Sociale

Disa gjëra që mund të mos i dini për depresionin

Shkruar nga Liberale

Disa gjëra që mund të mos i dini për depresionin

Ndërsa përkufizimi i depresionit madhor mund të duket mjaft i thjeshtë, depresioni ka ndikime të thella dhe të ndryshme. Këtu janë disa fakte rreth depresionit që të gjithë mund të mos i dinë.

Disa gjëra që mund të mos i dini për depresionin

Depresioni ka shkaktarë të ndryshëm. Njerëzit kanë një rrezik më të lartë të depresionit nëse së fundmi kanë kaluar një ngjarje stresuese të jetës; nëse ata kanë pasur depresion në të kaluarën ose nëse një anëtar i ngushtë i familjes ka qenë në depresion. Ndonjëherë depresioni zhvillohet pa ndonjë shkak të dukshëm.

Disa gjëra që mund të mos i dini për depresionin

Depresioni ndikon në trup. Dhimbja e kokës, problemet e stomakut dhe dhimbjet e përgjithshme pa një shkak të qartë fizik mund të jenë simptoma të depresionit, sipas NIMH.

Disa gjëra që mund të mos i dini për depresionin
Depresioni mund të jetë një “ndjenjë e zorrëve”. Një studim i publikuar në revistën Cureus zbuloi një lidhje të fortë midis shëndetit të zorrëve dhe mirëqenies mendore, duke vënë në dukje se depresioni është i lidhur fort me çekuilibrin e zorrëve. Një dietë e larmishme duke përfshirë probiotikë dhe prebiotikë mund të luajë një rol në menaxhimin e depresionit, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

Disa gjëra që mund të mos i dini për depresionin

Depresioni është i lidhur me probleme të tjera shëndetësore. Njerëzit me depresion janë gjithashtu në rrezik më të lartë të sëmundjeve kronike inflamatore si diabeti, sëmundjet e zemrës, artriti ose sëmundjet inflamatore të zorrëve. Është e paqartë nëse depresioni shkakton inflamacion ose anasjelltas.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH