Ekonomi

KURSI I KËMBIMIT SOT/ 2024 nis me zhvlerësim për Euron, faktorët që ndikojnë në tregun valutor

Shkruar nga Liberale
KURSI I KËMBIMIT SOT/ 2024 nis me zhvlerësim për Euron,

Sot, më 1 janar 2024, në tregun valutor, Euro ka pësuar një tjetër rënie, duke shfaqur luhatjet e muajit dhjetor.
Euro ka shënuar një nivel të ri të zhvlerësimit përballë lekut shqiptar. Sot një euro këmbëhet me 102.5 lekë, një rekord i ri negativ në ecurinë e këmbimit valutor krahasuar me ditët e fundit të vitit 2023, një euro këmbëhej me 103.20 lekë.

Dollari ka mbetur pak a shumë në të njëjtin nivel këmbimi, duke u këmbyer me 94.2 lekë.
Ndërkohë rënie kanë shënuar edhe monedhat e tjera të huaja si paundi britanik dhe franga zviceriane.

Kursi sot

Dollari amerikan blihet me 92.8 lekë dhe shitet me 94.2 lekë.
Euro blihet me 102.5 lekë dhe shitet 104 lekë.
Franga zvicerane këmbehet në blerje me 109.8 lekë, ndërsa në shitje me 111.3 lekë.
Paundi britanik blihet me 117.8 lekë dhe shitet me 119.3 lekë.
Dollari kanadez sot në blerje këmbehet me 69.7 lekë, ndërsa në shitje me 71.4 lekë.

Nga ndikohen tregu valutor?

Teorikisht kurset e këmbimit ndikohen nga oferta dhe kërkesa për një monedhë të caktuar. Konkretisht faktorët kryesorë që e ndikojnë kursin janë: deficiti i llogarisë korente; raporti i eksporteve ndaj importeve; remitancat dhe investimet e huaja direkte.

Kursi i këmbimit të lekut ka shfaqur një tendencë të vazhduar mbiçmuese, duke arritur kulmin në muajin gusht dhe dhjetor të vitit 2023.

Në fakt, vlera e një monedhe në raport me monedhat e tjera të njohura si "kursi i këmbimit të huaj" është në luhatje të vazhdueshme.
Kursi i këmbimit valutor të një ekonomie është një nga mjetet më të rëndësishme përmes të cilit përcaktohet shëndeti ekonomik i një vendi. Me fjalë të tjera, stabiliteti ekonomik i një vendi përcaktohet kryesisht nga kursi i tij i këmbimit valutor. Mund të vëzhgohet, analizohet dhe tregtohet në tregun valutor.

Prandaj është shumë e rëndësishme të kuptohen faktorët themelorë dhe ndryshimet e forcave të tregut që ndikojnë në ekonominë e një vendi, e cila nga ana tjetër ndikon në kursin e këmbimit të monedhës së tij.

Pse këta faktorë ndikojnë në monedhat.
Kurset e këmbimit ndikohen shumë nga faktorët makroekonomikë pasi ato përcaktojnë kryesisht shëndetin e një ekonomie, gjë që është konsiderata më e rëndësishme për investitorët e huaj, palët e interesuara, tregtarët institucionalë dhe tregtarë kur vendosin nëse do të bëjnë biznes apo do të investojnë në një ekonomi.

Këto subjekte janë në biznesin e realizimit të fitimeve. Në këtë drejtim, ngjarjet në një vend do të përcaktojnë se si do të investohet kapitali i huaj në ekonominë e tij, duke ndikuar kështu në vlerën e kursit të këmbimit valutor.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH