Sociale

Ja sa kripë rekomandojnë ekspertët të konsumojmë në ditë!

Shkruar nga Liberale

Ja sa kripë rekomandojnë ekspertët të konsumojmë

Sa kripë rekomandojnë ekspertët?

Sasia minimale e natriumit që ka nevojë një i rritur i shëndetshëm vlerësohet të jetë 0,18-0,23 g në ditë (me kusht që të mos djersitet).

Një dietë që siguron këtë sasi të natriumit ka të ngjarë të mos jetë në gjendje të plotësojë nevojat e tjera ushqyese. Prandaj, për të siguruar mjaftueshmëri në lëndë ushqyese të tjera dhe për të zëvendësuar humbjet e natriumit përmes djersës, të rriturit e shëndetshëm kanë nevojë për rreth 1.5 g natrium në ditë që korrespondon me 3.8 g kripë në ditë.

Por për shkak se është e vështirë të arrihet një konsum i tillë, duke qenë se konsumi mesatar i kripës në shumicën e vendeve evropiane varion nga 8-11 g në ditë, një rekomandim më realist nga organizatat globale dhe autoritetet kombëtare është 5-6 g kripë në ditë. .

Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) propozon në mënyrë specifike një vlerë referimi të marrjes për nevojat e etiketimit të ushqimit prej 6 g kripë për popullatën e përgjithshme.

Fëmijët nën moshën 11-vjeç duhet të konsumojnë edhe më pak se 6 g kripë në ditë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon më pak se 5 g kripë në ditë, e barabartë me një lugë çaji.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH