Shpesh i lidhim patatet me ushqime jo të shëndetshme si patatet e skuqura apo ushqimi i shpejtë, por shkenca po tregon një tjetër anë të tyre – atë të përfitimeve për shëndetin, sidomos për personat që vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut.
Një studim i fundit ka treguar se ngrënia e patateve të ziera ose të pjekura (pa yndyrë të shtuar) ndihmon në uljen e mbajtjes së natriumit në trup dhe përmirëson tensionin sistolik të gjakut. Efekti ishte më i mirë sesa ai i suplementeve të kaliumit apo një diete standarde kontrolli.
Patatet janë të pasura me kalium – një mineral i rëndësishëm për ekuilibrin e natriumit në trup dhe shëndetin e zemrës. Përveç kaliumit, ato përmbajnë edhe fibra, vitaminë C, vitaminë B5 dhe antioksidantë si flavonoidet dhe karotenoidet.