Globi

FOTO/ Krijesa e re pa sy është zbuluar nga shkencëtarët në një shpellë nënujore... dhe mund të zgjidhë misteret rreth evolucionit të jetës

Shkruar nga Liberale

FOTO/ Krijesa e re pa sy është zbuluar nga shkencëtarët

Një krijesë rozë dhe pa sy është zbuluar në një shpellë nënujore në Kinë  që shkencëtarët kanë pretenduar se mund t'u përgjigjet mistereve rreth evolucionit.

Studiuesit njoftuan një specie të re të peshkut të shpellës që jeton thellë në rrjedhat nëntokësore të sistemit të lumit Wujiang, i cili është i verbër me sytë e tij duken si pika të zeza nën lëkurë.

Megjithatë, disa nga peshqit dukej se kishin shikim të dobët, për të cilin ekipi tha se  mund të ofronte "raste të jashtëzakonshme për studime evolucionare".

Tani ata janë në garë me kohën për të shpëtuar speciet e reja që tashmë konsiderohen në rrezik të zhdukjes për shkak të ndotjes dhe specieve pushtuese.

FOTO/ Krijesa e re pa sy është zbuluar nga shkencëtarët

Shtatë ekzemplarë të një specie të re të peshkut të shpellave pa sy (në foto) - secili me një shirit të artë në shpinë - janë zbuluar në sistemet e lumenjve nëntokësorë të Kinës.

Ekologët dhe shkencëtarët identifikuan mostrën e tyre të parë të peshkut të shpellës rozë në vitin 2019, por u deshën vite dhe shumë studime në terren thellë në rrjedhat nëntokësore të sistemit të lumit Wujiang (foto më lart) për të provuar se peshku ishte një specie e re.

Studiuesit e quajtën peshqit e tyre të shpellave 'Guiyang Barbel me vijë të Artë', ose më teknikisht Sinocyclocheilus guiyang, prej vijës së artë të lidhur ngushtë, si dhe qytetit të Guiyang, i cili është afër shtëpisë së shpellës së peshkut të ri në lumë. "Diversiteti i peshkut në pellgun e lumit Yangtze të qytetit Guiyang, zona më e urbanizuar e Guizhou, është nënvlerësuar prej kohësh," thanë studiuesit.

Rreth 66 lloje peshqish sinocyclocheilus  janë gjetur që jetojnë në pellgun e lumit Pearl në jug të Guizhou, por vetëm gjashtë lloje janë gjetur në pellgun e lumit Yangtze të Guizhou dhe degën e tij lokale të lumit Wujiang.

Ekipi i anketimit të peshkut ka dyshuar se akoma më shumë peshq të pazbuluar do të gjenden në shpellat e mëdha të lumenjve të sistemit Wujiang.

Gjeologjia e këtij sistemi lumor Wujiang në provincën qendrore Guizhou, është kryesisht gurë gëlqerorë dhe shkëmbinj të tjerë karbonatikë të njohur si 'karst', të cilët treten lehtësisht në ujë duke krijuar drenazhe dhe gropa në të gjithë këtë rajon të Kinës jug-qendrore.

“Ngjashëm me pellgun e lumit Pearl, sistemi i lumit Wujiang gjithashtu shfaq forma të gjera dhe të zhvilluara mirë të tokës karstike," shkruajnë shkencëtarët në studimin e tyre të ri, "i cili ka ofruar kushte të mira për formimin e sistemeve të lumenjve nëntokësorë".

FOTO/ Krijesa e re pa sy është zbuluar nga shkencëtarët

Disa lloj peshqish janë krejtësisht pa sy - por të tjerët kanë 'sy shumë të reduktuar, pjesërisht të mbuluar me lëkurë', (B, lart djathtas) tha ekipi. Kjo gamë e shikimit të verbër dhe të dobët në një specie ofron 'raste të jashtëzakonshme për studime evolucionare', vërejnë ata.

"Shtangat e zgjatura në speciet Sinocyclocheilus janë të zakonshme," shkruan studiuesit, "pasi shtangat e gjata zbulojnë më mirë rrjedhën e ujit dhe ndihmojnë kërkimin e ushqimit në sistemet e ujit nëntokësor të cilat karakterizohen nga errësira e përhershme dhe mungesa e ushqimit."

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH