Kryesore

Përmbajtja është vetëm një gjë, universitetet duhet të fokusohen më shumë në vlerësimin dhe mentorimin e studentëve

               Publikuar në : 09:31 - 12/10/21 liberale

Terry Young*

Pandemia nuk ka qenë një burim ndryshimi aq shumë sa një katalizator për zhvillimet që janë diskutuar për dekada të tëra.  Një shembull është se ndërsa përmbajtja është bërë aq e arritshme saqë pothuajse çdo gjë për pothuajse çdo temë është në dispozicion të çdo studenti me një shfletues, u desh mbyllje për të na përballur me pyetjen se çfarë do të thotë kjo për mësimin universitar.

Është e vërtetë që shumë artistë po luftojnë për fitim më të mirë të ofertave të tyre argëtuese, ndërsa disa media dalin prapa mureve të pagesave për të njëjtën arsye.  Sidoqoftë, lajmet dhe shumë argëtim janë akoma falas për këdo që e dëshiron atë.  Dhe përmbajtja e pasur me informacion-art, libra, dorëshkrime, kërkime-vazhdon të dalë online falas, në shkallë dhe shpesh me insistimin e sponsorëve arsimor.  Universitetet mund të kishin rezistuar duke mbrojtur të gjithë përmbajtjen e tyre dhe duke luftuar të gjitha nismat me qasje të hapur, por ajo anije lundroi disa kohë më parë.

Nëse kuptimi se përmbajtja është falas është tronditëse, kjo ndodh sepse ne në universitete imagjinojmë se qëllimi ynë kryesor është të ofrojmë përmbajtje: ne shkruajmë modelet tona të biznesit rreth tij dhe i lidhim reputacionin tonë me të.  Pedagogët besojnë se shfaqjet e tyre në teatrin e leksioneve janë kritike për suksesin e mëvonshëm të studentëve, edhe pse shumica mund të marrin më shumë nga lista e leximit.

Çfarëdo që themi për përvojën e kampusit, asnjëra prej tyre – qasja në bibliotekë, bashkëmoshatarët, shoqëritë studentore – nuk e bën atë në planet tona të biznesit.  Unë di për një kampus në SHBA që ngarkoi në mënyrë eksplicite për secilin element të përvojës universitare, por ky ishte një shembull ekstrem.

Pandemia na ka treguar se studentët e konsiderojnë shkollimin pa përvojën e kampusit si një produkt inferior, duke nxitur kërkesa për zbritje të tarifës së shkollimit.  Sidoqoftë, do të duhej guxim vetëvrasës për t’u thënë studentëve (dhe qeverisë) se një kualifikim, një rrjet dhe një përvojë ishte e gjitha ose shumica e asaj që ata po blinin.

Çfarëdo që të ndodhë në lidhje me përmbajtjen dhe shpërndarjen në internet, për të ardhmen e parashikueshme, janë tre gjëra që njerëzit do të duhet të bëjnë për dhe me studentët në çdo kontratë arsimore – dhe për të cilat institucionet e tyre mund të paguajnë në mënyrë legjitime.

E para nga këto është hartimi i programeve mësimore dhe vlerësimet që mbështesin kualifikimet e përgjithshme.  Kjo është shumë e shkallëzueshme, në kuptimin që dizajni i planprogramit dhe dizajni i vlerësimit janë aktivitete që ju duhet të ndërmerrni nëse janë pesë në klasë ose 5,000.  Shënimi i vlerësimeve është më pak i shkallëzueshëm, megjithëse ka mënyra më të mira për ta bërë këtë sesa ato që ne aktualisht punësojmë.  Aktualisht, në shumicën e institucioneve, vetëm një akademik mund të japë një notë: kjo kohë është pra e çmuar dhe ka nevojë për kanalizim më të mirë.

Ndërmarrja e dytë e pakthyeshme njerëzore është kurimi i përmbajtjes: gjetja e materialit të mirë dhe trajnimi i studentëve për të gjetur dhe vlerësuar të tyren.  Ekziston një pyetje në lidhje me masën në të cilën një program mësimor i bazuar në përmbajtje të disponueshme lirshëm mund të markohet dhe të tregtohet si një vlerë e mjaftueshme për të cilën ia vlen të paguhet, por aftësitë e kurimit do të jenë aftësitë kryesore për të gjithë mësimin gjatë gjithë jetës.  Edhe kështu, ne duhet të bëhemi shumë më efikas në kurimin e materialit mësimor për të liruar kohë për ndërveprimet e tjera ndërpersonale të diskutuara këtu.  Pasi studentët të kenë qasje në materialin e kuruar, ata mund të eksplorojnë me mbështetje relativisht të vogël.

Gjëja e tretë për të cilën kërkohet kontributi njerëzor është mentorimi në kuptimin e tij më të gjerë.  Kjo përfshin demonstrimin se si disiplina i jep formë praktikës;  lehtësimi i studentëve nga thjesht thithja e përmbajtjes ose (akoma më keq) fiksimi në shenja;  dhe diskutime për t’i mësuar ata të sintetizojnë njohuritë për t’u përshtatur me situatat e reja.  Të gjitha këto kërkojnë që një person të modelojë, të stërvisë, të bëjë kokë e këmbë dhe të sfidojë.

Unë kam filluar të kuptoj se ideja që përmbajtja është falas është aq radikale saqë shumica e njerëzve nuk mund ta kapin vërtet mendjen rreth saj.  Disa besojnë se edhe nëse “e marrin”, askush tjetër nuk do ta marrë.  Sidoqoftë, herët a vonë, dikush do: do të japë arsim më të mirë dhe më argëtues.  Dhe ata do të ndryshojnë sektorin.

Pas një jete në inovacion – nga R&D e kontratës në programet kryesore kërkimore akademike – e di sa e vështirë është që idetë e reja të ndikojnë në ndryshim.  Vite më parë, bisedova me shefin e një departamenti prestigjioz të radiologjisë për udhëtimin e tij nga radiologjia tradicionale duke përdorur filma me rreze X në radiologjinë dixhitale, me prodhimin e imazheve të ndara.  Dy gjëra të gatshme qëndrojnë me mua: së pari, kur e pyeta pse nuk kishte punësuar ekspertë për të ndihmuar, ai u përgjigj: “Ndonjëherë ju duhet të investoni kapitalin tuaj të djersës.”  Së dyti, pasi kuptoi se kolegët e tij do të gjenin gjithmonë justifikime për të vjedhur pajisjet e vjetra, ai doli me zgjidhjen perfekte: preu prizat.

Të dyja këto copa janë të rëndësishme për mësimin dixhital.  Ekspertiza në dispozicion është e paprovuar, dhe ndërsa pandemia kishte potencialin për të ndërprerë prizat, shumë akademikë menduan se rrotat kishin zbritur në vend të tyre.

Cilado qoftë rezistenca institucionale, është koha për të prerë prizat.  Akademikët duhet të refuzojnë të prodhojnë më shumë përmbajtje.  Nuk vlen pothuajse asgjë, por koha e tyre – e kaluar në mënyra më të mira – është pothuajse e paçmueshme.

*Terry Young është profesor emeritus në Universitetin Brunel në Londër


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back