Globi

Profesorja: Koronavirusi mund të jetë “katastrofik” për jetën e egër

Shkruar nga Liberale
Profesorja: Koronavirusi mund të jetë “katastrofik”

Një gjitar i quajtur Mink është infektuar nga koronavirusi, duke iu shtuar listës së kafshëve që rrezikojnë të infektohen nga virusi. Mink në dy ferma në Holandë u testua pozitive për Covid-19 një javë më parë.

Ndërkohë, muajin e kaluar u zbulua se luanët dhe tigrat në një kopsht zoologjik të New York u zbuluan se ishin prekur nga kapur nga sëmundja nëpërmjet rojeve të tyre.

Koronavirusë mund të jetë “katastrofik” për jetën e egër të rrezikuar dhe ne duhet të veprojmë tani për t’i mbrojtur ata, tha Dr Peta Hitchens nga Universiteti i Melbourne.

Kjo përfshin rregullimin e plotë të tregtisë së kafshëve të egra dhe trafikimit, si dhe mbrojtje të ekosistemeve ku shkelja dhe shkatërrimi i njeriut “ka rezultuar në ndërveprime të rritura midis nesh dhe kafshëve të egra”.

Nuk është për t’u habitur që këto specie janë infektuar, shtoi ajo. Lista e llojeve të gjitarëve të infektuar gjatë shpërthimit të Sars 2003 (sindromë e rëndë akute e frymëmarrjes) numëron të paktën 16, duke përfshirë mink, civets palme, lakuriqet e frutave, disa lloje të lakuriqësh hundë patkua, dhelpra të kuqe, derri të egër, rakuna, macet shtëpiake dhe qentë.

Zyrtarët në Holandë besojnë se Mink ranë në kontakt me sëmundjen nga punëtorët e fermave, të cilët janë futur në karantinë.

Krijimi i fermave të reja të Mink u ndalua atje në 2013, ndërsa fermat ekzistuese duhet të mbyllen deri në vitin 2024.

Organizata për të drejtat e kafshëve Peta ka shkruar një letër drejtuar ministrave duke kërkuar që fermat të mbyllen menjëherë: “Lejimi i fermave të Mink për të mbajtur biznesin si zakonisht për gati katër vjet të tjera – përballë një krize globale që buron nga shfrytëzimi i kafshëve – do të ishte e pafalshme nga perspektiva e rrezikut që i paraqitet njerëzve dhe dëmit që i janë shkaktuar vetë kafshës“.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH