Ekonomi

BE, 3.1 milionë euro në 14 bashki për shërbimet e kujdesit social

Shkruar nga Liberale
BE, 3.1 milionë euro në 14 bashki për shërbimet e kujdesit

Bashkimi Evropian lançoi sot programin e ri ‘BE për Kujdesin Social’. Programi financohet nga BE dhe zbatohet nga UNICEF Albania dhe World Vision, në partneritet me Ministrinë e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale.

Ky projekt 3.1 milionë euro, do të mbështesë 14 bashki, për një periudhë 36 mujore, për të krijuar dhe zgjeruar shërbimet e kujdesit social për të adresuar nevojat dhe të drejtat e grupeve vulnerabël si fëmijët me aftësi të kufizuara, gratë në rrezik dhe të rinjtë në situata të vështira.

Ky projekt pritet të arrijë në 6.000 familje në rrezik përmes ofrimit të shërbimeve të kujdesit social dhe prezantimit të praktikave inovative, si dhe mbështetjes me trajnime dhe mentorim të përshtatur për rreth 350 profesionistë dhe punonjës të vijës së parë në kujdesin social. Të gjitha aktivitetet dhe veprimet janë krijuar për t'iu përgjigjur kërkesave të integrimit në BE të vendit.

Duke synuar krijimin e tipologjive të ndryshme të shërbimeve të kujdesit social, ai do të promovojë gjithashtu vullnetarizmin dhe do të përfshijë të rinj dhe studentë. Aktiviteti inaugurues në ambientet e Shtëpisë së Evropës, mblodhi bashkitë dhe shërbimet e kujdesit social, ku morën pjesë Ministrja e Shëndetësisë dhe Mirëqenies Sociale znj. Albana Koçiu, ambasadori i BE-së Z. Silvio Gonzato dhe Përfaqësuesi i UNICEF-it z. Murat Sahin.

Në fjalën e tij përshëndetëse, ambasadori Gonzato theksoi: ”BE-ja nuk është vetëm ekonomi – ka të bëjë edhe me vlera. Ndërsa Shqipëria përparon drejt anëtarësimit në BE, ajo nuk duhet të lërë askënd pas. Për këtë, është thelbësore forcimi i strukturave dhe shërbimeve të kujdesit social. Programi EU4SocialCare do të ndihmojë në ofrimin e shërbimeve të kujdesit social për qytetarët vulnerabil, në 14 bashki. Komunat kanë një rol vendimtar për të luajtur në përmirësimin e cilësisë së jetës për banorët e tyre dhe zbatimin e standardeve të BE-së, në të gjitha fushat e politikave. Ne duam t'i ndihmojmë ato të përmbushin këtë rol edhe përmes programit tonë të dedikuar EU4Muncipalities”.

Albana Koçiu, Ministre e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, duke shprehur mirënjohjen e saj theksoi: “Sfidat që lidhen me përjashtimin social apo përballimin e pasojave të krizave dhe emergjencave të ndryshme nxisin nevojën për t'i kushtuar vëmendje edhe më shumë zhvillimit të kapitalit njerëzor dhe Axhenda e Mbrojtjes Sociale si prioritet për investimet e BE-së.”

Për të përfunduar, Murat Sahin, Përfaqësues i UNICEF-it u shpreh: “Shqipëria është në rrugën e saj drejt integrimit europian. Roli i qeverisjes vendore është thelbësor për të siguruar progres gjithëpërfshirës dhe investime në kapitalin njerëzor, në mënyrë që askush të mos mbetet pas. Le të jetë çdo fëmijë dhe familje pjesë e zhvillimit të një vendi që bazohet në vlera dhe siguron mirëqenien e qytetarëve. Ju falënderoj të gjithëve që morët përsipër sfidën.”

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH