Aktualitet

SHIFRA E DITËS: 6% inflacioni në vendin tonë për muajin maj, krahasimi me Europën

Shkruar nga Liberale

Nga Aranit Muraçi

Lufta në Ukrainë dhe kriza energjetike vazhdon të shoqërohet me krizë ekonomike dhe luhatje të çmimeve kudo në Europë. Sipas të dhënave të fundit të INSTAT, rezulton se niveli i çmimeve edhe për majin maj është nën mesataren e BE-së. Shqipëria ka çmimin më të lartë të karburantit në rajon dhe ndër më të lartit në Europë, ndërsa me të ardhurat që siguron nga taksat e larta prej importeve të hidrokarbureve, duket se qeveria përmes kësaj strategjie synon të mbajë të paktën inflacionin nën kontroll.

Edhe metodologjia e EUROSTAT përllogariti se, rritja e përgjithshme e çmimeve  (inflacioni) në muajin maj ishte 6% në vendin tonë. Ky rezultat ishte më i ulët se matjet kombëtare, të cilat raportuan një ndryshim vjetor me 6.7% në maj. Ndryshimet vijnë për shkak të peshave të ndryshme të disa grupeve ne artikujt e shportës.

Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit në muajin Maj 2022, sipas INSTAT, është vlerësuar në 6,0 %. Rritja më e madhe e çmimeve prej 13,3 % vërehet në grupin “Transporti”, pasuar nga grupet “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 9,6 %, “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 4,8 %, “Pije alkoolike dhe duhan” me 4,3 %, “Hotele, kafene dhe restorante” me 3,5 %, “Mobilim, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje” me 3,4 %, “Veshje dhe këpucë” me 2,1 %, “Argëtim dhe kulturë” me 1,2 %, “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 1,0 %, “Shërbimi arsimor” me 0,9 % dhe “Komunikimi” me 0,8 %.

Në muajin Maj 2022, ndryshimi mujor i matur nga Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit është -0,8 %. Ky ndryshim është ndikuar kryesisht nga ulja e çmimeve të grupit “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 2,4 %, pasuar nga grupi “Argëtim dhe kulturë” me 2,3 %. Nga ana tjetër, çmimet e grupit “Mobilim, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje” u rritën me 0,9 %, pasuar nga “Hotele kafene dhe restorante” me 0,4 %, “Pije alkoolike dhe duhan” me 0,3 %, “Veshje dhe këpucë” dhe “Transporti” me 0,2 % secili dhe “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 0,1 %.

Megjithatë, niveli i ulët i çmimeve nuk është tregues i një ekonomie, sepse siç tregojnë të dhënat e Eurostat, vendet më të pasura i kanë mbajtur çmimet më të larta para krizës energjetike dhe luftës së Ukrainës.

Në Në vitin 2021, nivelet e çmimeve për mallrat dhe shërbimet e konsumit ndryshonin gjerësisht nga njëri vend në tjetrin në të gjithë BE-në. Si krahasim në vitin 2021, nivelet e çmimeve për mallrat dhe shërbimet e konsumit ndryshonin gjerësisht në të gjithë BE-në.

Danimarka dhe Irlanda (rreth 140% të mesatares së BE-së) kishin nivelet më të larta të çmimeve. Ato pasoheshin nga Luksemburgu (132%), Suedia (128%) dhe Finlanda (126%). Nivelet më të ulëta të çmimeve i kishte Polonia (60%)  Rumania dhe Bullgaria (të dyja 56%).

Të dhënat mbi nivelet e çmimeve për mallrat dhe shërbimet e konsumit janë publikuar nga Eurostat. Boshllëqet më të mëdha të çmimeve për restorantet dhe hotelet dhe për alkoolin dhe duhanin.

Në vitin 2021, niveli i çmimeve për restorantet dhe hotelet ishte pothuajse 3.4 herë më i lartë në vendin më të shtrenjtë, sesa në atë më të lirë. Nivelet e çmimeve varionin nga 46% e mesatares së BE-së në Bullgari, 54% në Rumani dhe 62% në Hungari, në 155% të mesatares në Danimarkë, 137% në Suedi dhe 133% në Finlandë.

Alkooli dhe duhani renditen të dytat për sa i përket diferencës së nivelit të çmimeve, me nivelet më të ulëta të çmimeve të regjistruara në Bullgari (64% e mesatares së BE), Poloni (72%) dhe Hungari (79%) dhe më të lartat në Irlandë (205%). Finlanda (173%), Suedia (136%) dhe Danimarka dhe Franca (të dyja 134%). Ky ndryshim i madh i çmimeve është kryesisht për shkak të dallimeve në taksat e këtyre produkteve.

Ushqimet dhe pijet joalkoolike ishin më të lira në Rumani (69% e mesatares së BE-së) dhe Poloni (72%), ndërsa më të shtrenjtat ishin në Luksemburg (125% e mesatares), Danimarkë (120%) dhe Irlandë (119%) ).

Veshjet janë një grup produktesh ku çmimet ndryshonin më pak midis shteteve anëtare, duke filluar nga 76% e mesatares në Bullgari në 134% në Danimarkë. Pajisjet e transportit personal shënuan gjithashtu një pabarazi më të vogël çmimesh midis Shteteve Anëtare, me Poloninë (81% e mesatares së BE-së) më e lira dhe me Danimarkën (138%) më e shtrenjta. Diferencat e çmimeve ishin gjithashtu të kufizuara për pajisjet elektronike të konsumit, nga 88% e mesatares në Poloni në 113% në Holandë. /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH