Kryesore

Pse gratë shtatzëna nuk mund të vaksinohen kundër Covid?

               Publikuar në : 20:34 - 04/12/20 liberale

Profesori grek Elias Mosialos ka shpjeguar arsyen pse gratë shtatzëna nuk do ta marrin vaksinën kundër Covid-19.

Sipas tij, problemi qëndron tek fakti se nuk janë kryer prova specifike klinike të vaksinës Covid-19 në gratë shtatzëna dhe nuk dihet se çfarë rreziku mund të përbëjë ajo.

“Një nga grupet që nuk do të marrë akoma vaksinën Covid-19 do të jenë gratë shtatzëna. Përgjigja është shumë e thjeshtë dhe ka të bëjë me hartimin, jo vetëm të provave klinike të vaksinave të koronavirusit, por të të gjitha studimeve mbi sigurinë dhe efikasitetin e produkteve medicinale.

Sidoqoftë, nuk ka prova të pamjaftueshme për të sugjeruar përdorimin e vaksinave Covid-19 gjatë shtatzënisë, sepse gratë shtatzëna nuk u përfshinë në provat klinike”, tha profesori.

Dhe duke pasur parasysh fillimin e afërt të vaksinimeve në Mbretërinë e Bashkuar , ai shtoi:

Udhëzimet në MB, për shembull, rekomandojnë

-Shtyrjen e vaksinave derisa të përfundojë shtatzënia.

-Nëse një grua zbulon se është shtatzënë pasi ka marrë dozën e parë, duhet t’i ketë dhënë fund shtatzënisë para se të marrë dozën e dytë.

-Nënat e reja gjidhënëse mund të vaksinohen.

-Gratë shtatzëna që konsiderohen se i përkasin një grupi me rrezik të lartë, për shkak të faktorëve të tjerë shëndetësorë, duhet të vaksinohen sa më shpejt të jetë e mundur pas përfundimit të shtatzënisë.”

Tags: , , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back