Aktualitet

Njerëzimi nuk është i bllokuar në një lojë vdekjeprurëse me Tokën - ka rrugëdalje

Shkruar nga Liberale
Njerëzimi nuk është i bllokuar në një lojë

David Wengrow

Ndërsa samiti i klimës Cop26 fillon, shkencëtarët dhe aktivistët janë në një marrëveshje të gjerë që sistemi ynë kulturor mbizotërues na ka vendosur ne dhe planetin tonë në një kurs drejt katastrofës. Ata pajtohen se është koha për të ndryshuar kursin. Megjithatë, në këtë moment kritik, ne e gjejmë veten të paralizuar, me horizonte të reja të mbyllura nga një deklaratë e rremë e mundësive njerëzore bazuar në konceptet mitologjike të historisë.

Na duhet vetëm të shikojmë nocionin që mbështet idenë tonë për zhvillimin njerëzor. Në këtë histori, speciet tona e kanë origjinën në grupe egalitare gjuetarësh dhe foragjerësh, në një me rrethinat e tyre, vetëm për të rënë disi nga hiri në një gjendje pabarazie. Në këtë përrallë të "ardhjes së kohës", ne njerëzit filluam në pafajësi dhe më pas u zhvilluam me anë të një udhëtimi të zbulimit teknologjik - nga foragjerët te fermerët tek lëndët djegëse fosile që mundësoi "përparimin" tonë, por na panë të hiqnim dorë nga liritë tona origjinale. Ne u "civilizuam", vetëm për ta gjetur veten të mbyllur në një tërheqje lufte me natyrën që tani kërcënon planetin.

Krijimtaria, na thuhet, ishte gjithmonë përjashtim në shoqëritë njerëzore, jo normë. Ajo erdhi, gjoja, në shpërthime të jashtëzakonshme – revolucionet bujqësore, urbane, industriale – secila prej të cilave u pasua nga vite të gjata, sterile kur ne mbetëm të burgosur të krijimtarisë sonë.

Mund të jetonim në shoqëri të të barabartëve, thotë kjo histori, kur ishim të paktë, jeta dhe nevojat tona ishin të thjeshta. Në këtë këndvështrim, i vogël do të thotë egalitar, në ekuilibër me njëri-tjetrin dhe me natyrën. I madh do të thotë kompleks, i cili përfshin hierarkinë, shfrytëzimin dhe nxjerrjen konkurruese të burimeve të Tokës. Tani, ndërsa popullsia njerëzore po i afrohet tetë miliardë, na mbetet të nxjerrim përfundimet e dukshme të zymta. Nuk ka kuptim të luftosh të pashmangshmen. Midis neoliberalizmit të rrënjosur dhe presioneve të ekonomisë sonë zhvillohu ose vdis, çfarë shprese kemi vërtet për të bërë përparim? Por siç rezulton, asgjë në lidhje me këtë konceptim të njohur të historisë njerëzore nuk është në të vërtetë e vërtetë. Për të qenë të qartë, vetë miti nuk është problemi këtu.

Siç të gjitha shoqëritë kanë shkencën e tyre, të gjitha shoqëritë kanë mitet e tyre. Problemet fillojnë kur ngatërrojmë mitet tona me shkenca fizike ose sociale. Në fakt, strukturat më të mëdha mitike të historisë që kemi vendosur gjatë disa shekujve të kaluar thjesht nuk funksionojnë më: ato janë të pamundura të pajtohen me një vërshim të provave të reja për të kaluarën njerëzore që është tani para syve tanë. Dhe kategoritë dhe kuptimet që ata inkurajojnë janë të zymta, të konsumuara nga vitrinat dhe politikisht katastrofike.

Në dekadat e fundit, mjetet tona shkencore për të kuptuar të kaluarën, si për speciet, ashtu edhe për planetin tonë, kanë përparuar me shpejtësi marramendëse. Shkencëtarët në vitin 2021 mund të mos ndeshen me qytetërime aliene në sisteme të largëta yjore, por ne po hasim forma rrënjësisht të ndryshme të shoqërisë nën këmbët tona: mënyra të harruara për të qenë njerëz dhe për të jetuar së bashku në një numër të madh. Shtigjet e pazgjedhura. Po gjejmë dëshmi të qytet-kopshteve pa qendra, të qeverisur në mënyra të vërteta demokratike; të shoqërive që u përshtatën me stinët, duke kaluar lirshëm ndërmjet mënyrave të jetesës dhe organizimit – egalitare dhe hierarkike – ashtu siç vepruan; ne shohim, në pasqyrën e së kaluarës sonë, koalicione dhe konfederata të përmasave të perandorive, të mbajtura sëbashku me bashkëpunim dhe konsensus, jo me forcë.

Njerëzit mund të mos e kenë filluar historinë e tyre në një gjendje të pafajësisë, por duket se e kanë kaluar pjesën më të madhe të saj duke ushtruar një neveri të vetëdijshme ndaj autoritetit. Ne e dimë tani se banorët e parë të qyteteve në botë nuk kanë lënë gjithmonë një gjurmë të ashpër mbi mjedisin ose mbi njëri-tjetrin; ne gjithashtu e dimë se nuk ka ligje të historisë që na detyrojnë të lidhim të ardhmen e sistemit të Tokës me prerjen dhe shtyrjen e politikës sonë elektorale ose të na detyrojnë ta kuptojmë krizën e mikpritjes si një krizë migrimi. Thirrja për kuvendet e qytetarëve për të trajtuar çështje të përmasave të krizës klimatike nuk është kundër thelbit të evolucionit tonë shoqëror; po na kërkon të rifitojmë shkëndijën e krijimtarisë politike që u dha jetë qyteteve dhe qyteteve të para në botë, me shpresën për të dalluar një të ardhme për planetin që të gjithë ndajmë.

Është koha për të ndryshuar rrjedhën e historisë njerëzore, duke filluar nga e kaluara. Tani duket se po shkojmë drejt asaj që grekët e lashtë e quanin kairos, një dritare mundësie, kur vetë aftësia jonë për ndryshim vihet në provë. Nëse dështojmë, nuk është për shkak të historisë apo evolucionit. Të tjerët, ata që ne i quajmë popuj indigjenë, Kombet e Para janë tashmë shumë përpara nesh, sepse, kundër mundësive të përvetësimit kolonial, gjenocidit dhe pandemive të së kaluarës, ata ndoqën rrugë të ndryshme në të ardhmen, duke ruajtur sistemet e menaxhimit të tokës bazuar në kujdesin, jo pronësi apo nxjerrje, forma të demokracisë në të cilat pjesëmarrja do të thotë të kontrollosh, jo të tregosh ego të dikujt.

Sot nuk kemi asnjë justifikim për inercinë. Po, ne jemi të përhumbur nga fantazmat e së kaluarës sonë të afërt, ëndrrat utopike të ndërtuara mbi imazhe të shtrembëruara të historisë njerëzore, të cilat lindën përbindësha dhe ankthe. Por për të ndryshuar botën, për të çarë një vrimë në strukturën e realitetit shoqëror dhe për të filluar përsëri, është ajo që na bën Sapiens. Përderisa provat tona shkencore na çojnë në të kaluarën tonë, ne e gjejmë këtë të vërtetë. Paraardhësit tanë nuk ishin figura të çuditshme të teorisë evolucionare apo spekulimeve filozofike. Shikuar në sfondin e të gjithë historisë sonë, ne rezultojmë të jemi një specie lozonjare, shpikëse që vetëm kohët e fundit u mbërthyen në një lojë vdekjeprurëse të nxjerrjes dhe zgjerimit "ose po rritesh ose po vdes" dhe harruam se si të ndryshoni rregullat.

Miku im i ndjerë David Graeber shkroi: "E vërteta përfundimtare, e fshehur e botës është se ajo është diçka që ne e bëjmë dhe mund ta bëjmë po aq lehtë ndryshe." Madje për të filluar këtë proces, sado të mëdha të jenë pengesat, duhet t'i lejojmë vetes të ëndërrojmë përsëri, duke filluar këtë herë me liritë që na bënë njerëz.

Jo liri të neveritshme, të mësuara nga skllevër të lashtë (liri legale të krijuara nga gjendja e rëndë e robërisë dhe vuajtjes së tjetrit; liri që na bëjnë fitues dhe humbës, të mbijetuar dhe viktima). Por në vend të kësaj, liritë e mbështetura nga kujdesi dhe ndihma e ndërsjellë, të njohura prej kohësh për ata në jugun global që shmangën kurthe më të këqija që i kemi vendosur vetes dhe fati i të cilëve tani është i lidhur me tonin: liria për t'u larguar, për të shpëtuar nga rrethina, duke ditur se do të jeni të mirëpritur në pikën e destinacionit; të mos u bindeni urdhrave arbitrare, duke e ditur se nuk do të përjashtoheni, por do të dëgjoheni dhe do të debatoheni. Bazuar në këto, ne mund të marrim lirinë për të ri-imagjinuar dhe më pas të rindërtojmë shoqëritë tona dhe marrëdhëniet tona me planetin tonë në një formë të re./ The Guardian

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH