënë dorën nëse dhe kur është e nevojshme.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH