Ekonomi

SHIFRA E DITËS: Greqia 'vendi i vitit 2023' në ekonominë globale, në tre vitet e ardhshme do të marrë mbi 55 miliardë euro nga fondet e BE-së

Shkruar nga Liberale
SHIFRA E DITËS: Greqia 'vendi i vitit 2023' në

“The Economist” e vlerësoi Greqinë si ekonominë me performancën më të mirë në 2023. Euronews Business zbërthen studimin dhe shqyrton se si performoi pjesa tjetër e Evropës vitin që sapo mbyllëm.

Studimi mbledh të dhëna për pesë tregues: inflacioni "bazë" - i cili përjashton komponentët e paqëndrueshëm si energjia dhe ushqimi; GDP; punësimi dhe performanca e tregut të aksioneve për 35 vende kryesisht vendet më të pasura globale.

Për të dytin vit radhazi, Greqia ka arritur rezultate të jashtëzakonshme. Me një normë rritjeje të PBB-së në 1.2%, Greqia dallohet ndër vendet e tjera për rritjen e saj të mprehtë në vlerën reale të tregut të aksioneve, e cila u rrit me 43.8% nga 2022 në 2023.

Sipas “The Economist”, investitorët kanë rivlerësuar kompanitë greke për shkak të zbatimit nga qeveria e djathtë të një sërë reformash pro-tregut.
Greqia pret të marrë më shumë se 55 miliardë euro nga fondet strukturore dhe të rimëkëmbjes së BE-së deri në vitin 2027, të cilat ekonomistët vlerësojnë se do të kontribuojnë edhe me një pikë përqindje në rritjen ekonomike vjetore. Investimet shihen të rriten me rreth 15.1% në 2024, më shumë se dyfishi, krahasuar me vitin e kaluar. Si krahasim, vendi ynë, vend kandidat për në BE, ka një GDP totale vjetore prej 16 miliardë dollarë dhe një buxhet rreth 7 miliardë Euro.

Greqia megjithatë ende nuk është kthyer në ekonominë më të lulëzuar të fillimit të viteve 2010; sidoqoftë, Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) i ka vënë në dukje përmirësimet.
“Perspektiva ekonomike e Greqisë është përmirësuar dukshëm me zgjerimin e PBB-së reale përtej nivelit të tendencës para pandemisë”, thuhet në një deklaratë të FMN-së.
“Sistemi bankar ka qëndruar elastik me përmirësimin e bilanceve”, thotë FMN, duke vlerësuar dixhitalizimin e prezantuar si rezultat i pandemisë që “mbrojti ndjeshëm produktivitetin dhe orët e punës gjatë krizës”.

I njëjti studim nxori në pah një situatë ndryshe për pjesën tjetër të Evropës.
Hungaria po përjeton një normë të inflacionit vjetor bazë prej 11%. Finlanda, e varur shumë nga furnizimet ruse me energji, po përballet gjithashtu me vështirësi ekonomike.
Franca, Gjermania dhe Spanja po përballen me probleme të tjera. Spanja, në veçanti, duket se po përjeton pasojat e inflacionit me kalimin e kohës.
Ndërsa vetëm një pjesë e vogël e vendeve në studim pësuan rënie të PBB-së, Irlanda raportoi rënien më të rëndësishme me 4.1% (megjithëse kjo shifër mund të mos e pasqyrojë plotësisht situatën për shkak të çështjeve të matjes në PBB-në irlandeze).

Si Britania ashtu edhe Gjermania shfaqën performancë më të ulët se sa pritej. Gjermania po përballet me pasojat e një goditjeje të çmimit të energjisë dhe konkurrencës së shtuar nga automobilat e importuar kinezë.
Ndërkohë, Britania vazhdon të përballet me pasojat e Brexit-it, teksa shumica e ekonomistëve parashikojnë për britanikët një rritje ekonomike të ulët në vitet e ardhshme.

Shqipëria nuk është bërë pjesë e studimit. Por mbetet sfidë për vendin tonë të ndjekë modelet më të mira që afrojnë vendet anëtare të Bashkimit Europian. Në vend të shpikjeve apo mburrjes me shifrat e turizmit, vendi tonë i mungon një model ekonomik i cili mund të jetë i orientuar nga konkurenca e ndershme dhe e lirë si dhe produktiviteti. Pa një luftë serioze ndaj informalitetit dhe korrupsionit, të gjitha pretendimet e tjera nuk kanë lidhje me perspektivën tonë ekonomike, por janë thjesht janë demagogji. Janë edhe një faktor nxitës për eksodin masiv të qytetarëve të cilët do ta shohin gjithmonë e më larg vendit të tyre.
/A.Muraçi/ Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH