Showbiz

Rasti i nënës që zbuloi 58 video të vajzës së saj, miliona nënshkrime për ta mbyllur Pornhub

Shkruar nga Liberale
Rasti i nënës që zbuloi 58 video të vajzës së saj,

Gjithnjë e më shumë video me të mitur dhe pornografi hakmarrëse që vërshojnë Pornhub, ankesat dhe paditë kundër tij po rriten me një ritëm të shpejtë dhe kjo na bën të pyesim veten: a është Pornhub trafikuesi më i madh i seksit ilegal në fund të fundit?

Brenda Pornhub, uebsajti që tërheq mbi 3.5 miliardë përdorues në muaj, aktualisht ka 28,000 fjalë kyçe që mund të shtypen që lidhen me pornografinë e fëmijëve. Faqja është plot me video përdhunimi, pornografi hakmarrëse, video me kamera spiune që tregojnë gra duke bërë dush dhe pamjet e tyre duke u mbytur në çanta. Kërkimi i shprehjes 'vajza nën 18 vjeç' ose '14 vjeç', na sjell në më shumë se 100,000 video.

Pornhub vs djem

Ndoshta një nga rastet më shqetësuese është ai i një vajze 15-vjeçare, e cila u zhduk dhe nëna e saj zbuloi më vonë nga nëna e saj në Pornhub deri në 58 video te ndryshme. Edhe pse autorët u arrestuan dhe po përballen me akuza, gjigandi i pornografisë së internetit mohoi çdo përgjegjësi.

Pas shumë presioneve, në vitin 2022 Pornhub njoftoi partneritetin e tij me organizata bamirëse që luftojnë kundër abuzimit seksual dhe shfrytëzimit të fëmijëve. Qëllimi ishte që kur dikush që viziton faqen e internetit të Pornhub përdor një nga 28,000 fjalë kyçe të lidhura me abuzimin e fëmijëve, atij do t'i paraqitet një mesazh që i informon se nuk ka rezultate dhe se ata janë në kërkim të imazheve potencialisht abuzive dhe të paligjshme.

Përdoruesi më pas do të çohet në një diskutim në internet rreth sjelljes së tij dhe do të inkurajohet të kërkojë ndihmë nga 'Stop It Now!', një linjë ndihme që synon mbështetjen dhe parandalimin e atyre që janë dëshmitarë të abuzimit të fëmijëve në internet.

Tani për tani, për shembull, nëse klikojmë në fjalën kyçe "djalë" në shiritin e kërkimit të Pornhub, mesazhi që shfaqet është si më poshtë. “Kërkimi mund të jetë për materiale seksuale të paligjshme dhe abuzive ku fëmijët janë dëmtuar. Mos e kaloni kufirin nga pornografia e ligjshme për të rritur në imazhe të paligjshme.”

Diçka e ngjashme ndodh me fjalën kyçe "përdhunim", në të cilën Pornhub informon përdoruesin se përshkrimet reale ose të inskenuara të akteve seksuale të detyruara dhe jo konsensuale, ose përdorimi i imazheve të personit pa pëlqimin e tyre, nuk lejohen në faqen e tyre. Dhe ndërsa ata duket se po e marrin seriozisht çështjen e abuzimit seksual dhe imazheve jokonsensuale, pyetja që lind është pse vëllimi i padive kundër faqes vazhdon të rritet. A janë masat e sigurisë të miratuara përfundimisht të mjaftueshme?

Po pasuroheni nga videot ilegale?

Përgjigja është jo. Industria e trafikimit të qenieve njerëzore e nxitur nga pornografia është fillimisht shumë e madhe dhe me shumë lëvizje që shkojnë përtej një mesazhi të thjeshtë në ekran. Përveç kësaj, konsumimi i pornografisë ndihmon në rritjen e industrisë së trafikimit seksual. Edhe nëse nuk paguajmë, mjafton shikimi i pornografisë falas, gjë që gjeneron të ardhura nga reklamat për këto faqe dhe nxit kërkesën për trafikim njerëzor. Provat tregojnë se trafikimi i seksit në Shtetet e Bashkuara është një industri shumë miliardë dollarëshe, e nxitur drejtpërdrejt nga pornografia.

Edhe pse në shkallë të ndryshme, të gjitha faqet pornografike kontribuojnë në këtë. Provat e fundit kanë zbuluar se Pornhub është veçanërisht fajtor për përfitimin nga trafikimi seksual.

Më 4 dhjetor 2019, New York Times publikoi një artikull zbulues të titulluar "Fëmijët e Pornhub". Artikulli përfundon me deklaratën rrëqethëse: "Me Pornhub, ne kemi 1000 Jeffrey Epstein". Ky publikim ishte një shtesë e rëndësishme në grumbullin e provave kundër platformës më të madhe pornografike në botë. Në shkurt 2020, Laila Mickelwait nisi një fushatë për të ekspozuar bashkëpunimin e Pornhub në trafikimin e seksit të fëmijëve.

Traffickinghub përshkruan rrugën e përfitimit nga pornografia ilegale në Pornhub. Në të njëjtën kohë, peticioni i Traffickinghub për mbylljen e Pornhub mbledh mbi dy milionë nënshkrime.

Duke punuar për paligjshmëri

Pornhub është mjaft i ngjashëm me YouTube në atë që lejon anëtarët e tij të postojnë videot e tyre. Shumica e 6.8 milionë videove të reja të postuara në sajt çdo vit janë ndoshta të të rriturve që pranojnë. Megjithatë, shumë nga këto video përshkruajnë abuzimin dhe dhunën e fëmijëve. Për shkak se është e pamundur të dihet mosha e saktë e një të riu në një video, Pornhub, nga ana tjetër, nuk mund të përcaktojë sasinë e materialit që është i paligjshëm.

Ndryshe nga YouTube, Pornhub ju lejon t'i shkarkoni këto video direkt nga faqja e tij e internetit. Pra, edhe nëse hiqet një video përdhunimi, atëherë kërkesë e autoriteteve, tashmë mund të jetë tepër vonë. Kjo video vazhdon të ekzistojë pasi ndahet me të tjerët ose ngarkohet vazhdimisht. Kjo është arsyeja kryesore pse shumë gra, të mitur dhe të rritur vazhdojnë të shohin videot e tyre në uebsajt dhe pse paditë po shtohen.

Për të parandaluar sa më sipër, Pornhub premton veçori të përmirësuara të sigurisë, duke përfshirë aftësinë për të publikuar përmbajtje vetëm nga përdoruesit e verifikuar. Visa tha gjithashtu se do të vazhdojë të ndalojë pagesat në Pornhub, por do të lejojë pagesat në platformat e MindGeek, kompania australiane që zotëron faqen.

Padia emëron Visa si përgjegjëse dhe thotë se kompania duhej të ndalonte këtë shfrytëzim, por në vend të kësaj zgjodhi të merrte pjesë në përfitime.

Gjigantët e pornografisë, aq sa përpiqen të qetësojnë pakënaqësinë e përgjithshme me përmbajtjen dhe praktikat e tyre joetike, i bazojnë fitimet e tyre në video. Është, do të thoshte dikush, e vështirë të ndalosh transmetimin e përmbajtjeve të tilla, për shkak të trafikut shumë të lartë që në rastin e Pornhub i jep vendin e 10-të në renditjen botërore.

Por ndoshta ka ardhur koha që Pornhub të mbajë përgjegjësi së bashku me kompanitë dhe individët e tjerë që përfituan nga përmbajtjet jokonsensuale dhe të paligjshme. Ndoshta si në nivelin qeveritar ashtu edhe në atë personal, këto praktika duhet të trajtohen thjesht si krime me viktima të panumërta.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH