Globi

Pse Franca i ka ndaluar ministrat e saj të përdorin WhatsApp

Shkruar nga Liberale
Pse Franca i ka ndaluar ministrat e saj të përdorin WhatsApp

WhatsApp nuk është një vend i sigurt për të folur për politikën. Kryeministrja franceze Elisabeth Borne së bashku me ministrin përgjegjës për Dixhitalizmin, Jean-Noel Barrot, kërkuan në mënyrë specifike që të gjithë ministrat dhe stafi i tyre të mos përdorin më aplikacionin e mesazheve Meta. WhatsApp është përdorur në nivel qeveritar për disa kohë, është më i shpejtë dhe më i sigurt se emaili. Megjithatë, kriptimi në fund mbron vetëm përmbajtjen e mesazheve, prandaj Meta mund të ketë akses në të dhëna të tjera, për shembull, e di kur dy përdorues janë duke komunikuar. Por nuk ka të bëjë vetëm me sigurinë, dhe në fakt qeveria ka kërkuar që të zëvendësohet WhatsApp me konkurrentin francez Olvid: "Kjo është mënyra më e mirë për të garantuar sovranitetin tonë, ne po bëjmë një hap të mëtejshëm drejt sigurisë më të madhe të komunikimeve”, shpjegoi Barrot.

Prandaj zyrtarët e qeverisë do të duhet të zëvendësojnë shërbime të tjera të mesazheve të çastit për të forcuar sigurinë e shkëmbimit. Qarkorja e dërguar nga Borne thotë: “Aplikacionet kryesore të mesazheve të çastit të konsumatorëve po luajnë një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në komunikimet tona të përditshme. Megjithatë, këto mjete dixhitale nuk janë të mbrojtura nga defektet dhe për këtë arsye nuk mund të garantojnë sigurinë e bisedave dhe informacionit të përbashkët." Më pas ajo shton: “Integrimi i kësaj zgjidhjeje përbën jo vetëm një sinjal ndërgjegjësimi lidhur me sigurinë e informacionit, por edhe një hap drejt një sovraniteti më të madh teknologjik francez”.

Si funksionon Olvid

Në faqen e tij, Olvid shpjegon se ai dëshiron të jetë një zgjidhje për "përdoruesit të lirë nga teknologjitë e huaja që i nënshtrohen ligjeve ekstraterritoriale", siç është Akti Amerikan i Cloud, i cili detyron kompanitë amerikane të heqin dorë nga të dhënat e ruajtura në serverë të huaj. Olvid ishte gjithashtu aplikacioni i parë i mesazheve që mori miratimin nga ANSSI, Agjencia Franceze e Sigurisë Kibernetike.

Sipas qeverisë franceze, Olvid ofron një nivel më të lartë sigurie, kështu që informacionet si emri i përdoruesit ose fotografia e profilit, janë të koduara, ndryshe nga aplikacionet e tjera që mbrojnë vetëm përmbajtjen e mesazheve. Jo vetëm kaq, për të krijuar një llogari në Olvid nuk ju nevojitet njënumër telefoni ose një kartë SIM. Të dhënat ruhen në rrjetin e pajisjeve që i përdorin dhe jo në serverët qendrorë.

Si po luftohet sovraniteti teknologjik amerikan

Politikanët francezë kanë qenë prej kohësh të shqetësuar për varësinë amerikane nga ana teknologjike dhe po kërkojnë zgjidhje alternative për të krijuar atë që Borne e quajti sovranitet më të madh teknologjik francez. Për shembull, në vitin 2005 ish-presidenti i Republikës Franceze Zhak Shirak prezantoi Quaero, konkurrentin francez-gjerman për të sfiduar gjigantët amerikanë Google dhe Yahoo. Projekti evropian i motorit të kërkimit u ringjall më pas në 2013 me Qwant, i financuar pjesërisht nga Banka Evropiane e Investimeve.

Qwant ka vënë në dispozicion një version më të shpejtë dhe më të lehtë të motorit të kërkimit që synon përdoruesit me shfletues më të vjetër ose kompjuterë më pak të fuqishëm. Qwant është integruar gjithashtu si motori i parazgjedhur i kërkimit në smartphone Fairphone 2 dhe në tetor 2017 u lançua në Itali./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH