Ekonomi

Si të mbroni një gjuhë të rrezikuar!

Shkruar nga Liberale

Si të mbroni një gjuhë të rrezikuar!

Nga 7000 gjuhë të çuditshme në botë, pothuajse gjysma pritet të zhduken deri në fund të shekullit të 21-të. Dy fajtorë zakonisht konsiderohen përgjegjës për këtë rënie. E para është kolonializmi: kur fuqitë e mëdha pushtuan vendet, ata imponuan gjuhën e tyre në qeveri dhe shkolla dhe zbrisnin ato lokale (ose i ndaluan plotësisht). E dyta është kapitalizmi. Ndërsa vendet rriten dhe industrializohen, njerëzit lëvizin në qytete për punë. Ata gjithnjë e më shumë e gjejnë veten duke folur gjuhën më të madhe të përdorur në vendin e punës sesa gjuhën më të vogël të përdorur në shtëpi.

Anglishtja, si gjuha më dominuese në historinë e botës, shpesh qëndron si një simbol i homogjenizimit dhe rrokullisjes së kulturave më të vogla. Pra, mund të jetë befasi që pika më e larmishme gjuhësore në Tokë shtrihet disa kilometra katrorë në Nju Jork.

Libri i ri i Ross Perlin, "Qyteti i gjuhës", është historia e asaj që ai ka mësuar si bashkëthemelues i Aleancës së Rënduar të Gjuhëve, një organizatë jofitimprurëse që ka arritur të identifikojë rreth 700 gjuhë të folura në Nju Jork, një numër i madh. më shumë se 100 apo më shumë të listuara në regjistrimin zyrtar të Amerikës.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH