Editorial

Rroftë presidenca perandorake?

Shkruar nga Liberale
Rroftë presidenca perandorake?

Eric Posner

Një nga kontrastet e habitshme midis administratës Trump dhe asaj Biden është në debatin në lidhje me faktin nëse presidenca ka arritur më shumë pushtet sesa është në harmoni me të mirën publike. Mandati i Donald Trump u shoqërua me shumë komente që argumentonin se presidenca ishte bërë shumë e pushtetshme, duke mundësuar një të çmendur ose despot të shkatërronte liritë e amerikanëve. Kritikët i bënë thirrje Kongresit dhe gjykatave të fillonin të tregoheshin përsëri efikase para se vendi të rrëshqiste në autoritarizëm.

Megjithatë, që kur Joe Biden mori detyrën, demokratët nuk kanë bërë asgjë për të frenuar presidencën – edhe pse e dinë që një figurë e ngjashme me Trump, ose vetë Trump, mund të pasojë Biden-in. Në vend të kësaj, ata e kanë zhvendosur fokusin e tyre institucional në të drejtat e votës.

Pse demokratët po shpërdorojnë mundësinë për të reformuar presidencën? Një shpjegim është se demokratët nuk duan të rrezikojnë të pengojnë presidentin e tyre, veçanërisht sepse kontrolli i Kongresit mund t’u shkasë nga duart në zgjedhjet afatmesme të vitit 2022. Nëse demokratët humbasin kontrollin e Kongresit ose Senatit, arritja e axhendës së tyre të politikave do të kërkojë që ata të përqafojnë pushtetin e fort presidencial që ata qortuan një vit më parë.

Një mundësi tjetër është që sulmet e së majtës ndaj abuzimeve të pushtetit të Trump nuk ishin kurrë të sinqerta. Kritikët e tij mund të kishin besuar se thirrjet për “diktaturë” do të ishin më efikase sesa ankesat për uljen e taksave kur bëhej fjalë për ngritjen e opozitës. Ose ndoshta kompetencat aktuale të presidencës janë ngulitur aq thellë në ligj dhe zakon, saqë çdo përpjekje për të reformuar zyrën është e prirur të dështojë.

Por përtej gjithë kësaj, ekziston një arsye më e thellë pse presidentët vazhdojnë të grumbullojnë pushtet edhe kur kjo prirje alarmon: publiku – përfshirë vëzhguesit politikë me përvojë – dëshiron një president të fuqishëm, jo aq shumë si çështje teorie ose ideologjie, por si çështje e prakticitetit. Vetëm një presidencë e fortë duket e aftë të adresojë sfida të ndryshme të vendit.

Ky ka qenë mësimi i dy dekadave të fundit, kur Shtetet e Bashkuara u përballën me tre kriza të mëdha: sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001, kriza financiare 2008-2009 dhe tani kolapsi pandemik dhe ekonomik 2020-2021 i shkaktuar nga COVID-19.

Një krizë kërkon qeverisje vendimtare. Njerëzit kërkojnë një lider që ofron siguri dhe vendosmëri. Edhe në periudhat më të mira, Kongresi është i prirur të grindet dhe të merret me vogëlsira dhe të merret me pazare racionale, por vetëshkatërruese që prodhojnë më shumë vonesa sesa veprime.

Kriza të tilla si Depresioni i Madh dhe Lufta e Dytë Botërore krijojnë presidencë moderne “perandorake”. Kongresi ia transferoi me dëshirë pushtetin presidencës përmes një serie statutesh që fuqizojnë degën ekzekutive për t’iu përgjigjur, dhe parandaluar, çdo krizë të re.

Në epokën që pasoi Luftën e Ftohtë, burimet dhe autoriteti fshehën një zyrë që themeluesit e Amerikës nuk do ta njihnin më.

Madhësia e qeverisë kombëtare është rritur pa ndërprerje serioze që nga Lufta e Dytë Botërore, me pothuajse të gjitha fitimet në personel, para dhe infrastrukturë që ndodhën në degën ekzekutive. Demokratët duan një president të fuqishëm për të rregulluar ekonominë, ndërsa republikanët duan një president të fuqishëm për të mbrojtur vendin nga kërcënimet e huaja, emigracioni i paligjshëm dhe – gjithnjë e më shumë – pasiguria ekonomike. Impulset politike anti-qeveritare të viteve 1980 dhe 1990 u zhdukën më 9/11. Presidenti pretendoi, dhe Kongresi dhe gjykatat ratifikuan, mbikëqyrje dhe fuqi të reja sigurie në emër të mbrojtjes së amerikanëve nga sulmet terroriste dhe lugatët e tjerë të huaj.

Kriza financiare shtatë vjet më vonë provokoi ndërhyrjen më të madhe të shtetit ndonjëherë në ekonominë amerikane, me zyrtarë të degës ekzekutive që përsëri kryesuan përgjigjen. Kongresi ndërhyri duke plotësuar burimet e pakufishme të degës ekzekutive me disa qindra miliardë dollarë shtesë dhe më pas duke zgjeruar fuqinë tashmë masive të presidentit për të rregulluar sistemin financiar pasi kriza kishte mbaruar. Pasiguria personale e përhapur, e lindur nga një fatkeqësi ekonomike, ndihmoi në nxitjen e ndërhyrjes së gjerë të qeverisë në tregjet e kujdesit shëndetësor gjatë viteve të Obama-s.

Ky model e përsëriti veten në vitin e fundit. Kriza pandemike dhe ekonomike çoi në ndërhyrje edhe më të madhe të shtetit, shoqëruar nga kufizimet më të mëdha dhe më të gjëra të lirive personale në historinë amerikane (megjithëse kryesisht nën komandën e liderëve lokalë sesa nën administratën shambolike të Trump).

E vetmja enigmë në këtë histori të pushtetit ekzekutiv gjithnjë e në rritje ishte refuzimi i Trump për ta përdorur atë në mes të më të keqes nga këto tre kriza. Politikanët liberalë që kishin pretenduar prej kohësh se besonin që Trump po kërkonte një justifikim për të inauguruar një diktaturë u bashkuan me republikanët për t’i siguruar atij para të thata që ai t’i përdorte siç e shihte më të arsyeshme. Ata kërkuan që ai të vendoste izolime dhe të thërriste Aktin e Prodhimit për Mbrojtjen për të renditur burimet ekonomike private për përgjigjen pandemike. Trump kryesisht i rezistoi këtyre thirrjeve, megjithëse ratifikoi shpenzimin e më shumë se një trilion dollarëve nga fondet e shpëtimit të përvetësuara nga Kongresi (dhe u sigurua që emri i tij të shfaqej në çeqet).

Trump veproi më shumë në mënyrë të dobët sesa me vendosmëri, sepse druhej se një përgjigje e fortë federale do të dëmtonte më tej ekonominë dhe do të minonte perspektivat e tij për rizgjedhje. Ndërsa Trump meriton merita për programin e para-blerjes së vaksinës, ai la përshtypjen se po ndiqte Kongresin në vend që ta drejtonte atë – dhe ai e pagoi çmimin për këtë në zgjedhje. Duke qenë se Trump e prezantoi veten si një lider i fortë për të djathtën dhe konsiderohej si një autoritar nga e majta, ironia këtu është për të qeshur.

Është e qartë që Biden ka vendosur të mos bëjë të njëjtin gabim. Duke llogaritur që marrëveshja presidenciale do t’i shërbejë interesave të tij, Biden ka filluar programin më ambicioz politik në dekada: jo vetëm një mori veprimesh ekzekutive dhe propozimesh të gjera legjislative, por madje edhe një shfaqje konsiderate për reformim të Gjykatës së Lartë, pika e fundit e fortë e Republikanëve në qeverinë federale. Mungesa e debatit rreth pushtetit presidencial – vetëm disa muaj pasi një turmë sulmoi Kapitolin me urdhër të një presidenti të akuzuar për ambicie autoritare – sugjeron që presidenca perandorake është këtu për të qëndruar.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH