Showbiz

Pse shtatë nga kompanitë më të mëdha në botë "i dhanë fund" inteligjencës artificiale, çfarë po ndodh me të

Shkruar nga Liberale
Pse shtatë nga kompanitë më të mëdha në botë

Shtatë kompani udhëheqëse të AI kanë rënë dakord të mbrojnë vullnetarisht zhvillimin e teknologjisë. Njoftimi vjen pikërisht në mes të garës. Ndërsa kompanitë konkurrojnë me makina të reja të afta për të gjeneruar të dhëna, vjen një pengesë e parë. Pas chatbot-eve të shkëlqyera ka edhe dezinformim parandalues, privatësi të cenuar, punë të automatizuara dhe falsifikime të thella.

Për këtë arsye, Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft dhe OpenAI kanë vendosur t'u përmbahen standardeve të reja të sigurisë gjatë një takimi me Joe Biden të premten më 21 korrik në Shtëpinë e Bardhë. “Ne duhet të jemi të kthjellët dhe vigjilentë ndaj kërcënimeve që teknologjitë në zhvillim mund të paraqesin për demokracinë dhe vlerat tona”, shpjegoi presidenti.  "Kjo është një përgjegjësi e madhe, duhet të punojmë mirë."

Kështu ata kanë vendosur të filmojnë përmbajtjen e prodhuar nga AI për t'i bërë ato të dallueshme dhe për të pranuar testet e kontrollit nga ekspertë të pavarur. Është hapi i parë i përkohshëm, vetërregullimi i kompanive nuk mund të jetë zgjidhja, nevojiten rregullore të forta për të shoqëruar evolucionin e inteligjencës artificiale.

Lëvizja e parë Big tech

"Ne jemi të kënaqur t'i bëjmë këto angazhime vullnetare së bashku me të tjerët në industri," tha në një deklaratë Nick Clegg, president i çështjeve globale në Meta. “Ato janë një hap i parë i rëndësishëm për të siguruar që janë vendosur parmakë të përgjegjshëm të AI dhe krijojnë një model që qeveritë e tjera ta ndjekin.” Siç thamë, kompanitë përveç filigranëve për të identifikuar përmbajtjen, gjithashtu kanë rënë dakord të paraqesin AI-të e tyre në analizat e kryera nga ekspertë të pavarur për të testuar paragjykimet dhe çështjet e privatësisë.

Administrata Biden shpjegoi: "Kompanitë duhet të sigurojnë që inovacioni të mos vijë në kurriz të të drejtave dhe sigurisë së amerikanëve. Kompanitë që po zhvillojnë këto teknologji në zhvillim kanë përgjegjësinë të sigurojnë që produktet e tyre të jenë të sigurta."

Brad Smith, president i Microsoft, i pranishëm në takimin e Shtëpisë së Bardhë, theksoi se kompania e tij ka miratuar masat mbrojtëse vullnetare: "Ne kemi lëvizur shpejt, angazhimet e Shtëpisë së Bardhë krijojnë një bazë për të ndihmuar që premtimi i AI të mbetet mbi rreziqet e tij". Anna Makanju, nënkryetare e çështjeve globale të OpenAI, theksoi se kompania "vazhdon të punojë me qeveritë, organizatat dhe aktorët e tjerë në mbarë botën për të avancuar qeverisjen e AI".

Rregullat e reja nuk mjaftojnë

Rregullat e dakorduara, siç thanë ata, janë të nevojshme por jo të mjaftueshme. Ato mund të interpretohen sipas nevojave në një mënyrë të ndryshme nga çdo kompani. Paul Barrett, zëvendësdrejtor i Qendrës Stern për Biznesin dhe të Drejtat e Njeriut të Universitetit të Nju Jorkut, shpjegoi se nevojiten masa më të rrepta: "Angazhimet vullnetare të shpallura sot nuk janë të zbatueshme, prandaj është thelbësore që Kongresi, së bashku me Shtëpinë e Bardhë, të zhvillojnë menjëherë legjislacionin që promovon transparencën, mbrojtjen e privatësisë dhe kërkimin e intensifikuar mbi gamën e gjerë të rreziqeve gjeneruese AI".

Vonesa e SHBA-së

Shtetet e Bashkuara kanë mbetur prapa Bashkimit Evropian, i cili tashmë ka vendosur udhëzime për t'u marrë me rregullimin e inteligjencës artificiale. Më 14 qershor, Parlamenti i Bashkimit Evropian miratoi në mbledhjen e tij plenare rregulloren e parë në botë për rregullimin e inteligjencës artificiale. Mes folësve të kësaj dosjeje është eurodeputeti italian Brando Benifei (PD), i cili në një intervistë me Fanpage.it shpjegoi se si do të zbatohet Akti AI: "Ka tre kategori për aplikimet e inteligjencës artificiale: rrezik i ulët, rrezik i lartë dhe rrezik i papranueshëm.

Zonat me rrezik të papranueshëm janë ato në të cilat inteligjenca artificiale është e ndaluar, të tilla si njohja biometrike ose përdorimet që lidhen me gjurmimin. Ndër fushat me rrezik të lartë janë të gjithë ata sektorë që kanë të bëjnë me zhvillimin kognitiv të fëmijëve.”

Tani i gjithë dokumenti do të duhet të diskutohet me Këshillin e Shteteve Anëtare dhe me Komisionin Evropian./Fanpage.it- Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH