Sociale

Historia/ Cilat ishin fazat e të drejtave të grave në Itali?

Shkruar nga Liberale

Historia/ Cilat ishin fazat e të drejtave të grave në Itali?

E drejta e votës, aksesi në arsim dhe punë, barazia gjinore dhe liria seksuale: arritjet kryesore të grave italiane nga viti 1874 e deri më sot.

E drejta për të votuar, aksesi në arsim, liria nga ndërhyrja e meshkujve: rruga drejt të drejtave të barabarta ka qenë dhe është ende shumë e gjatë për gratë në Itali. Këtu janë arritjet kryesore – si ajo e pilulës kontraceptive – që kujtojmë me rastin e 8 Marsit, Ditës Ndërkombëtare të Gruas.

1874 Gratë pranohen në shkolla të mesme, gjimnaze dhe universitete.

1882 Gratë lejohen të punojnë në zyrat publike, telegrafike dhe postare dhe të hapin bizneset e para tregtare.

1919 Ligji shfuqizon autorizimin martesor, i cili i pengonte gratë të dispononin me të ardhurat dhe pasuritë e tyre personale dhe të fillonin një veprimtari tregtare pa pëlqimin e bashkëshortit.

1945 Me vonesë krahasuar me vendet e tjera, me dekretin legjislativ të 1 shkurtit, të rriturit italianë fitojnë të drejtën e votës.

1946 Dekret nr. 74 i datës 10 mars gjithashtu u jep grave mundësinë për t’u zgjedhur.

1948 Kushtetuta vendos barazinë ligjore, duke vendosur barazinë e qytetarëve pa dallim gjinie, barazinë e bashkëshortëve në lidhje me fëmijët dhe midis burrave dhe grave në punë.

1956 Ligji n. 741 përcakton shpërblim të barabartë midis burrave dhe grave.

1963 Me ligjin n. 66, femrat pranohen në të gjitha zyrat publike dhe në drejtësi (por jo në Polici, Policinë Financiare dhe Forcat e Armatosura).

1970 Ligji n. 898 për divorcin, i konfirmuar nga referendumi i 12 majit 1974, lejon gratë të largohen nga bashkëshorti i tyre.

1975 Reforma e ligjit familjar i njeh gratë si plotësisht të barabarta me burrat brenda familjes dhe para ligjit.

1978 Ligji n. 194, i konfirmuar me referendumin e 5 gushtit 1981, anulon krimin e abortit dhe legalizon dhe rregullon ndërprerjen vullnetare të shtatzënisë.

1981 Ligji n. 442 i 5 gushtit anulon atë që parashikohej në vitin 1930 nga “Rocco Code” për martesën me armë gjahu dhe krimet e nderit, pra shuarjen e dënimit për dhunën seksuale pasuar nga martesa dhe uljen e dënimit për ata që “në gjendje zemërimi”. , ka vrarë gruan, vajzën apo motrën për “marrëdhënie jolegjitime trupore”.

2013 Në vazhdën e ligjit për ndjekjen (2009), u miratua ligji nr. 119 kundër femicideve dhe dhunës ndaj grave.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH