Globi

Pse po humbin jetën kaq shumë balena gri në Paqësor?

Shkruar nga Liberale
Pse po humbin jetën kaq shumë balena gri në Paqësor?

Balenat gri kanë ngordhur me ritme të panatyrshme në ujërat e Paqësorit që nga viti 2019: një fenomen që përsëritet me rregullsi shqetësuese. Ndoshta tani e kuptojmë pse.

Në qershor 2019, autoritetet lokale në shtetet e Uashingtonit, Oregonit, Kalifornisë dhe Alaskës ngritën një alarm: një ngordhje balenë gri ishte duke u zhvilluar, me afro 100 individë të plazhuar dhe të vdekur përgjatë Bregut Perëndimor. Që atëherë fenomeni është përsëritur me rregullsi shqetësuese: në katër vitet e fundit qindra balena gri kanë ngordhur dhe duke u kthyer në vitin 2016 zbulojmë se që atëherë numri i ekzemplarëve të kësaj specie ka rënë nga 27,000 në 14,500 këtë vit . Shkaqet e kësaj masakre deri më tani kishin mbetur mister, por sot një studim i publikuar në Science i zbulon ato. Gjeje çfarë? Ndryshimi i klimës ka të bëjë me të .

SHUMË PAK USHQIM. Në mënyrë të veçantë, ajo ka të bëjë me shkrirjen e akullit të Arktikut dhe mënyrën në të cilën po hedh të gjithë rrjetën ushqimore të balenës gri në një bisht. Pjesa e zhytur e akullit të detit, në fakt, është terreni i përsosur për rritjen e algave . Të cilët nga ana e tyre janë ushqimi i preferuar i amfipodëve, krustace të vegjël nga të cilët balena gri ushqehet në sasi të mëdha: energjia që i nevojitet për të përfunduar migrimin e saj vjetor, i cili me rreth 20,000 km është më i gjati i përfunduar ndonjëherë nga një gjitar. Nëse kanë më pak ushqim për t’i mbajtur gjatë udhëtimit, balenat gri mbërrijnë në destinacionin e tyre të dobësuara ose ngordhin rrugës.

DUKE U PËRKEQËSUAR? Autori i parë i studimit  , megjithatë, pohon se situata nuk është ende mjaft serioze për ta vënë balenën gri në rrezik zhdukjeje ; e sigurt është se popullsia e saj po zvogëlohet gjithnjë e më shumë dhe edhe nëse do t’i mbijetonte kësaj vale vdekjesh (që nuk është e para e regjistruar, por ajo që zgjat më shumë) do të dilte sërish e dobësuar numerikisht. Kjo supozon se situata e përgjithshme nuk përkeqësohet shumë shpejt: sa më shumë të shkrihet akulli, aq më keq bëhen gjërat për balenën gri.

Burimi: Focus.it

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH