Ekonomi

ANALIZË në Financial Times: Çfarë na mëson Kim Kardashian për konfliktet e interesit në financa

Shkruar nga Liberale

ANALIZË në Financial Times: Çfarë na mëson Kim

Analizë nga Financial Times

Kim Kardashian ka qenë në vëmendjen e lajmeve këto ditët e fundit, për arsyet e zakonshme: thashethemet për ndryshimin e pamjes së saj.

Por 18 muaj më parë mbretëresha e rrjeteve sociale – me një pasuri që kap vlerën neto 1.7 miliardë dollarë – po vuan pasojat e titujve të dhimbshëm, pasi ra dakord, pa pranuar pasojat e keq-bërjes, një shlyerje prej 1.26 milionë dollarësh me rregullatorët amerikanë për promovimin e saj në mediat sociale të një kriptomonedhe. Shumë të famshëm të tjerë kanë pasur të njëjtin fat që nga ajo kohë. Akuzat ndaj tyre? Duke mos zbuluar plotësisht se ata ishin paguar, për të promovuar letrat me vlerë kripto. 

Javën e kaluar, Autoriteti i Sjelljes Financiare i Mbretërisë së Bashkuar shkoi një hap më tej . Duke përdorur kompetencat e reja të detyrimeve ndaj konsumatorit, ky autoritet paralajmëroi se do të ndiqte penalisht të ashtuquajturit ndikues financiarë (ose "finfluencers") që shkelin ligjin për reklamimin e produkteve financiare. Dënimi do të jetë deri në dy vjet burg ose gjobë pa kufi. Potenciali për abuzim është i madh – tre të katërtat e 18 deri në 29-vjeçarëve u besojnë këshillave të finfluencers, sipas McCann Relationship Marketing, edhe pse shumica mund të jetë marketing i maskuar.

Të dy zhvillimet pasqyrojnë se si zbatuesit duhet të lëvizin shpejt për të vazhduar me ndryshimin e natyrës së teknologjisë, reklamave dhe konflikteve të interesit (për të mos përmendur fuqinë gjithnjë në rritje të miratimit të të famshmëve). Megjithatë, motivimet rrënjësore janë të vjetra. Skandalet e shitjes së gabuar nga këshilltarët financiarë të supozuar profesionistë janë të shumtë, veçanërisht kur stimujt janë shtrembërues – mjafton të mendoni për skandalin 50 miliardë paund PPI që çoi në miliona britanikë që të blinin politika sigurimesh me komisione të larta, por krejtësisht të panevojshme.

Financat e përditshme janë një gjë. Por konflikte të tilla interesi po shfaqen edhe brenda dhe rreth rrjeteve të financave të larta. Askund nuk është më e vërtetë kjo se sa në ekosistemin që rrethon industrinë e bumit të kapitalit privat. Ky sektor prej 13 trilion dollarësh lulëzoi në dekadën që pasoi krizën financiare globale, pasi normat ultra të ulëta të interesit sollën blerje agresive dhe në shumë raste kthime superiore të investimeve.

Ekipet e menaxhimit të vetë firmave të kapitalit privat inkurajohen në mënyrë aktive, madje janë të detyruara që të bashkë-investojnë në fondet që ata drejtojnë, mbi bazën logjike që kjo e përafron një menaxher me interesat e atyre partnerëve të kufizuar institucionalë.

Dinamika zgjerohet një shkallë tjetër nga njerëz si Goldman Sachs. Stafi në divizionin e vet të kapitalit privat inkurajohet, në mënyrë të ngjashme të investojë në fondet e veta. Qasja lehtësohet edhe për bankierët nga i gjithë grupi.

Në mënyrë kontroverse, praktika madje është shtrirë në vëllazërinë ligjore. Disa firma amerikane, veçanërisht Kirkland & Ellis (këshilltari ligjor dominues i industrisë së kapitalit privat), i kanë lejuar partnerët të investojnë qindra miliona dollarë të tyre në fondet e menaxhuara nga grupet e blerjes që ata këshillojnë. Kritikët theksojnë se të kesh një interes financiar personal në një rezultat të caktuar nga një investim për të cilin ke këshilluar mund të komprometojë detyrën tuaj ligjore për të dhënë këshilla të paanshme. Kontabilistët në SHBA dhe MB janë të ndaluar nga rregullat profesionale të investojnë në klientët e auditimit pikërisht për këtë arsye.

Diku tjetër, McKinsey ka treguar se si konflikte të tilla interesi mund të turbullohen. Në vitin 2021, firma e konsulencës u gjobit me 18 milionë dollarë nga SEC për dështimin në vendosjen e kontrolleve adekuate mbi keqpërdorimin e mundshëm të "informacionit material jopublik" për klientët nga fondi i brendshëm i pasurisë sekrete të grupit, McKinsey Investment Office Partners. Në vitin 2016, Financial Times kishte zbuluar detaje të operacioneve të fondit prej 9.5 miliardë dollarësh, por u sigurua nga grupi se mbante "një politikë rigoroze për të shmangur konfliktet e interesit".

Sigurisht, dilema rreth mënyrës se si të motivohen më së miri njerëzit me shpërblime monetare shtrihet përtej sektorit financiar dhe në biznesin më të gjerë, veçanërisht në sallën e këshillit të korporatës.

Nuk ka asnjë përgjigje perfekte për mënyrën më të mirë për të harmonizuar motivimet e menaxhmentit dhe investitorëve pa nxitur shumë afatshkurtër të pamatur nga njëra anë ose konservatorizëm nga ana tjetër. Por ajo që është më e sigurt është se skemat e bazuara në aksione për drejtorët joekzekutivë (tani normë në SHBA) mund të anojnë vizionin e tyre. Një skemë e dizajnuar mirë mund të përputhet me interesin e tyre financiar personal me fatet afatgjata të kompanisë, por harmonizimi i tepërt me drejtuesit është padyshim gjë e keqe: NED-të më të mira do të sfidojnë drejtuesit dhe do të japin këshilla të pavarura pa marrë parasysh të tyren. përfitim financiar.

Ata që ofrojnë këshilla, qofshin drejtorë, kontabilistë, avokatë apo konsulentë, duhet të qëndrojnë mbi sherret dhe të shmangin konfliktet e interesit në zonën gri – sigurisht edhe të mos shqetësohen për të vazhduar me Kardashianët.

Përgatiti: Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH