Sociale

Disa këshilla si të përballeni me ndarjen apo divorcin

Shkruar nga Liberale

Disa këshilla si të përballeni me ndarjen apo divorcin

Gjatë një ndarjeje ose divorci, është thelbësore të njohësh dhe të përpunosh një mori emocionesh që po përjeton. Kjo periudhë shpesh përfshin ndjenja të forta si trishtim, zemërim, konfuzion dhe ndonjëherë lehtësim. Pranimi i këtyre emocioneve si përgjigje natyrore ndaj ndryshimeve të rëndësishme të jetës është thelbësore. Angazhimi në praktikat e vetë-kujdesit, qoftë përmes terapisë, vëmendjes, stërvitjes ose lidhjes me miqtë dhe familjen mbështetëse, mund të sigurojë ngushëllim dhe forcë. Prioriteti i mirëqenies tuaj emocionale nuk është një luks – është një domosdoshmëri, duke ju ndihmuar të lundroni në këtë fazë sfiduese me elasticitet dhe qartësi.

Kërkoni mbështetje
Një nga aspektet më të rëndësishme të përballimit të ndarjes ose divorcit është kërkimi i mbështetjes nga miqtë, familja ose një terapist. Biseda me dikë për ndjenjat dhe përvojat tuaja mund t’ju ndihmojë të përpunoni emocionet tuaja dhe të fitoni perspektivë. Mund të jetë e dobishme të bashkoheni me një grup mbështetës ku mund të lidheni me të tjerët që kalojnë përvoja të ngjashme dhe të ndani strategji përballuese. Kërkimi i ndihmës profesionale nga një terapist mund t’ju ofrojë mjetet dhe udhëzimet për të lundruar në sfidat emocionale të ndarjes ose divorcit.

Kujdesu për veten
Gjatë kësaj kohe të vështirë, është e rëndësishme t’i jepet përparësi vetëkujdesit. Sigurohuni që të hani mirë, të ushtroheni rregullisht dhe të pushoni mjaftueshëm. Angazhimi në aktivitete që ju sjellin gëzim dhe relaksim mund të ndihmojnë në zbutjen e stresit dhe përmirësimin e mirëqenies suaj të përgjithshme. Merrni parasysh përfshirjen e praktikave të ndërgjegjësimit si meditimi ose joga në rutinën tuaj për të ndihmuar në qetësimin e mendjes dhe reduktimin e ankthit . Kujdesi për shëndetin tuaj fizik dhe mendor është thelbësor në ndërtimin e elasticitetit gjatë kësaj periudhe sfiduese.

Vendosni kufijtë
Vendosja e kufijve të qartë me ish-partnerin tuaj mund të ndihmojë në krijimin e një ndjenje stabiliteti dhe strukture gjatë procesit të ndarjes. Komunikoni hapur dhe sinqerisht për nevojat dhe pritshmëritë tuaja për të shmangur keqkuptimet. Është e rëndësishme të përcaktohen kufijtë rreth komunikimit, përgjegjësive të bashkëprindërimit dhe hapësirës personale për të siguruar një tranzicion më të qetë. Vendosja e kufijve do të thotë gjithashtu t’i jepni përparësi nevojave dhe mirëqenies suaj, edhe nëse do të thotë të kufizoni ndërveprimet me ish-partnerin tuaj për të reduktuar konfliktet dhe stresin emocional.

Përqendrohuni në të Ardhmen
Ndërsa është thelbësore të pranoni dhe përpunoni ndjenjat tuaja të humbjes dhe pikëllimit, është gjithashtu e rëndësishme të përqendroheni në të ardhmen. Vendosni synime për veten tuaj dhe imagjinoni një kapitull të ri në jetën tuaj. Angazhimi në aktivitete që ju sjellin përmbushje dhe qëllim mund t’ju ndihmojnë të ecni përpara. Konsideroni të eksploroni hobi të reja, të vazhdoni arsimimin tuaj ose të ndiqni mundësi karriere që përputhen me aspiratat tuaja. Duke u fokusuar në mundësitë që keni përpara, ju mund të krijoni një këndvështrim pozitiv dhe shpresëdhënës për fazën tjetër të jetës suaj.

Kërkoni këshilla ligjore
Nëse jeni duke kaluar nëpër një divorc, është e këshillueshme që të kërkoni këshilla ligjore për të kuptuar të drejtat dhe përgjegjësitë tuaja. Një avokat i ligjit familjar mund të ofrojë udhëzime mbi aspektet ligjore të procesit të divorcit dhe t’ju ndihmojë të lundroni në çështje komplekse si kujdestaria e fëmijëve dhe ndarja e pasurisë. Këshilltari ligjor mund t’ju ndihmojë në marrjen e vendimeve të informuara në lidhje me zgjidhjet financiare, mosmarrëveshjet pronësore dhe marrëveshjet e bashkëprindërimit. Duke pasur një kuptim të qartë të implikimeve ligjore të divorcit tuaj mund t’ju fuqizojë të avokoni për interesat tuaja dhe të siguroni një zgjidhje të drejtë.

Përkthyer nga scientificorigin.com

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH