Arte

PIKTURA E DITËS/ Vazhdimësia e kohës: Orët e 'shkrira', të buta si djathi i pjekur...

Shkruar nga Liberale

Objektet e forta bëhen në mënyrë të pashpjegueshme të çalë në këtë peizazh të zymtë dhe të pafund ëndrrash, ndërsa metali tërheq milingonat si mish i kalbur. Duke zotëruar atë që ai i quajti "mashtrimet e zakonshme paralizuese të mashtrimit të syve", Dali pikturoi me "tërbimin më imperialist të saktësisë", tha ai, por vetëm "për të sistemuar konfuzionin dhe kështu për të ndihmuar në diskreditimin e plotë të botës së realitetit".

Ato orë të çaluara janë të buta si djathi i pjekur ku në të vërtetë, ato paraqesin "kamemberin e kohës", në frazën e Dalit. Këtu koha duhet të humbasë çdo kuptim.

Përhershmëria shkon me të: milingonat, një temë e zakonshme në veprën e Dalit, përfaqësojnë kalbjen, veçanërisht kur sulmojnë një orë ari dhe duken groteske organike. Krijesa monstruoze me mish e mbështjellë në qendër të pikturës është njëkohësisht e huaj dhe e njohur: një përafrim i fytyrës së Dalit në profil, qerpikët e tij të gjatë duken në mënyrë shqetësuese si insekte apo edhe seksuale, si dhe ajo që mund të jetë ose jo një gjuhë që rrjedh prej saj. hunda si kërmilli i dhjamosur.

Kjo pikturë shpalos një botë të kundërt, ku koha nuk është e qëndrueshme dhe objektet humbasin kontekstin dhe kuptimin e tyre normal. "The Persistence of Memory", (Vazhdimesia e kohës) është e njohur për interpretimin e tij të veçantë të kohës dhe për shprehjen e një perceptimi të pazakontë të realitetit.

Salvador Dali

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH