Sociale

Historia e virgjërisë, testet për ta vërtetuar dhe truket e grave për ta kapërcyer atë

Shkruar nga Laert MIRAKU

Historia e virgjërisë, testet për ta vërtetuar dhe truket e

Përshtati dhe përgatiti pë Liberale.al, Laert Miraku

Nga testi i urinimit e deri te çarçafët e përgjakur në natën e dasmës, të gjitha testet që femrave u është dashur t'i nënshtrohen ndër shekuj për të vërtetuar virgjërinë e tyre.

Në vitin 2018, Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Kombet e Bashkuara kërkuan zyrtarisht eliminimin e testimit të virgjërisë , si një shkelje e të drejtave të njeriut dhe një praktikë e dëmshme për mirëqenien fizike, psikologjike dhe sociale të grave. Megjithatë edhe sot, në disa kultura, praktika e testimit të "pastërtisë" së një vajze vazhdon. Si dhe besimi se aktiviteti seksual i një gruaje mund të nxirret nga gjendja e himenit, pavarësisht nga fakti se "virgjëria" nuk është një term mjekësor dhe as nuk shfaqet në traktatet e mëdha anatomike", shpjegoi Eugenia Tognotti në British Medical. Ju kujtojmë se Eugenia Tognotti është profesoreshë e historisë së mjekësisë dhe shëndetit publik në Universitetin e Sassarit.

VIRGJËRESHA, GRUA E PAMARTUAR. Në fakt, virgjëria, si një "gjendje" specifike femërore, është një ndërtim i thjeshtë kulturor (d.m.th. pa ndonjë konfirmim të vërtetë anatomik), që e ka origjinën nga fjala latine virgo, që do të thotë grua e pamartuar. Arsyeja pse, që nga kohërat e lashta e deri më sot, kjo karakteristikë e supozuar është vendosur si një vlerë shoqërore, dhe për rrjedhojë si një cilësi që një grua duhet të zotëronte, lidhet me nevojën që burrat të kenë garanci për atësinë e tyre .

VIRGJËRISË FIZIKE DHE SHPIRTËRORE. Në mitologjinë greke tre perëndesha ishin të virgjëra: Artemis, Athena dhe Hesti (më vonë u bë Diana romake, Minerva dhe Vestia). Dhe për të krishterët, Maria, nëna e Jezusit dhe simbolikisht e të gjithë besimtarëve, është e virgjër edhe pas martesës. Sidoqoftë, nuk ishte himeni ai që përcaktoi virgjërinë sipas mjekëve të lashtë. As Galeni dhe as Aristoteli nuk e përmendën atë. Mjeku grek Soranus pohoi se gjaku i prodhuar pas marrëdhënies seksuale varej nga plasja e disa enëve të gjakut. Dhe për Shën Agustinin (shek. IV), dhunimi nuk të bëri të humbasësh virgjërinë, përderisa rezistoje me gjithë zemër dhe shpirt. Kjo sepse, siç shkruhet në De civitate Dei, për shenjtorin kishte dy lloje virgjërie: një trupore dhe një shpirtërore, e bazuar në shpirt dhe padyshim më e vështirë për t'u verifikuar.

NGA PERËNDESHAT TEK VESTALËT. Megjithatë, përtej përkufizimeve, në kohët e lashta u krijuan shumë sisteme për të verifikuar dëlirësinë e grave.  Virgjëreshat më të famshme të botës antike ishin "Virgjëreshat Vestale" të Romës, priftëresha të kushtuara perëndeshës së vatrës dhe familjes, Vesta. Të zgjedhura kur ishin ende fëmijë, ato qëndruan në detyrë për tridhjetë vjet gjatë të cilave kishin detyrimin të kujdeseshin për flakën e tempullit të Vestas dhe të qëndronin të dëlira.

Prandaj, marrëdhënia seksuale midis një virgjëreshe vestale dhe një burri ishte një lloj sakrilegji i quajtur incestum, një term që bëhet i kuptueshëm nëse merret parasysh se këto gra konsideroheshin "nënat" e çdo qytetari romak. Si ndëshkim, vestalët e incestit u varrosën të gjalla në të ashtuquajturin Campus Sceleratus, në Romë, afër Porta Collina, sepse asnjë fije floku nuk mund të dëmtohej te një priftëreshë.

Por si u vlerësua pastërtia e një virgjëreshe vestale? Kjo u zbulua nga historiani Valerius Maximus (shekulli I para Krishtit - I pas Krishtit), duke treguar se Tuccia-s vestale, e dyshuar se nuk ishte më e pastër, iu kërkua të demonstronte dëlirësinë e saj me një mrekulli: duke mbledhur ujin nga Tiberi me një sitë. Mrekullia pati sukses dhe që atëherë sita mbeti simbol i virgjërisë për shekuj. Nuk është rastësi që në një pikturë të famshme nga Quentin Metsys i Riu, Elizabeta I, e njohur si Mbretëresha e Virgjër (në fron nga 1588 deri në 1632), mban një në dorë: ajo demonstroi moralin dhe përshtatshmërinë e sovranit për të mbretëruar. Asokohe, në fakt, ishte e pamendueshme që në moshën 34-vjeçare një grua të mos kishte fëmijë, si detyrë e saj, nëse nuk ishte e shthurur. Prandaj, duke u portretizuar me sitën në dorë, Elizabeta I e bëri beqarinë e saj një virtyt politik, duke u paraqitur si një grua pa bashkëshorte, pasi tashmë ishte e martuar me nder me mbretërinë.

TESTI I URINËS. Sita ishte vetëm një nga shumë "testet diagnostike", madje as më surrealja. Shkrimtari romak Claudius Aelianus (175-235 pas Krishtit) përshkroi një ritual që konsistonte në dërgimin e vajzave në pyll me ëmbëlsira elbi. Nëse tortat e mbetura pranë strofkës së gjarpërinjve zhdukeshin, vajzat ishin të virgjëra; nëse ushqimi mbetej i paprekur nuk do të ishin. Një mundësi tjetër ishte shqyrtimi i urinimit: teksti i shekullit të 13-të De Secreta Mulierum shpjegoi se urina e virgjëreshave është "e pastër dhe me shkëlqim, ndonjëherë e bardhë, ndonjëherë e gazuar". Në të kundërt, arsyeja pse femrat e korruptuara kanë “urinë me baltë” është për shkak të thyerjes së lëkurës dhe “shfaqjes së spermës mashkullore në fund”. Teksti gjithashtu ilustroi shenjat e jashtme të dëlirësisë: "turpi, modestia, frika, ecja dhe fjalimi i patëmetë, zakoni për të ulur sytë para njerëzve dhe veprimet e njerëzve".

Pika e kthesës në testimin e virgjërisë ndodhi në shekullin e 16-të, kur flamandi Andrew Vesalius, babai i anatomisë moderne, pati mundësinë të prerë trupat e dy grave sigurisht të pastra: njëra ishte murgeshë dhe tjetra ishte e deformuar.

Siç tregon Kate Lister në Sex (The Assayer), mjeku vuri re një septum indi membranor rreth hyrjes së vaginës dhe ishte i bindur se kishte gjetur prova fizike të virgjërisë së tyre në të, siç raportoi në 1543 në traktatin De humani. "Corporis fabrica"

EKZAMINIMI I HIMENIT. Më vonë, Vesalius do të kishte specifikuar se "jo të gjitha virgjëreshat kanë një himen", por deri atëherë ishte tepër vonë: zbulimi i supozuar forcoi idenë se ishte e mundur të dallohej një grua që nuk kishte pasur kurrë marrëdhënie nga ajo që i kishte kryer ato. Pavarësisht mendimit të mjekëve si kirurgu i famshëm francez Ambroise Paré, i cili në vitin 1573 jo vetëm mohoi se virgjëria mund të demonstrohej duke ekzaminuar himenin, por edhe se ekzistonte, që nga ai moment në mentalitetin patriarkal, shpjegon shkrimtarja amerikane Jessica Valenti. Autorja e librave për të drejtat e grave, vendosi pastërtinë e një gruaje "midis këmbëve të saj" dhe filloi "të idhullonte virgjërinë si një zëvendësim për moralin e grave". "E kuqe e gjakut."

Megjithatë, pas Vesaliusit u tha "lamtumirë" analizës së urinimit ose shikimit: prova vendimtare e një gruaje të respektuar u bënë çarçafët e përgjakur në natën e dasmës, të përmendura tashmë në Ligjin e Përtërirë (libri i pestë i Biblës ) si shenjë e virgjërisë. Një “test” i marrë shumë seriozisht në çdo klasë shoqërore. Katerina e Aragonit, për shembull, i mbajti çarçafët e saj të njollosur me gjak natën e martesës me Henrikun VIII për vite me radhë dhe i paraqiti ato në Gjykatë gjatë çështjes së anulimit të ngritur kundër saj në vitin 1505 nga i shoqi, duke e sfiduar atë i cili pretendonte se nuk e kishte gjetur bashkëshorten të virgjër. Anasjelltas, pas dasmës së saj në 1745 me Carin Pjetri III, Katerina e Madhe u bë objekt thashethemesh se nuk i kishte "ndotur" çarçafët me të shoqin, i cili ishte i painteresuar për virtytin e saj. Në ditarët e saj, sovranja shkroi se oborrtarët e këshilluan atë të merrte një dashnor, Sergei Saltykov, i cili ndoshta ishte babai i djalit të vetëm legjitim që kishte sovrani.

STRATEGJITË E FEMRAVE. Në çdo rast, megjithëse humbja e gjakut konsiderohej vendimtare për virgjërinë e një gruaje, ajo gjithmonë mund të simulohej. Strategji të veçanta gjenden në dorëshkrimin e "Trotula", titulli i një teksti të shkurtër mbi shëndetin e grave që i atribuohet mjekes së parë femër në Evropë, Trotula De Ruggiero ose Trota di Salerno (shek. 11): "Një ditë para dasmës së saj, gruaja vendosi me kujdes një shushunje në buzët vaginale, duke u kujdesur që të mos depërtojë gabimisht, atëherë gjaku do të dalë dhe në atë pikë do të formohet një kore e vogël.

Pra, në kryerjen e marrëdhënieve seksuale, për shkak të rrjedhjes së gjakut, virgjëresha e rreme do ta joshë burrin." Sugjerime të tjera përfshinin kryerjen e marrëdhënieve gjatë menstruacioneve, ose vendosjen e zemrës së një zogu ose fshikëzës së qepur në zgavrën vaginale. Burime të tjera, si libri i Nicolas Venette i shekullit të shtatëmbëdhjetë L'amour conjugal (i konsideruar traktati i parë mbi seksologjinë) sugjeruan përgatitje astringente, të cilat do të kishin ngushtuar vaginën për të rritur vështirësinë në penetrim dhe për t'i dhënë burrit përshtypjen e të qenit partneri i parë seksual.

PROSTITUTAT: RIFITIMI I VIRGJËRISË. Nuk ishin vetëm nuset e ardhshme që donin të simulonin një pastërti që nuk e kishin më: prostitutat gjithashtu kishin interes të shfaqeshin të pastra, sepse mund të kërkonin tarifa më të larta. Dy vëllimet e Nocturnal Revels (1779), një ese mbi prostitucionin (që shihet si një e keqe e domosdoshme) në Londër në shekullin e 18-të, ilustrojnë se si të fshihet një enë që përmban një sfungjer të njomur me gjak në sirtarë të padukshëm të vendosur "në çdo kokë shtrati". Në momentin e duhur “u vendos mes kofshëve për të shtrydhur shumë më tepër lëng të kuq se sa do të kishte shpëtuar nderin e një vajze”.

SHALËN E BIÇIKLETËS. Shovinizmi që çoi në vlerësimin e pastërtisë së një gruaje bëri që në epokën viktoriane të ngjallte dyshime edhe për biçikletat e para, shala e të cilave do të kishte dëmtuar organet gjenitale të grave, duke i bërë ato të papërshtatshme për martesë. Në 1895, një artikull në Regjistrin Shtetëror të Iowa-s paralajmëroi se çiklizmi "mund të shtypë ose t'i bëjë menstruacionet të parregullta dhe jashtëzakonisht të dhimbshme, dhe ndoshta të mbjellë farat për sëmundjet e ardhshme". Sot ne priremi t'i lexojmë këto paralajmërime alarmante si shprehje e ankthit mashkullor që një grua mund të përjetojë kënaqësi seksuale duke hipur në një shalë. Por kjo është një histori tjetër.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH