Kryesore

Shansi i ri me planin e reformimit të BE

               Publikuar në : 09:45 - 06/02/20 liberale

Komisioneri për Zgjerimin prezantoi dje metodologjinë e re, duke pohuar se anëtarësimi i Ballkanit Perëndimor në BE është prioritet kyç i KE-së. Ndërsa metodologjia e re i mban dyert  e Europës hapur për kandidatet që u refuzuan vitin e kaluar, Shqipëria ka përpara edhe plotësimin e nëntë kushteve të Bundestagut.

Në prezantimin e metodologjisë së re të zgjerimit, komisioneri Olivér Várhelyi do të thoshte se Komisioni Europian i qëndron rekomandimeve për të çelur negociatat e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.  Një qëndrim të tillë ai e mbajti edhe gjatë vizitës në Tiranë, ndërsa kancelarja gjermane e lajmëroi rikthimin e temës me liderët e BE-së, në muajin mars.

Ndërsa KE po punon në tri pista për Metodologjinë e zgjerimit, propozuar vitin e kaluar nga Franca,  dje u propozuan hapa konkretë për mënyrat sesi mund të përmirësohet procesi i pranimit, me qëllimin e anëtarësimit të plotë në BE.

Varhelyi ka zbuluar katër parimet, ku do të bazohet zgjerimi. “Kredibiliteti, parashikueshmëria, dinamika dhe forcimi i udhëheqjes politike”, ndërsa metodologjia e re ka shpjeguar më tej komisioneri nuk është për ta ndalur, por për ta përparuar procesin  e zgjerimit.

Tetorin e kaluar, kur Franca vuri veton për mosçeljen e negociatave me dy vendet e Ballkanit, ndërsa presidenti Macron e shihte të udhës reformimin e zgjerimit përballë daljes së Britanisë nga Bashkimi Europian,  veç zhgënjimit u duk se shpresat për Shqipërinë dhe Maqedoninë  e Veriut ishin edhe më të vakëta, pa ditur sesi do të ndikonte metodologjia e re tek vendet kandidate.

“Zgjerimi i BE-së, në Ballkanin Perëndimor është prioritet kryesor për Komisionin Europian”, do të pohonte  Varhelyi.

Propozimet e  KE-së çojnë përpara vizionin e një procesi më të besueshëm, me drejtim më të fortë politik, më dinamizëm dhe më të parashikueshëm.

Përmirësimi i procesit të pranimit

Një proces më i besueshëm: Procesi i pranimit duhet të bazohet në besim, besim të ndërsjellë dhe angazhime të qarta nga Bashkimi Evropian dhe Ballkani Perëndimor. Besueshmëria duhet të forcohet përmes një përqendrimi edhe më të fortë në reformat themelore, duke filluar nga sundimi i ligjit, funksionimi i institucioneve demokratike dhe administratës publike, si dhe ekonomia e vendeve kandidate. Kur vendet partnere të plotësojnë kriteret objektive, shtetet anëtare duhet të bien dakord të shkojnë përpara në fazën tjetër të procesit, duke respektuar qasjen e bazuar në meritë.

Një drejtues më i fortë politik: Natyra politike e procesit të pranimit kërkon një udhëheqje më të fortë politike dhe angazhim në nivelet më të larta. Komisioni propozon të rrisë mundësinë e dialogut politik të nivelit të lartë, përmes takimeve të rregullta BE-Ballkan Perëndimor dhe kontakteve të intensifikuara ministrore. Për më tepër, shtetet anëtare duhet të përfshihen në mënyrë më sistematike në monitorimin dhe rishikimin e procesit. Të gjitha organet nën Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit do të përqendrohen shumë më tepër në çështjet kryesore politike dhe reformat, ndërsa Konferencat Ndërqeveritare do të sigurojnë një udhëheqje më të fortë politike për negociatat.

Një proces më dinamik: Për të injektuar dinamizëm të mëtejshëm në procesin e bisedimeve, Komisioni propozon të gruponi kapitujt e negociatave në gjashtë grupime tematike: bazat; tregu i brendshëm; konkurrueshmëria dhe rritja gjithëpërfshirëse; axhenda e gjelbër dhe lidhja e qëndrueshme; burimet, bujqësia dhe kohezioni; marrëdhëniet e jashtme. Një proces më i parashikueshëm: Komisioni do të sigurojë qartësi më të madhe në lidhje me atë që pret BE-ja nga vendet e zgjerimit në fazat e ndryshme të procesit.

Fokusi i metodologjisë së re do të vendoset tek forcimi i shtetit juridik, forcimi i institucioneve demokratike dhe zhvillimi ekonomik. “Këto janë çështjet, të cilat prekin vetë thelbin e transformimit të shoqërive në Ballkanin Perëndimor”, ka thënë Varhelyi.

Në Bruksel mendohet se strategjia e re do të përkufizojë çështjen e kapitujve të negociatave, çështjen e financimit, ndërlidhjet më të mira mes respektimit të shtetit juridik dhe financave, procesin e transformimit të Ballkanit Perëndimor. KE parashikon hapjen e një debati të gjerë për këtë strategji, menjëherë pas prezantimit të saj. Në Bruksel shpresohet, se në samitin e majit në Zagreb do të hapen negociatat edhe me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe se kjo do të rezultojë me një hov të ri për zgjerimin e BE. Vetë kancelarja Merkel do të thoshte më 18 tetor të 2019-s, se çështja do të rikthehej në samitin e Zagrebit, ndërsa ajo shprehu keqardhjen për mos çeljen e negociatave, si një premtim i pambajtur nga ana e Bashkimit Europian.

Metodologjia  e re e bën të mundur pezullimin ose kthimin në fillim të bisedimeve të pranimit, në rastet kur vendet kandidate nuk përparojnë në asnjë fushë. Me këtë metodologji, shtetet anëtare të Bashkimit Evropian do të kenë më shumë fuqi për të iniciuar pezullimin e negociatave të pranimit.

Kjo metodologji nuk do të zbatohet për Serbinë dhe Malin e Zi, të cilat janë futur në negociata me rregullat aktuale. Por pritet që edhe në negociatat me këto dy vende të kenë modifikime dhe përshtatje sipas metodologjisë së re dhe të vjetër.

“Ndërsa përparimi në reforma duhet të inkurajohet dhe të shpërblehet në mënyrë më të prekshme, njësoj nevojitet të ketë edhe masa më vendimtare që do të sanksiononin çdo stanjacioni serioz ose afatgjatë ose ngecjen në zbatimin e reformave dhe plotësimin e kërkesave të procesit të pranimit”, thuhet në dokument.

Holanda, nga shtetet skeptike që vuri veton  në samitin e  18 tetorit do të shprehej se priste rezultate konkrete nga Shqipëria në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, ndërsa krahas Reformës në Drejtësi qeveria miratoi aktin normativ me paketën “AntiKÇK”, duke nisur sekuestrimet e pronave të individëve të dënuar apo akuzuar për krim të organizuar.

“Progresi në fushën e shtetit ligjor do të jetë vendimtar për shpejtësinë e këtij procesi. Kjo garanton që endet kandidate nuk anëtarësohen deri kur demokracia funksionale do të jetë solide në këto vende”, janë shprehur burime diplomatike nga Holanda, ndërsa do të donin informacion më preciz nga opinione të ndryshme përmendur në Metodologji, më konkretisht në kapitullin e sanksioneve.

Komisioni Europian shpreson që shtetet anëtare do të nënshkruajnë propozimin,  paralelisht me hapjen e negociatave për pranim me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, përpara Samitit të BE-Ballkani Perëndimor, në Zagreb më 6-7 maj. Për samitin, Komisioni do të konsiderojë si të çojë përpara investimet, integrimi socio-ekonomik dhe sundimin e ligjit për vendet e Ballkanit Perëndimor

Ndërsa metodologjia e re, sipas fjalëve të komisionerit të zgjerimit, i mban dyert  e Europës hapur për kandidatet që u refuzuan vitin e kaluar, Shqipëria ka përpara edhe plotësimin e nëntë kushteve të Bundestagut, që e ka dhënë dritën jeshile shtatorin e shkuar, por pret tashmë përparimin e qeverisë shqiptare në ngritjen dhe funksionimin e institucioneve të  Drejtësisë dhe rezultate në hetimin dhe ndëshkimin e zyrtarëve të lartë të përfshirë në korrupsion apo krim të organizuar.

Holanda: Rezultate konkrete kunër krimit dhe korrupsionit

Holanda megjithëse e përshëndet Metodologjinë shpreh skepticizën nëse kjo është mënyra e duhur për të avancuar me zgjerimin me vende si Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut.

Një burim diplomatik nga ministria e punëve të jashtme të Holandës dha këtë koment për Top Channel:

“Propozimet e komisionit janë përmirësime të rëndësishme dhe hapa në drejtimin e duhur. Holanda përshëndet propozimet për më shumë llogaridhënie për sa i përket reformave në drejtësi, administratën publike dhe ekonomi.Progresi në fushën e shtetit ligjor do të jetë vendimtar për shpejtësinë e këtij procesi. Kjo garanton që endet kandidate nuk antarsohen deri kur demokracia funksionale do të jetë solide në këto vende.Holanda do të kishte dëshiruar të shikonte një informacion preciz nga opinione të ndryshme përmendur në Metodologji më konkretisht në kapitullin e sanksioneve. Megjithatë ky është një hap i parë i mirë për ta përmirësuar këtë proces dhe siguruar se zgjerimi është i mundur vetëm atëherë kur ka progres bazuar në rezultate konkrete”.

I njëjti burim diplomatik i pyetur nga Top Channel nëse Holanda ka një qëndrim të ri për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dha këtë përgjigje:

“Holanda nuk mund të komentojë këtë moment për çeljen e negociatave mes Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut me BE. Na duhet të shohim progres të qenësishëm në terren e në mënyrë specifike për Shqipërinë në luftën me krimin e organizuar dhe korrupsionin. Komisioni Europian do të raportojë për këtë së shpëjti. Holanda është duke e pritur këtë raport”.

Metodologjia e zgjerimit, Balla: Zgjidh hezitimin e disa vendeve të BE

Kreu i Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste, Tualant Balla, vlerëson metodologjinë e re të zgjerimit, të publikuar sot nga Komisioni Evropian, duke thënë se iu ofroi vendeve të Ballkanit Perëndimor një plan të besueshëm dhe të bazuar në meritën individuale të secilit vend.

Përmes një mesazhi në “Facebook”, numri dy i PS shkruan se metodologjia e re e zgjerimit zgjidh hezitimin e tetorit të shkuar të ndonjë prej vendeve anëtare të BE.

Mesazhi i Ballës:

Sot Komisioni Europian, përmes Metodologjisë së re të Zgjerimit, na ofroi ne vendeve të Ballkanit Perëndimor një plan të besueshëm dhe të bazuar në meritën individuale të seicilit prej gjashtë vendeve tona.

Komisioni Europian rikonfirmoi sot vlerësimin e qartë se Shqipëria  dhe Maqedonia e Veriut janë gati për të filluar menjëherë bisedimet për anëtarësim me Bashkimin Europian🇪🇺.

Metodologjia e re e Zgjerimit zgjidh gjithashtu edhe hezitimin e tetorit të shkuar të ndonjë prej vendeve anëtare të BE, pozicioni i të cilave divergjoi mbi shpejtësinë dhe axhendën e procesit. Është tashmë në kredibilitetin e BE, që Këshilli Europian i fund-Marsit të miratojë fillimin e bisedimeve për anëtarësim me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Është e domosdoshme gjithashtu që Kosova dhe Bosnje-Herzegovina të progresojnë nga kandidate potenciale në vende kandidate për anëtarësim në Bashkimin Europian. Është mungesë e kredibilitetit të BE mos-mbajtja e premtimit për heqjen e vizave për qytetarët e Kosovës./Gazeta Liberale

 

Tags: , , , , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back