Aktualitet

Pema e Bambusë, ari i gjelbër indian

Shkruar nga Liberale

Një nga hapat më të mëdhenj që qeveria, e udhëhequr nga kryeministri Modi, ka ndërmarrë për përfitimin nga kultivuesit e bambusë ka qenë ndryshimi i Aktit të Pyjeve Indiane, 1927 që identifikonte bambunë si pemë. Pas ndryshimit, bambu tani njihet si pemtore. Ky korrigjim i bërë në vitin 2016 hoqi disa kufizime dhe konfuzione që pengonin tregtimin dhe transportin e bambusë. Ky veprim shumë i mirëpritur tani u mundëson fermerëve të bambusë të transportojnë prodhimet e tyre kudo në vend pa procedura për të marrë një leje. Nga kjo nisëm kanë përfituar gjithashtu disa prodhues indigjenë duke kontribuar gjithashtu në ekonominë e përgjithshme të vendit. Në Indi, prodhimi i çifteve të gjahut është një biznes që gjeneron të ardhura të larta (afërsisht 700 krorë INR). Me ligjin e mëparshëm në fuqi, bambuja, e cila përdoret për të bërë kornizën e çiftes, nuk mund të transportohej nga qytete të tjera dhe duhej të importohej nga Kina. Deklarimi i bambusë si pemtore jo vetëm ka frenuar importin, por ka shtuar edhe vlerën e prodhimit. Pema e Bambusë ka qenë një pjesë integrale e kulturës së Indisë për shekuj. Qeveria, e udhëhequr nga kryeministri Narendra Modi, po punon drejt forcimit të pozicionit të Indisë në tregun global të bambusë duke zbatuar skema që jo vetëm përfitojnë kultivuesit, por gjithashtu u japin shtysë zejtarëve dhe sipërmarrësve për të shfaqur artin e tyre në tregjet urbane dhe ndërkombëtare me produkte indiane.

Bambu-ja, referuar shpesh si "ari i gjelbër", është një pjesë integrale e kulturës dhe trashëgimisë së Indisë. Sipas traditës së lashtë indiane, bambuja lidhet me jetën e përditshme të një personi - nga lindja deri në vdekje. Thuhet se në periudhën Vedike, pas lindjes së fëmijës, kordoni i kërthizës pritej me një thikë bambuje, për shkak të vetive antibakteriale të bimës. Hinduët, ritet e fundit të një personi i kryhejnë tradicionalisht në një bier (platformë) të bërë me shtylla bambuje. Jo vetëm kjo – nga përdorimi si një përbërës ushqimor deri te nevoja në ndërtim, kjo bimë e mrekullueshme përbën një pjesë integrale të stilit të jetesës rurale indiane edhe sot.

Aplikimet e kësaj bime të gjithanshme përfshijnë prodhimin tradicional të lodrave, tokris (shportave) dhe khatiyas (krevateve) dhe krijimin e objekteve të tilla moderne të përdorimit si furça dhëmbësh, stilolapsa, tastierë, organizatorë tavoline, kashtë, madje edhe orë dhe altoparlantë! Duke njohur shkathtësinë e kësaj bime dhe rëndësinë e saj për rritjen e ekonomisë rurale, qeveria indiane ka ndërmarrë disa hapa për të promovuar kultivimin e saj. Në fjalimin e tij Mann ki Baat të mbajtur në Korrik 2020, kryeministri i Indisë Narendra Modi theksoi përfitimet e produkteve të bambusë të krijuara në shtetet verilindore të Assam, Tripura dhe Manipur dhe lavdëroi artizanët. Produktet me bazë bambu jo vetëm që kontribuojnë në ekonominë indiane, por edhe në arritjet e objektivave të Kryeministrit në Indi dhe Aatmanirbhar Bharat Abhiyan përmes bujqësisë së pavarur. Qeveria nisi Misionin Kombëtar të Bambusë (NBM) të ristrukturuar në 2018-19 për zhvillimin holistik të sektorit. Misioni po zbatohet në një model ‘hub (industri)’, me qëllim kryesor lidhjen e fermerëve dhe rritjen e furnizimit me lëndë të parë të përshtatshme për industrinë vendase. Misioni ka miratuar skema të ndryshme për të promovuar industrinë e produkteve të bambusë. Ai parashikon nxitjen e rritjes të prodhimit në sektorin e bambusë duke miratuar një strategji të diferencuar rajonale të bazuar në vend, duke rritur sipërfaqen e kultivimit dhe marketingut të bambusë. Në kuadër të Misionit, janë ndërmarrë hapa për të rritur disponueshmërinë e materialit fidanor cilësor duke mbështetur ngritjen e fidanishteve të reja dhe forcimin e fidanishteve ekzistuese. Për të adresuar integrimin përpara, Misioni po punon për të forcuar marketingun e produkteve të bambusë, veçanërisht të objekteve të punuar me dorë. Së bashku me këtë u zhvilluan edhe programet e ngritjes së kapaciteteve dhe trajnimit për të rritur aftësitë e artizanëve për të prodhuar produkte me vlerë të shtuar që mund të hyjnë si në tregun indian ashtu edhe në atë global. Në mbarë botën, madhësia e tregut të bambusë u vlerësua në 68.8 miliardë dollarë në 2018 dhe pritet të rritet me një rritje prej 5 përqind midis 2019 dhe 2025. Investimet në rritje të fokusuara në zhvillimin e infrastrukturës, rritjen e përdorimit të burimeve të qëndrueshme të ndërtesave/ndërtimit dhe rritjen e konsumatorit ndërgjegjësimi në lidhje me përdorimet dhe përfitimet e bambuve pritet të nxisë rritjen e tregut gjatë periudhës së parashikimit.

Është vizioni i kryeministrit Modi për të dyfishuar të ardhurat e fermerëve dhe këtu bambuja mund të ndihmojë ndjeshëm. Një korije bambuje nuk kërkon një sipërfaqe të konsiderueshme dhe mund të rritet përgjatë kufirit të një ferme dhe madje edhe të një oborri të shtëpisë. Kostoja e mirëmbajtjes është gjithashtu minimale pasi nuk ka nevojë për pesticide apo furnizim të vazhdueshëm me ujë. Ka familje që rritin pemë bambuje rreth shtëpisë së tyre, ku çdo korije gjeneron rreth 200 shtylla, çdo vit. Çdo shtyllë shitet më pas me 400 INR.

Në tetor 2020, u lançua një forum i pavarur me synimin për t'i dhënë një shtysë sektorit të bambusë duke promovuar sipërmarrjen, kërkimin dhe tregtimin e produkteve të bambusë me cilësi të lartë në një mënyrë të qëndrueshme. Një ide e ish-ministrit të Bashkimit Suresh Prabhu, Forumi i Bambusë në Indi synon të bashkojë një grup vullnetar prej 55 liderësh në sektorin e bambusë. Ish-ministri tha se në Indi, industria e bambusë ka potencialin të ndikojë pozitivisht në 4 milion fermerë të vegjël dhe rreth 1.5 milion sipërmarrës mikro të lidhur me të në pesë vitet e ardhshme. Qeveria e Indisë ka ndërmarrë disa hapa madhorë për të zhvilluar sektorin e bambusë me qëllim të adresimit të çështjeve të ndryshme si jetesa e qëndrueshme, zbutja e ndryshimeve klimatike dhe degradimi i tokës. Me shtysën dhe mbështetjen e ofruar nga qeveria drejt promovimit të prodhimit të bambusë, kultivimit dhe prodhimit të tij, dhe punës që po bëhet nga sipërmarrësit privatë, India është në rrugën e duhur për të forcuar pozicionin e saj në tregun global të bambusë dhe gjithashtu duke u bërë një më e pastër. dhe kombi më i gjelbër.  /Përgatiti Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH