Aktualitet

SHIFRA E DITËS: 77% e shqiptarëve i besojnë BE-së, të parët në rajon. Por gati gjysma e europianëve janë skeptikë!

Shkruar nga Liberale
SHIFRA E DITËS: 77% e shqiptarëve i besojnë BE-së, të

Aranit Muraçi

Sondazhi më i fundit “Standard Eurobarometer”, i kryer nga Komisioni Europian, në qershor 2023 dhe i publikuar në orët e fundit, tregon se qytetarët e BE-së vazhdojnë të mbështesin në masë të madhe tranzicionin e energjisë dhe të presin investime masive në burimet e rinovueshme.

77% janë dakord që BE-ja duhet të ndërtojë partneritete me vende jashtë BE-së për të investuar në infrastrukturë të qëndrueshme dhe për të lidhur njerëzit dhe vendet në mbarë botën. Përveç kësaj, 69% besojnë se BE-ja ka fuqi dhe mjete të mjaftueshme për të mbrojtur interesat ekonomike të Evropës, në ekonominë globale.

Nivelet e besimit në BE janë rritur ndjeshëm në shumicën e vendeve kandidate që nga dimri 2022-2023. Niveli më i lartë i besimit vërehet në Shqipëri (77%, +6), e ndjekur nga Bosnja dhe Hercegovina (57%, +7), Mali i Zi (54%, +7), Maqedonia e Veriut (48%, +1), Moldavia (44%, +2), Turqia (41%, +12) dhe Serbia (32%, +2).

Perceptimet ekonomike janë përmirësuar ndjeshëm. 45% e të anketuarve mendojnë tani se situata e ekonomisë evropiane është e mirë (+5 pikë përqindje që nga janari-shkurt), duke tejkaluar paksa numrin që mendojnë se është e keqe (44%, -7 pp). 40% e përshkruajnë situatën ekonomike në vendin e tyre si të mirë (+5 pp) dhe 58% si të keqe (-8 pp).

55% e evropianëve mendojnë se plani i rimëkëmbjes së BE-së me vlerë 800 miliardë euro, “Next GenerationEU”, mund të jetë një masë efektive për t'iu përgjigjur sfidave aktuale ekonomike.

Në eurozonë, mbështetja për monedhën e përbashkët mbetet shumë e lartë (78% kundrejt 17%), ndërsa është pak më e ulët për BE-në në tërësi (71% kundrejt 23%).

27% e evropianëve mendojnë se 'rritja e çmimeve/inflacionit/kostos së jetesës' është një nga dy çështjet më të rëndësishme me të cilat përballet BE-ja për momentin (-5 pp që nga janari-shkurt). Situata ndërkombëtare vjen e dyta me 25% (-3 pp), e ndjekur nga imigrimi (24%, +7 pp) dhe 'mjedisi dhe ndryshimet klimatike' (22%, +2 pp). Furnizimi me energji (16%, -10 pp) ka shënuar rënie të ndjeshme, duke zbritur nga pozicioni i tretë në të gjashtin.

Kur u pyetën për dy çështjet më të rëndësishme me të cilat përballet vendi i tyre, 45% identifikuan 'rritjen e çmimeve/inflacionit/kostos së jetesës' (-8 pp), kryesisht përpara situatës ekonomike (18%, +1 pp), 'mjedisit dhe klimës ndryshimi' (16%, +2 pp), imigracioni (14%, +5 pp) dhe shëndetësia (14%, pa ndryshim). Shqetësimet për furnizimin me energji kanë rënë ndjeshëm (12%, -7 pp), duke rënë nga pozicioni i dytë në vendin e pestë.

Shumica e treguesve të përgjithshëm mbeten të qëndrueshëm. Veçanërisht, 47% e popullsisë së BE-së priren t'i besojnë BE-së ndërsa 32% priren t'u besojnë qeverive kombëtare. 45% priren të mos i besojnë BE-së. 45% e qytetarëve të BE-së kanë një imazh pozitiv për BE-në, 18% një imazh negativ dhe 37% një imazh neutral. Në të gjitha Shtetet Anëtare, perceptimet pozitive janë më të mëdha se ato negative. 63% e të anketuarve të BE-së thonë se janë optimistë për të ardhmen e BE-së dhe 34% thonë se janë pesimistë.

Ata vazhdojnë të miratojnë gjerësisht masat e marra nga BE për të mbështetur Ukrainën dhe popullin ukrainas. Ata gjithashtu mbështesin bashkëpunimin më të fortë të BE-së për mbrojtjen dhe rritjen e shpenzimeve të mbrojtjes.

Ndërsa inflacioni mbetet një shqetësim kryesor, perceptimet për situatën ekonomike dhe pritjet ekonomike po përmirësohen. Shumica e evropianëve besojnë se NextGenerationEU, plani i rimëkëmbjes prej 800 miliardë eurosh i BE-së, mund të jetë efektiv për t'iu përgjigjur sfidave aktuale ekonomike. Mbështetja për euron mbetet e lartë.

Më shumë se tetë në dhjetë qytetarë të BE-së mendojnë se BE-ja duhet të investojë masivisht në energjitë e rinovueshme, si energjia e erës dhe diellit (85%) dhe se rritja e efikasitetit energjetik të ndërtesave, transportit dhe mallrave do të na bëjë më pak të varur nga prodhuesit e energjisë jashtë BE (82%). Përveç kësaj, 80% besojnë se Shtetet Anëtare të BE-së duhet të blejnë bashkërisht energji nga vendet e tjera për të marrë një çmim më të mirë.

Për më tepër, 81% e të anketuarve pajtohen se reduktimi i importeve të naftës dhe gazit dhe investimi në energjinë e rinovueshme është i rëndësishëm për sigurinë tonë të përgjithshme dhe 82% thonë se BE-ja duhet të zvogëlojë varësinë e saj nga burimet ruse të energjisë sa më shpejt të jetë e mundur.

88% e qytetarëve të BE-së janë në favor të ofrimit të mbështetjes humanitare për njerëzit e prekur nga lufta dhe 86% janë në favor të mirëseardhjes në BE të njerëzve që ikin nga lufta. 75% miratojnë mbështetjen financiare për Ukrainën dhe 72% mbështesin sanksionet ekonomike ndaj qeverisë ruse, kompanive dhe individëve.

Po ashtu, 66% janë dakord me ndalimin e mediave shtetërore, si Sputnik dhe Russia Today, nga transmetimi në BE dhe 64% mbështesin financimin e blerjes dhe furnizimit të pajisjeve ushtarake në Ukrainë. 64% gjithashtu pajtohen me dhënien e statusit të kandidatit nga BE-ja si anëtare e mundshme e BE-së për Ukrainën.

Në përgjithësi, 56% e të anketuarve janë të kënaqur me përgjigjen e BE-së ndaj pushtimit rus të Ukrainës dhe 54% janë të kënaqur me përgjigjen e qeverisë së tyre kombëtare.

Në këtë kontekst, 77% e evropianëve janë në favor të një politike të përbashkët të mbrojtjes dhe sigurisë. 80% mendojnë se bashkëpunimi në çështjet e mbrojtjes në nivel të BE-së duhet të rritet, 77% besojnë se blerja e pajisjeve ushtarake nga Shtetet Anëtare duhet të koordinohet më mirë, 69% do të donin që BE-ja të përforconte kapacitetin e saj për të prodhuar pajisje ushtarake dhe 66% thonë se duhet të shpenzohen më shumë para për mbrojtjen në BE. /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH