Kryesore

Plani prej tre pikash për të përballuar pandeminë e koronavirusit

               Publikuar në : 19:37 - 01/04/20 liberale

Nga Bill Gates*

Nuk ka dyshim që Shtetet e Bashkuara humbën mundësinë për të marrë masa para romanit të koronavirusit. Por dritarja për të marrë vendime të rëndësishme nuk është mbyllur. Zgjedhjet që ne dhe udhëheqësit tanë i bëjmë tani do të kenë një ndikim të madh në atë se sa shpejt numrat e çështjeve fillojnë të zvogëlohen, sa kohë ekonomia mbetet e mbyllur dhe sa amerikanë do të duhet të varrosin një të dashur për shkak të covid-19.

Nëpërmjet punës sime me Fondacionin Gates, unë kam folur me ekspertët dhe udhëheqësit në Uashington dhe në të gjithë vendin. Për mua është e qartë se ne duhet të ndërmarrim tre hapa.

Së pari, ne kemi nevojë për një qasje të qëndrueshme mbarëkombëtare mbyllje. Megjithë thirrjet nga ekspertët e shëndetit publik, disa shtete dhe qarqe nuk janë mbyllur plotësisht. Në disa shtete, plazhet janë ende të hapura; në të tjerët, restorantet ende shërbejnë ushqim ulur.

Kjo është një recetë për katastrofë. Sepse njerëzit mund të udhëtojnë lirshëm nëpër linjat publike, kështu mundet edhe virusi. Udhëheqësit e vendit duhet të jenë të qartë: mbyllje kudo do të thotë mbyllje kudo. Derisa numrat e çështjeve të fillojnë të bien nëpër Amerikë – e cila mund të zgjasë 10 javë ose më shumë – askush nuk mund të vazhdojë biznesin si zakonisht ose të qetësojë mbylljen. Konfuzioni në lidhje me këtë pikë do të zgjasë vetëm dhimbjen ekonomike, do të rrisë shanset që virusi të kthehet dhe të shkaktojë më shumë vdekje.

Së dyti, qeveria federale duhet të përshpejtojë testimet. Duhet të bëhen më shumë teste. Ne gjithashtu duhet të grumbullojmë rezultatet në mënyrë që të mund të identifikojmë shpejt vullnetarët e mundshëm për studime klinike dhe ta dimë me besim se kur është koha të kthehemi në normalitet. Ka shembuj të mirë për t’u ndjekur: Shteti i New York kohët e fundit zgjeroi kapacitetin e tij deri në më shumë se 20,000 teste në ditë.

Gjithashtu është arritur një përparim në metodat më të efektshme të testimit, siç është vetë-shtupa e zhvilluar nga Rrjeti i Vlerësimit të Coronavirus të Seattle, i cili lejon pacientët të marrin një mostër vetë pa e ekspozuar një punonjës shëndetësor. Shpresoj që kjo dhe risitë e tjera në testime të përshpejtohen në të gjithë vendin.

Edhe kështu, kërkesa për teste me siguri do të tejkalojë furnizimin për ca kohë, dhe tani, ekziston pak arsye se kush i merr ato pak që janë në dispozicion. Si rezultat, ne nuk kemi një trajtim të mirë se sa raste ka ose ku virusi ka të ngjarë të shkojë tjetër, dhe do të jetë e vështirë të dihet nëse kthehet më vonë. Dhe për shkak të numrit të madh të mostrave, mund të duhen shtatë ditë që rezultatet të arrijnë kur neve na duhen brenda 24 orëve.

Kjo është arsyeja pse vendi ka nevojë për përparësi të qarta se kush do të testohet. Së pari në listë duhet të jenë personat në role thelbësore siç janë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të parët që përgjigjen, pasuar nga njerëz shumë simptoma që rrezikojnë të sëmuren seriozisht dhe ata që ka të ngjarë të jenë të ekspozuar.

E njëjta gjë vlen për maska ​​dhe ventilatorë. Të detyrosh 50 guvernatorë të garojnë për pajisjet e shpëtimit – dhe spitalet që të paguajnë çmime të tepruara për të – vetëm i vështirëson gjërat.

Më në fund, na duhet një qasje e bazuar në të dhëna për zhvillimin e trajtimeve dhe një vaksinë. Shkencëtarët po punojnë me shpejtësi të plotë për të dyja; ndërkohë, udhëheqësit mund të ndihmojnë dukendalur thashethemet ose hapjen e panikut. Shumë kohë para se ilaçi hidroksilklorina të aprovohej si një trajtim urgjent për covid-19, njerëzit filluan ta kapnin atë, duke e bërë më të vështirë të gjente pacientët me lupus të cilëve u duhej për të mbijetuar.

Ne duhet të përmbahemi me procesin që funksionon: Drejtoni prova të shpejta që përfshijnë kandidatë të ndryshëm dhe informojnë publikun kur të vijnë rezultatet. Pasi të kemi një trajtim të sigurt dhe efektiv, do të duhet të sigurohemi që doza e parë të shkojë tek personat që kanë nevojë më së shumti.

Për t’i dhënë fund sëmundjes, do të na duhet një vaksinë e sigurt dhe efektive. Nëse bëjmë gjithçka siç duhet, ne mund të kemi një në më pak se 18 muaj – për sa më shpejt një vaksinë është zhvilluar ndonjëherë. Por krijimi i një vaksine është vetëm gjysma e betejës. Për të mbrojtur amerikanët dhe njerëzit në mbarë botën, do të duhet të prodhojmë miliarda doza. (Pa një vaksinë, vendet në zhvillim janë në rrezik edhe më të madh se ato të pasura, sepse është edhe më e vështirë për ata të bëjnë distanca fizike dhe mbyllje.)

Ne mund të fillojmë tani duke ndërtuar objektet ku do të bëhen këto vaksina. Për shkak se shumë nga kandidatët kryesorë janë duke përdorur pajisje unike, ne do të duhet të ndërtojmë lehtësira për secilin prej tyre, duke e ditur që disa nuk do të mësohen. Kompanitë private nuk mund të marrin atë lloj rreziku, por qeveria federale mundet. Një shenjë e shkëlqyeshme është fakti që administrata bëri marrëveshje këtë javë me të paktën dy kompani për t’u përgatitur për prodhimin e vaksinave. Shpresoj se do të vijnë më shumë marrëveshje.

Në vitin 2015, unë i nxita liderët botërorë në një bisedë TED që të përgatiteshin për një pandemi në të njëjtën mënyrë si përgatiteshin për luftë – duke drejtuar simulime për të gjetur plasaritjet në sistem. Siç kemi parë këtë vit, kemi një rrugë të gjatë për të bërë. Por unë ende besoj se nëse ne marrim vendime të duhura tani, të informuar nga shkenca, të dhënat dhe përvoja e profesionistëve mjekësorë, ne mund të shpëtojmë jetë dhe ta kthejmë vendin në punë./The Washington Post– Gazeta Liberale

*Bashkëthemelues i Microsoft-it dhe bashkë-kryetar i  Fondacionit Bill & Melinda Gates

Tags: , , , ,

KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back