Sociale

Depresioni sezonal mund të shfaqet edhe në pranverë, disa këshilla!

Shkruar nga Liberale

Depresioni sezonal mund të shfaqet edhe në pranverë, disa

Depresioni sezonal përfshin simptoma që vijnë dhe shkojnë me ndryshimin e stinëve. Më së shpeshti, simptomat shfaqen në vjeshtë e dimër dhe përmirësohen me afrimin e pranverës. Megjithatë nuk ndodh gjithmonë kështu, këto ndryshime në humor mund të fillojnë në pranverë dhe të vazhdojnë deri në verë.

Duke qenë se ekspertët e kanë lidhur depresionit sezonal të dimrit me mungesën e dritës së diellit, ju mund të pyesni veten se çfarë e shkakton këtë edhe në pranverë. Në fund të fundit, ditët po zgjasin, natyra po lulëzon dhe ka më shumë ditë me diell.

Ndërsa ditët e dimrit largohen dhe pranvera afrohet, mund të vini re: Një humor të rënduar me ndjenja të vazhdueshme trishtimi dhe dëshpërimi. Më pak ose aspak interes për aktivitetet tuaja të zakonshme. Vështirësi në gjetjen e motivimit për rutinën e përditshme. Ndryshime në energji. Shqetësime me gjumin. Probleme me përqendrimin ose kujtesën. Oreks i shtuar ose humbje peshe. Nervozizëm i pazakontë. Ndjenja zemërimi ose agresion. Mendime rreth vdekjes ose vetëvrasjes. Pavendosmëri.

Arsyet se përse ndodh?
Depresioni pranveror është më pak i zakonshëm se depresioni i dimrit dhe ekspertët nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton atë. Disa teori të mundshme përfshijnë:

Rritja e dritës së ditës dhe ngrohtësisë
Drita dhe nxehtësia ekstreme mund t’ju bëjnë të ndiheni të dobët e të pamotivuar dhe të shkaktojnë më tepët shqetësim dhe nervozizëm. Intensiteti i dritës së diellit mund të prishë ritmet cirkadiane dhe të prishë ciklin gjumë-zgjim. Duke e bërë më të vështirë plotësimin e orëve të gjumit që ju nevojiten për shëndet dhe mirëqenie.

Zhbalancimi i kimikateve të trurit
Truri juaj prodhon një numër neurotransmetuesish të ndryshëm, ose lajmëtarësh kimikë. Ato ndihmojnë në rregullimin e humorit, emocioneve dhe proceseve të tjera të rëndësishme trupore. Zhbalancimi i tyre mund të ndërhyjnë në këto funksione dhe të luajë një rol në zhvillimin e simptomave të shëndetit mendor. Mendohet që depresioni pranveror mund të ndjekë modelin e kundërt nga depresioni i dimrit.

Rritja e menjëhershme e dritës së diellit bën që trupi juaj të prodhojë më pak melatoninë, kështu që ju përfundoni duke fjetur më pak se sa keni nevojë. Në të njëjtën kohë, nivelet e serotoninës në trup rriten si rezultat i natyrshëm i zgjatjes së ditës dhe motit me diell.

Nivelet e larta të serotoninës mund të shkaktojnë gjithashtu shqetësime në shëndetin mendor, duke përfshirë çrregullimin e ankthit social, të shkaktojë shqetësim dhe nervozizëm.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH