Ekonomi

SHIFRA E DITËS: 21% e popullsisë së BE-së në rrezik të varfërisë (sfidat për Shqipërinë)

Shkruar nga Aranit Muraçi

SHIFRA E DITËS: 21% e popullsisë së BE-së në rrezik

Sipas të dhënave të Eurostat, Instituti Europian i Statistikave, në vitin 2023, 94.6 milionë njerëz në BE ishin në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social; shifër kjo e barabartë me 21.4 % të popullsisë së BE-së. Rreziku i varfërisë ose i përjashtimit social në BE ishte, në vitin 2023, më i lartë për gratë sesa për burrat (22,3 % krahasuar me 20,3 %). Mbi një e pesta (22,4 %) e popullsisë së BE-së që jetonte në familje me fëmijë në ngarkim ishte në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social në vitin 2023.

Niveli i varfërisë në Shqipëri

Eurostat nuk ka publikuar të dhënat për Shqipërinë dhe vendet e tjera kandidate, mbi nivelin e  varfërisë. Por një raport i fundit i Bankës Botërore tregon se varfëria mbetet në nivele të larta. Varfëria në Shqipëri ka rënë ndjeshëm në dy dekadat e fundit. Megjithatë, me një shkallë varfërie prej 20 për qind, Shqipëria vazhdon të jetë vendi më i varfër në rajon sipas Bankës Botërore. Të moshuarit dhe anëtarët e grupeve minoritare janë veçanërisht të prekur. Por vlerësohet se rreth gjysma e popullsisë, ose mbi 40 për qind e popullsisë së saj, është e kërcënuar në çdo kohë nga varfëria.

 “Zhvillimi ekonomik përqendrohet në zonat urbane të Tiranës dhe Durrësit. Në vitin 2011, rreth 54 për qind e popullsisë së Shqipërisë jetonte në zona urbane, duke arritur në 63 për qind, në vitin 2021. OKB-ja vlerëson se deri në vitin 2050, kjo normë do të ketë arritur në 80 për qind. Në zonat rurale njerëzit kanë shumë pak mundësi ekonomike. Ka mungesë të mundësive për arsim dhe trajnim. Infrastruktura bazë është e zhvilluar dobët. Prandaj, shumë njerëz migrojnë në qytete ose në vende të tjera. Dërgesat e emigrantëve përbëjnë rreth dhjetë për qind të Prodhimit Kombëtar Bruto”, thuhet në vlerësimin e Bankës Botërore.

Veç betejës me varfërinë, sfidë për vendin tonë, vlerësojnë institucionet e huaja mbetet garantimi i të drejtave të njeriut. Shqipëria ka ratifikuar shumicën e konventave ndërkombëtare për të drejtat themelore, por mbrojtja aktuale e këtyre të drejtave ende duhet përmirësuar. Sfidat përfshijnë dhunën ndaj grave, e cila është e përhapur, si dhe punën e fëmijëve. Pakicat etnike, veçanërisht romët, po vuajnë diskriminimin dhe shpesh kanë më pak akses në shërbimet qeveritare, strehim, arsim dhe punë.

Varfëria në Europë

Në vitin 2023, 94.6 milionë njerëz në BE (21% e popullsisë) ishin në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social , dmth. jetonin në familje që përjetonin të paktën një nga tre rreziqet e varfërisë dhe përjashtimit social: rreziku i varfërisë, i rëndë material dhe social. privimi dhe/ose jetesa në një familje me intensitet shumë të ulët pune . Shifra ka rënë paksa në krahasim me vitin 2022 (95.3 milionë, 22% e popullsisë).

SHIFRA E DITËS: 21% e popullsisë së BE-së në rrezik

Ky informacion vjen nga të dhënat për njerëzit në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social të publikuara sot nga Eurostat. Njerëzit në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social, sipas të dhënave të vitit 2023, tregojnë se vende të perëndimit si Spanja kanë n jë nivel të larta varfërie, me vendet lindore të bllokut.

Përqindja e njerëzve në rrezik të varfërisë ose përjashtimit social ndryshonte në vendet e BE-së në vitin 2023. Vlerat më të larta u raportuan në Rumani (32%), Bullgari (30%), Spanjë (27%) dhe Greqi (26%). Nga ana tjetër, përqindjet më të ulëta u regjistruan në Çeki (12%), Slloveni (14%), Finlandë dhe Poloni (të dyja nga 16%).

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH