1

Primo Shllaku: Vazhdon ende censura ndaj Arshi Pipës

               Publikuar në : 13:45 - 28/07/20 liberale

Qendra Kombëtare e Librit dhe Leximit kremton 100-vjetorin e lindjes së Arshi Pipës, duke bërë bashkë studiues dhe njohës të mirë të figurës së tij.

Takimi u përshëndet edhe nga nipi i Arshi Pipës, Plator Kalakula, që ndau me të pranishmit momente të jetës së Pipës.

Alda Bardhyli, drejtoreshë e Qendrës së Librit dhe Leximit çmoi figurën e Pipës dhe mendimin e tij kritik në periudhën e soc-realizmit.

“Arshi Pipa krijoi një shkollë të mendimit dhe kritikës letrare, por ajo që shihet si vlerë e Pipës është fakti që krijoi një lloj tjetër modeli të kritikës letrare në kushtet e soc-realizmit. Kemi dy lloj kritikash, një mënyrë sesi kritika i shikonte veprat e asaj periudhe dhe tjetra ishte mënyra se si Pipa, një autor që vinte nga një botë e lirë e pa dhe e studioi letërsinë shqipe”, tha Alda Bardhyli, drejtoreshë e Qendrës së Librit.

Studiuesi Primo Shllaku sheh akoma një censurë ndaj figurës së Pipës.

“Arshi Pipa është i vonuar dhe vazhdon një censurë ndaj tij. Ai ka trazuar traditën e re dhe të vjetër të kritikës dhe studimeve shqiptare”.

Leka Ndoja vë theksin te aftësitë e Pipës për t’u integruar në kultura të mëdha.

“Vëllimi poetik ‘Autobiografia’ shënon tranzicionin e shkrimtarit shqiptar nga gjuha shqipe në një kulturë më të gjera”, thotë studiuesi Leka Ndoja.

Botuesja Irena Buzi vlerëson figurën e Pipës si një kritik i rrallë i letrave shqipe dhe kujton një të veçantë të tij që janë shkrimet nëpër letra cigareje.

“Një vepër monumentale ishte libri i tij në një ekspozitë arti. Një ngjarje të atillë të kujton se si Jul Cezari do kalonte nga një breg në një breg tjetër. Me një dorë mbante letrën e shkruar dhe me një dorë bënte notin vetëm për mos ta lagur letrën ose si veprat e arta ku është shkruar Epi i Gilgameshit. Pipa për mua ka qenë një model i jashtëzakonshëm që më ka edukuar si studiues dhe si kritik arti, si filozof dhe si poet”, u shpreh botuesja Buzi.

Të tjerë studiues që çmuan figurën e Pipës ishin Luljeta Prenci dhe Hektor Çiftja.

<
>
cba03a0a-6503-4537-84f2-e99d79a8261e cfad6bc4-9488-4f27-bbc9-3db708dc6dd7 f679408a-6938-47fa-b837-46e0b97430e6 fe9cc69c-1d9a-467a-bb90-73f484721ef4 fe19c217-4cdd-43a1-9ef0-41694130632a 4ce7f482-f73a-4843-b5ce-97c0503ec8bc 91b79b1f-b9d4-4564-9848-fd3ab89b8a4b 28886b2f-612b-467d-ba1a-c6511c806a6f c984a232-d616-4c5e-bf8b-0779030922f6


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back