Aktualitet

Sekuestro 43.2 milionë eurove për kostumet Covid në Shqipëri, dy vëllezërit në burg

Shkruar nga Liberale

Kriminelë, banditë. Kështu u përcaktuan vëllezërit Samuele dhe Massimiliano Piccolo, të cilët përfunduan në burg me akuzën e mashtrimit dhe përvetësimit të aseteve publike.

Sipas gjyqtarit hetues të Gjykatës së Pratos, i cili urdhëroi arrestimin e tij, ish-nënkryetari i Asamblesë Kapitoliane (i zgjedhur në 2008 si pjesë e PDL) dhe vëllai i tij Massimiliano ishin “pronarët aktualë" të Konsorciumit Gap, me qendër në Romë dhe me drejtoreshë të vetme Cristiana Ferraccioli (ish-shtëpiake nga Ladispoli, gjithashtu është nën hetim).

Deri më 23 shkurt 2021, aksionerja e vetme e Gap ishte Laura Tamburelli, gruaja e Samuele Piccolo. Ky konsorcium – ndaj të cilit u urdhërua sekuestrimi për 43.2 milionë euro – u dha në nëntor 2020 nga komisioneri i jashtëzakonshëm për emergjencën Covid-19, dhe u lidh një kontratë për furnizimin e 11 milionë kostumeve mbrojtëse për Covid.

Sipas rikonstruksionit të bërë nga Prokuroria Publike, mbi bazën e hetimeve, “ata nënkontraktuan, pa autorizimin e autoritetit kontraktor, paketimin e kostumeve laboratorëve të ndryshëm kinezë që operonin në ambalazhet e pëlhurave, organizimi i punës i të cilit karakterizohej më së shumti nga shkelje sistematike e rregullave të sigurisë dhe higjienës, nga përdorimi i punëtorëve jashtëkontraktor pa leje të rregullt qëndrimi në territorin italian”.

Për më tepër, "ata i përgatisnin kostumet mbrojtëse me pëlhura të tjera nga ato të certifikuara” dhe, megjithëse Konsorciumi Gap ishte i lidhur kontraktualisht me etiketën “Made in Italy”, ata i kishin prodhuar produktet në Shqipëri. Përpara importimit të tyre në Itali, “u qepën mëngët dhe u hoqën etiketat”, për të mos pasur dijeni për shkeljen e kontratës. Plot 1,918,000 fanella përfunduan në “ASL Roma 2”, me çmimin 6, 10 euro secila.

Hetuesit po shqyrtojnë se me cilët kanë bashkëpunuar të dyshuarit dhe kush tjetër mund të jetë përfshirë në këtë aferë skandaloze korruptive.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH