Showbiz

"Po varrosen të gjalla", OKB: Trajtimi i grave në Afganistan është i barabartë me aparteidin

Shkruar nga Liberale
"Po varrosen të gjalla", OKB: Trajtimi i grave në Afganistan

Volker Türk, Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut, shprehu shqetësimet e tij për pozitën e grave në Afganistan dhe e krahasoi trajtimin e tyre nga talebanët me "aparteidin", duke vënë në dukje se autoritetet kanë "çmontuar parimet më themelore të të drejtave të njeriut, veçanërisht për gratë dhe vajzat”.

"Diskriminimi i rëndë, sistematik dhe institucional kundër grave dhe vajzave është në qendër të ideologjisë dhe qeverisjes së talebanëve, gjë që ngre shqetësime se ata mund të jenë përgjegjës për aparteidin gjinor," u ankua ajo.

OKB-ja e përkufizon aparteidin gjinor si "diskriminim ekonomik, social dhe seksual ndaj individëve për shkak të seksit të tyre".

Në një raport të përbashkët të paraqitur në Këshill nga Raportuesi Special për Afganistanin dhe Grupi i Punës për Diskriminimin ndaj Grave dhe Vajzave, ekspertët Richard Bennett dhe Dorothy Estrada-Tanck thanë se situata e tyre ishte ndër më të këqijat në botë.

Raporti i tyre u bën thirrje talebanëve të respektojnë dhe rivendosin të drejtat e grave dhe vajzave. Ai gjithashtu i kërkon komunitetit ndërkombëtar dhe OKB-së që t'i kushtojnë më shumë vëmendje diskriminimit të përhapur kundër grave dhe vajzave në Afganistan.

“Ne tërheqim vëmendjen e Këshillit për shqetësimin tonë të rëndë se këto privime serioze të të drejtave themelore të njeriut të grave dhe vajzave dhe zbatimi i ashpër i masave kufizuese nga autoritetet 'de facto' mund të përbëjnë krim kundër njerëzimit të persekutimit me bazë gjinore.

Duke nënvizuar këto shqetësime, Zëvendës Komisionerja e Lartë e OKB-së për të Drejtat e Njeriut Nada Al-Nashif këmbënguli se pavarësisht pretendimeve të përsëritura për të kundërtën nga autoritetet de facto, “gjatë 22 muajve të fundit, çdo aspekt i jetës së grave dhe vajzave ka qenë i kufizuar. Ato janë të diskriminuara në çdo mënyrë”.

Richard Bennett, i cili vizitoi Kabulin dhe Mazar-e-Sharif në Afganistan, konfirmoi se ai nuk ishte në gjendje të raportonte ndonjë përmirësim në situatën e të drejtave të njeriut "sigurisht jo për gratë dhe vajzat, gjendja e të cilave është përkeqësuar, as për segmentet e tjera të popullsisë të cilët janë të margjinalizuara, të lidhura me ish-Republikën Islamike, ose rezistojnë dhe nuk pajtohen me ideologjinë e talebanëve."

"Ato ndjehen sikur po varrosen të gjalla"

Duke sjellë pamjen reale nga vendi, Shaharzad Akbar, drejtor ekzekutiv i OJQ-së afgane Rawadari, i tha Këshillit se gratë në Afganistan ndjehen “sikur të ishin varrosur të gjalla. Të marrësh frymë por të mos bësh shumë, pa u përballur me kufizime dhe ndëshkime. Jetët e tyre duket se qëndrojnë të palëvizshme ndërsa jeta e burrave përreth tyre, fëmijëve të tyre meshkuj, vëllezërve, burrave të tyre, ecën përpara”.

Ai gjithashtu theksoi hendekun midis sundimit taleban dhe vendeve të tjera fqinje muslimane, në të cilat gratë lejohen të marrin pjesë në arsim, të ndjekin ëndrrat e tyre, të udhëtojnë në hapësirë ​​dhe të marrin pjesë në politikë.

"Ky nuk është rasti në Afganistan, ku talebanët e kanë kthyer vendin në një varrezë masive të aspiratave, ëndrrave dhe potencialit të grave dhe vajzave afgane," vuri në dukje ai.

Talebanët morën pushtetin në gusht 2021, duke kufizuar në mënyrë drastike liritë dhe të drejtat e grave, duke përfshirë aftësinë e tyre për të ndjekur shkollën e mesme dhe universitetin. Ata vetë pretendojnë se respektojnë të drejtat e të gjithëve, siç përshkruhet nga versioni i rreptë i Islamit, të cilin ata e përqafojnë.

Në fakt, një zëdhënës i talebanëve tha se qeveria e tyre zbaton ligjet islame dhe akuzoi Kombet e Bashkuara dhe institucionet perëndimore për "propagandë".

“Raporti i Richard Bennett për situatën në Afganistan është pjesë e kësaj propagande, e cila nuk pasqyron realitetin”, tha zëdhënësi i tyre Zabihullah Mujahid.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH