Sociale

Këto janë detajet që tregojnë se keni një personalitet të jashtëzakonshëm

Shkruar nga Liberale

Këto janë detajet që tregojnë se keni një personalitet

Mundohuni të mendoni për çdo person si një individ unik dhe përpiquni të shihni mirësinë, apo edhe madhështinë, brenda tyre. Oscar Wilde e kapi atë në mënyrën e tij pafundësisht të zgjuar dhe të mençur, duke thënë: “Të gjithë mund të mos jenë të mirë, por ka gjithmonë diçka të mirë tek të gjithë. Asnjëherë mos gjykoni askënd shkurtimisht, sepse çdo shenjtor ka një të kaluar dhe çdo mëkatar ka një të ardhme.”

Duke bërë këtë, ne e hapim veten ndaj mirëkuptimit, dhembshurisë dhe ndoshta edhe disa surprizave. Ju madje mund të dëshironi ta ktheni këtë trajtim tek vetja. Por nëse keni nevojë për një dorë ndihme, ngrihuni… ja ku hyj unë! Këtu janë gjashtë shenja të sigurta që ju keni një personalitet të jashtëzakonshëm, sipas psikologjisë.

Tregoni mirësi ndaj të tjerëve, pa marrë parasysh çfarë – Shpesh, janë të gjitha gjërat e vogla që i bëjnë njerëzit të dallohen dhe i bëjnë ata vërtet të jashtëzakonshëm. Dhe shpesh janë akte të thjeshta dashamirësie. Mendo pak, mirësia është gjithçka. Një studim historik mbi atë që përbën një “person të mirë” në Journal of Cross-Cultural Psychology, zbuloi se “virtyti i njerëzimit” është një shenjë kryesore – veçanërisht tiparet e “mirësisë dhe dashurisë”. Kjo mund të materializohet si dhënie e dorës, dëgjim aktiv i një bashkëshorti në telashe ose si vullnetarizëm në komunitetin lokal. Ajo që i bën këta njerëz të veçantë nuk është vetëm mirësia e tyre – edhe pse ata kanë mjaft nga kjo – por më tepër se si përhapet prej tyre.

E kuptoni gjithmonë atë që thoni – Nëse identifikoheni me këtë tipar yjor, ka të ngjarë që të jeni të vërtetë dhe transparent në gjithçka që bëni. Kur bëni një premtim, është gjithmonë një premtim rozë. Merrni kohën kur e ndihmuat shokun e saj për një ndarje tjetër dhe i ndihmuat ata të lëvizin apartamentet në një ditë të nxehtë përvëluese. U shfaqe dhe mbi të, e bëre me një buzëqeshje. Por ajo që ju bën një njeri të klasës A është se ju kuptoni atë që thoni. Kjo është e drejtë, ju jeni të sinqertë.

Ngriheni për atë që është e drejtë – Imagjinoni një dhomë plot me njerëz, të gjithë duke shmangur të flasin për diçka të gabuar. Pastaj, dikush ngrihet në këmbë. Ata nuk janë zëri më i lartë apo më elokuent në dhomë, por flasin sepse besojnë se është e drejtë. Kjo është diçka e vogël që quhet guxim. Në një artikull, Ronald E. Riggio Ph.D. Profesori i psikologjisë eksploroi se si një individ me të vërtetë i shquar do të ketë shumë “fortësi”. Nëse jeni plot guxim, nuk po flisni vetëm, po veproni sipas besimeve të tyre dhe po e mishëroni atë në praktikë. Mendoni për këtë. Njerëzit që mbrojnë atë që është e drejtë, kanë ndryshuar botën – dhe ata shpesh kanë përballuar shumë nxehtësi për të gjithashtu.

Tregoni shumë mençuri dhe maturi – E di që të jesh impulsiv duket shumë argëtues, por a ke provuar të jesh i matur në vend të kësaj? Dr. Riggio përfshin një tjetër shenjues të njerëzve me personalitet të shquar: maturinë. Në thelb, maturia qëndron në faktin se jeni të zgjuar dhe të kujdesshëm me vendimet tuaja. Nuk është gjëja më e bukur në botë, por mund t’ju bëjë një person të jashtëzakonshëm. Ju jeni në gjendje të informoheni për zgjedhjet tuaja dhe të bëni një hap të shëndetshëm prapa. Ju mendoni për pasojat dhe zgjidhni me mençuri. “Kjo përfshin të qenit objektiv dhe reflektues kur vendosni për drejtimet e veprimit. Individët e matur mësojnë të shmangin marrjen e vendimeve të këqija. Ata vlerësojnë dhe mësojnë nga të tjerët”, thotë Dr. Riggio. Dhe një këshillë e ëmbël për ju: të kesh maturi nuk do të thotë vetëm të anashkalosh gabimet dhe marrëzitë, por ka të bëjë me shfrytëzimin e mundësive aty ku mundesh.

Jeni një student në shkollën e jetës – E di që tingëllon e çuditshme, por të jesh student në shkollën e jetës është një fitore e madhe e personalitetit. Dhe kërkimi me siguri e mbështet atë! Një studim i kohëve të fundit mbi forcën e karakterit zbuloi se “dashuria për të mësuar” është pothuajse gjithmonë “e lidhur fort me ndikimin pozitiv”. Por pse është kaq e mrekullueshme të jesh nxënës gjatë gjithë jetës? Le të hyjmë në të! Ndonjëherë, varet nga rritja personale. Çdo pjesë e njohurive të fituara ju ndihmon të bëheni një version më i mirë i vetes. Qoftë nëse është të zgjedhësh një hobi të ri si ngjitja, ose të kuptosh një koncept të ndërlikuar si investimi, ose thjesht të zgjerosh horizontin, të mësuarit pasuron gjithçka që prek! Duke qenë super i hapur për të mësuar, ju qëndroni të adaptueshëm dhe të gatshëm për të trajtuar çdo gjë që ju del përpara. Dhe kjo nga ana tjetër ushqen elasticitetin—një tjetër shenjë dalluese e një personi vërtet të shquar.

Jeni një person i lindur i interesuar dhe kurioz – E mëparshmja lidhet bukur me pikën tonë të fundit: kuriozitetin! Në një artikull për pikat e forta dhe virtytet e karakterit, psikologu klinik Dr. Reham Al Taher vuri në dukje se kurioziteti ishte karta e vizitës së një personi të jashtëzakonshëm. “Sa më shumë kureshtarë dhe krijues i lejojmë vetes të bëhemi, aq më shumë fitojmë perspektivë dhe mençuri dhe, nga ana tjetër, do ta duam atë që po mësojmë. Ky është zhvillimi i virtytit të urtësisë dhe dijes,” tha Dr. Al Taher. Ky interes i rrënjosur thellë për botën dhe njerëzit që jetojnë në të është një shenjë e diçkaje ultra të veçantë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH