Editorial

Përtej çdo detyrimi ndërkombëtar, reforma zgjedhore është në...

Shkruar nga Liberale
Përtej çdo detyrimi ndërkombëtar, reforma zgjedhore

Ervis Iljazaj

Opozita shqiptare dhe Partia Demokratike, çështjen e reformës zgjedhore e ka lënë në plan të dytë për shumë kohë.  Kjo për arsye edhe të ngjarjeve politike te vitit te kaluar, ku opozita ndoqi një rrugë radikale Mirëpo, në fund të vitit të kaluar, opozita jo me pak kosto në opinionin publik u ul në një tryezë me mazhorancën për të hartuar reformën zgjedhore. Ishte e qartë se kjo zbutje e aksionit politik ishte pkiërisht për të bërë ‘’ detyrën’’ e saj në raport me ndërkombëtarët që e kërkonin me insistim këtë gjë, duke qenë se reforma ishte një kusht thelbësor për celjen e negociatave dhe procesin e integrimit në Bashkimin Europian të Shqipërisë. Si të thuash, pas një viti me raporte të acaruara me ndërkombëtarët, opozita kësaj here bëri pikërisht atë që ju kërkuar, të ulej në tryezë me mazhorancën për reformën zgjedhore. Reformë e cila është rikthyer në qëndër të vëmdenjes këto ditë pas kalimit të fazës së emergjencës së pandemisë. Duket sikur në komitetin ndërpartiak që merret me këtë reforme kanë filluar përsëri konfliktet dhe mosmarrëveshjet. Pra, pas një periudhe bisedimesh, të detyruara nga ndërkombëtarët, jemi përsëri në një pikë ku fati i reformës nuk dihet ende.

Megjithatë, reforma zgjedhore, përtej çdo detyrim gjerman për opozitën, ka një rëndësi thelbësore për vetë  aksionin e saj opozitar. Nuk kuptohet se përse opozita e ka lënë jashtë agjendës së saj një ligj kaq të rëndësishëm. Me të gjitha gjasat  kjo reformë do të kryhet siç ka ndodhur gjithmonë, në momentin e fundit të legjislaturës.

Është në të mirë të vendit dhe vetë Partisë Demokratike ta rimarrë sa më shpejt agjendën e ndryshimit zgjedhor, për arsye strategjike të Partisë Demokratike, por edhe të vazhdimit deri në fund të betejës personale të Lulzim Bashës, atë të ndryshimit të sistemit politik, që prej shumë kohësh ka qenë kali i betejës së tij.

Sepse, një nga aspektet kryesore të retorikës politike të Bashës, ka qenë pikërisht ruajtja e votës së shqiptarëve dhe zgjedhjeve të lira dhe të ndershme. Në këtë kuptim, Basha duhet të dalë me propozime konkrete dhe t’i fusë ato në agjendën politike. Sistemi zgjedhor jo vetëm që do ta ndihmojë për të ndërtuar strategjinë politike, por do të siguronte dhe një nga betejat e tij më të mëdha politike, të paktën ashtu sic na ka lënë të kuptojmë deri më tani.

Ky është momenti i duhur për të siguruar një sistem zgjedhor që të mundësojë përfaqësimin politik, dhe të gjitha instrumentet e duhura për të evituar sa më shumë manipulimin e votës.

Shqipëria është nga të paktat vende në botë, që ligjin zgjedhor, e aprovon pak para zhvillimit të zgjedhjeve, si pasojë e interesave të ngushtë politikë, duke iu imponuar ndonjëherë edhe në mënyrë të fshehtë dhe jotransparente çdo faktori tjetër shoqëror dhe politik.

Ndërkohë që, ligji zgjedhor, është ligji më i rëndësishëm i një regjimi demokratik, dhe kërkon diskutime të hapura dhe mendim nga aktorë dhe faktorë të kësaj fushe, ashtu sikurse ndodh normalisht në vendet demokratike. Sepse jo vetëm që është instrument i demokracisë direkte, por është edhe ligji nga i cili varen shumë raporte të tjera institucionale, sidomos , ato midis qeverisë dhe parlamentit.

Në fakt, në fillim të kësaj legjislature, Partia Demokratike thirri një komision për reformën zgjedhore, por më pas për shkak të ngjarjeve politike ajo kaloi në plan të dytë, iniciativë e cila përbënte një risi për politikën shqiptare. Debatet se çfarë sistemi zgjedhor i duhet politikës shqiptare janë të shumta, po ashtu edhe modelet, e rëndësishme është që këto debate të fillojnë sa më shpejt, dhe Partia Demokratike duhet të bëhet promotori i këtyre debateve.

Nuk ekziston një sistem zgjedhor perfekt, kështu që asnjëherë nuk mund të arrijmë në një model që ta konsiderojmë të tillë. Rëndësi ka që ligji zgjedhor të sigurojë dy gjëra thelbësore: E para, të mundësojë përfaqësimin politik, dhe, e dyta, të mundësojë një qeveri të qëndrueshme.

Nëse do të kemi një sistemi i cili mundëson këto dy aspekte, atëherë, nuk ka rëndësi nëse është proporcional, mazhoritar apo miks. Për të gjitha këto arsye, për rëndësinë që ka ligji zgjedhor në kontekstin politik shqiptar, ai duhet të kthehet në krye të agjendës së opozitës. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH