Showbiz

Përfitimet shëndetësore që vijnë nga konsumimi i mangos

Shkruar nga Liberale
Përfitimet shëndetësore që vijnë nga konsumimi i mangos

Kanceri i gjirit është një nga kanceret më të zakonshme, që çon në vdekjen e parakohshme të femrave në mbarë botën.

Produktet natyrale tani po bëhen burime të rëndësishme për zbulimin e agjentëve kundër kancerit. Mangifera indica mund të ketë potencial për menaxhimin e kancerit të gjirit. Banerjee et al. kreu një studim në vitin 2015 për të vlerësuar efektin e mangove në ksenografitë e kancerit të gjirit tek minjtë.

Ky studim tregoi se polifenolet si acidi galik, glikozidet galloil dhe gallotaninat në mango mund të kenë një potencial kimioterapeutik kundër kancerit të gjirit.

Kjo tregon se mango mund të ndihmojë në menaxhimin e kancerit të gjirit. Megjithatë, kërkohen më shumë studime për të mbështetur këto pretendime.

Koliti ulceroz është një gjendje inflamatore kronike që prek zorrën e trashë dhe rektumin. Mangot mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit për shkak të pranisë së polifenoleve si gallotaninat dhe acidi galik.

Kim et al. kreu një studim në vitin 2016 për të vlerësuar efektet anti-inflamatore të mangos në një model kolit paraklinik.

Rezultatet e këtij studimi treguan se konsumimi i mangos mund të ndihmojë në menaxhimin e kolitit ulceroz. Megjithatë, kërkohen më shumë studime njerëzore për të vërtetuar këto pretendime.

Frutat dhe perimet janë një burim i pasur i komponimeve bioaktive që mund të ndihmojnë në menaxhimin e nivelit të glukozës në gjak.

Studimi i kryer nga Evans et al. 2014 tregoi se mango mund të ulë nivelet e glukozës në gjak si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. Mango përmban tokoferole, karotenoidë, fibra dietike, acid askorbik, acid galik, kuercetinë dhe mangiferinë.

Këto komponime biologjikisht aktive mund të ndihmojnë në normalizimin e niveleve të glukozës në gjak. Megjithatë, për të kërkuar të gjitha këto përfitime nevojiten kërkime dhe konfirmime të mëtejshme.

Mango, nëse konsumohet në sasi të moderuar, mund të ndihmojë në arritjen e flokëve të shëndetshëm dhe lëkurë të ushqyer për shkak të përmbajtjes së lartë të vitaminës A. Për më tepër, mango mund të veprojë si një bllokues natyral nga dielli duke mbrojtur lëkurën dhe flokët tanë nga dëmtimi i shkaktuar nga rrezet ultravjollcë.

Prandaj, ekziston mundësia që konsumimi i mangos mund të përfitojë lëkurën dhe flokët, por ne kemi nevojë për më shumë studime njerëzore për të mbështetur këto pretendime./ TAR

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH