Newsroom Liberal

Shkencat humane, degët ku tregu do të ketë më shumë nevojë

               Publikuar në : 10:51 - 17/10/19 liberale

Kevin Vanzant

Tennessee University

Miliarderi  Robert F. Smith, gjatë fjalimit të tij të fillimit të jetës “commencement speech” në një universitet të arteve liberale në Atlanta,  kapi titujt e gazetave dhe portaleve ku tha se, “Përpjekjet për ta bërë universitetin më të lirë nuk duhet të zvogëlojnë përpjekjet për të përmirësuar anën tjetër të ekuacionit të vlerës për para.

Kjo i ktheu mendimet e mia tek studentët e mi në një institucion tjetër historik jo aq larg, Universiteti Shtetëror i Tennessee në Nashville. Në të gjitha gjasat, nuk do të ketë miliardë ex machina në ditën e tyre të diplomimit: nuk zgjidhje të shpejta për të shlyer borxhin e studimeve. Ndoshta ata madje do të përjetojnë një element të pendimit të blerësit për të paguar kaq shumë para për një diplomë në shkenca humane që nuk ofron rrugë të drejtpërdrejtë në punësim të paguar.

Ambiciet tona të mëdha pothuajse gjithmonë sfidojnë një analizë të thjeshtë kosto-përfitim. Unë kam argumentuar për vite me radhë se nga qeniet e para të njeriut dhe të gjitha kompleksitetet e tyre të shumta, një edukim humanitar i bën studentët më të rehatshëm me paqartësi dhe nuancë. Në një botë që bëhet gjithnjë e më e polarizuar, ku çështjet e ndërlikuara rrallë trajtohen si zëra të tillë dhe kundërshtuesit apo kritikët pothuajse gjithmonë zvogëlohen në karikaturë, kjo është më e rëndësishme se kurrë. Një shoqëri që humbet humanizmin, ka frikë, se humb gjithçka.

Por dhurata e Smith është një kujtesë se ne nuk mund t’i shpëtojmë konsideratave më praktike me të cilat përballen shumë prej studentëve tanë për të ndjekur një arsim. Kjo nënvizohet nga shifrat e regjistrimit. Interesi i studentëve amerikanë për shkencat humane është zhytur në krizën financiare të vitit 2008, por, ndërkohë që ekonomia është rimëkëmbur, interesimi për shkencat humane nuk ka ndodhur.

Prioritetet pragmatike duket se mbajnë ende ditën, dhe rritja e kostos së shkollimit mund të jetë një faktor i rëndësishëm. Kreditë studentore janë gjëra të vështira dhe prekin gjithçka nga shtëpia që mund të blini deri te rreziqet profesionale që mund të merrni. Ndiqni studentët e Morehouse së bashku me kolegët e tyre më pak fatlumë që u diplomuan në vite të tjera ose nga kolegjet e arteve të tjera liberale dhe gjurmët e të cilëve jeton më mirë: krahasimi me siguri do të japë fryte për ata që avokojnë për kolegj të lirë.

Si një profesor  që aplikon për punë si brenda dhe jashtë akademisë, skitshmëria e studentëve për diplomimin në shkencat humane nuk është për t’u habitur. Unë çmoj aftësitë që zhvillojmë, por tregu i punës në një ekonomi gjithnjë e më të specializuar ka ide të tjera. Më shumë grupe specifike të aftësive profesionale shpesh janë të vështira për tu mposhtur. Studentët kanë të drejtë të shqetësohen për këtë. Dhe ndërkohë që shumë nga artet liberale mbeten të sigurtë se lavdërimi do të kthehet prapa në drejtim tonë, unë besoj se duhet të përballemi me këtë realitet të ri nëse subjektet tona do të lulëzojnë përsëri.

Në librin e tij të vitit 2018 Çfarë Shkolla mund të jetë, një biznesmen tjetër miliarder, i kthyer në filantrop, Ted Dintersmith, paraqet një marrëdhënie simbiotike midis ekonomisë dhe arsimit. Ndërsa ndryshon, ai argumenton, sepse nëse duhet të punohet mirë, arsimi ka nevojë për një qëllim të qartë për studentët, megjithatë kjo është përcaktuar. Dhe ndërsa shumë nga shembujt e tij janë nga disiplina shkencore, ai thekson se ai nuk i konsideron shkencat humane si një vrimë të zezë profesionale. Megjithatë, për “fakultetin e arteve liberale që e shohin marketingun si të pamerituar të statusit të kullës së fildishtë”, Dintersmith ofron një paralajmërim të ashpër: “Fusha juaj ka nevojë për të.”

Unë mendoj se ai mund të ketë të drejtë. Kur debutoi kurset e mia të planifikuara me kujdes dhe të miratuara nga akademia disa vjet më parë, studentët e mi më thanë në ditën e parë që e konsideronin gjithë ushtrimin jo domosdoshmërisht jointeresant ose të pakëndshëm, por krejtësisht të parëndësishëm. Unë nuk u pajtova në fillim, dhe nëse shkencat njerëzore do të ishin duke bërë mirë, unë me siguri do të bëja asgjë tjetër përveçse të kthehesha mbrapa.

Por kriza e bëri këtë qëndrim të ndjehej absurd. Kështu që u kërkoja atyre të përpunonin kritikat e tyre. Kjo më bëri të ridezinjonim radikalisht klasat e hershme të historisë. Tani i hap ato duke cituar liderë të ndryshëm të biznesit, intelektualë publikë, sipërmarrës dhe të tjerë, duke diskutuar për punët e tyre dhe për aftësitë e ndryshme që kërkojnë. Kursi pasues është i organizuar rreth zhvillimit të këtyre aftësive. Në këtë drejtim, ekonomia jep sa më shumë që merr, pasi siç thekson Dintersmith, theksi i saj në shkathtësitë e nivelit të lartë është shumë në përputhje me qëllimet e një kohe të gjatë të një edukimi humanistik.

Klasat e mia të rikonfiguruara nuk janë trajnime profesionale: larg prej saj. Por ato nënvizojnë shumë aplikimet e tyre praktike. Kjo qasje mund të ketë më shumë kuptim në mjedise të veçanta dhe në institucione të veçanta dhe është vetëm një nga opsionet e panumërta dhe madje diametralisht të kundërta për mënyrën se si mund ta riemërrojmë ofertat tona të kursit. Megjithatë, në rastin tim, ndryshimet që kam bërë kanë përmirësuar orët e mia me pothuajse çdo masë – duke filluar, më e rëndësishmja, me studentin. /Gazeta Liberale

Tags: ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back