Arte

PIKTURA E DITËS/ Fuqia e Bashkëpunimit: Mbrojtja Civile dhe rrënjët e identitetit Holandez

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS/ Fuqia e Bashkëpunimit: Mbrojtja Civile dhe

Ndërsa vështrimi i parë mund të duket sikur është thjesht një skenë ushtarake, piktura "The Night Watch" (Rojtarët e Natës), ka shumë më tepër për të na treguar. 'The Night Watch' e Rembrandt është një shembull i një lloji shumë specifik të pikturës që ishte ekskluzive për Holandën Veriore, me shumicën e porositur në qytetin e Amsterdamit. Është një portret në grup i një kompanie rojesh civile. Qëllimi kryesor i këtyre gardianëve ishte të shërbenin si mbrojtës të qyteteve të tyre. Si të tillë, ata kishin për detyrë të ruanin portat, të kontrollonin rrugët, të shuanin zjarret dhe në përgjithësi të ruanin rendin në të gjithë qytetin. Përveç kësaj, ata ishin një prani e rëndësishme në paradat e mbajtura për vizitat e familjes mbretërore dhe raste të tjera festive. Çdo kompani kishte sallën e vet të repartit si dhe një poligon qitjeje ku ata mund të praktikonin me armën specifike të lidhur me grupin e tyre, ose një hark të gjatë, një hark ose një armë zjarri. Sipas traditës, këto salla kuvendesh ishin zbukuruar me portrete grupore të anëtarëve më të dalluar të saj, të cilat shërbenin jo vetëm për të regjistruar shëmbëlltyrat e këtyre qytetarëve, por më e rëndësishmja për të pohuar fuqinë dhe individualitetin e qytetit që ata mbronin.  Rembrandt van Rijn

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH