Economicus

Një koronavirus i ri është gjetur tek brejtësit në Suedi

Shkruar nga Liberale
Një koronavirus i ri është gjetur tek brejtësit në

Lakuriqët e natës dhe pangolinët nuk janë të vetmet kafshë të egra që strehojnë koronaviruse të reja. Brejtësit si minjtë, gjithashtu mund të bartin viruse të cilat ndonjëherë mund të kalojnë te njerëzit.

Studiuesit suedez kanë identifikuar një koronavirus, që ata e kanë quajtur virusi Grimsö, sipas zonës ku u gjet.

Nuk e dimë nëse virusi i sapo gjetur është në ndonjë mënyrë i rrezikshëm për njerëzit; megjithatë, gjetjet janë një kujtesë e mirë se pse duhet të monitorojmë viruset e kafshëve të egra, veçanërisht ato të bartura nga kafshët që jetojnë në afërsi me ne.

"Ne ende nuk e dimë se çfarë kërcënimesh potenciale mund të paraqesë virusi Grimsö për shëndetin publik. Megjithatë, bazuar në vëzhgimet tona dhe koronaviruset e mëparshme të identifikuara, ka arsye të mirë për të vazhduar monitorimin e koronavirusit midis brejtësve të egër," thotë virologu Åke Lundkvist nga Universiteti Uppsala në Suedi.

Minjtë e fushës janë disa nga brejtësit më të zakonshëm që gjenden në Evropë. Rrugët e tyre shpesh kryqëzohen me tonat, dhe ata janë të njohur për virusin Puumala, i cili shkakton ethe hemorragjike te njerëzit.

Kur kërkojnë strehim nga kushtet e pafavorshme të motit, ata strehohen në ndërtesa njerëzore dhe kjo rrit rrezikun që ne të marrim sëmundje te tyre.

Edhe para fillimit të pandemisë COVID-19, Lundkvist dhe kolegët e tij janë përpjekur të monitorojnë sëmundjet e kafshëve të egra midis pulave, për të parashikuar më mirë se kur viruset e tyre mund të përhapen. Duke pasur parasysh ritmin e pandërprerë të ndryshimit të klimës dhe shkatërrimit të habitatit, ka të gjitha mundësitë që ndërveprimet tona të rriten në të ardhmen.

Ndërmjet viteve 2015 dhe 2017, studiuesit në Uppsala ekzaminuan 450 minj të fushës nga një zonë në perëndim të Stokholmit të quajtur Grimsö. Duke testuar krijesat për koronaviruse, ekipi gjeti një betakoronavirus të ri që qarkullonte në 3.4 përqind të mostrës.

Betacoronaviruset zakonisht gjenden midis lakuriqëve dhe brejtësve, dhe kur ata kalojnë te njerëzit, ata janë përgjegjës për shkaktimin e ftohjes së zakonshme dhe viruseve të frymëmarrjes, si SARS-CoV-2.

Virusi nuk është kapur ende te njerëzit, por nëse COVID-19 na ka mësuar diçka, është se ne kemi nevojë për një mbikëqyrje të shtuar të sëmundjes së kafshëve të egra për të parandaluar shpërthime të mëtejshme.

Gjatë tre viteve, studiuesit në Suedi gjetën disa shtame të dallueshme virale të virusit Grimsö, që qarkullonin midis popullatës.

Gjatë tri viteve, autorët e studimit zbuluan gjithashtu disa pjesë virale të virusit Grimsö dhe koronaviruse të tjera të lidhura ngushtë me to, të cilët u gjetën te kërpudhat nga pjesë të tjera të Evropës, si Franca, Gjermania dhe Polonia.

Natyra shumë divergjente e virusit Grimsö është një shenjë e keqe. Kjo tregon se virusi përshtatet lehtësisht me mbartësit dhe habitatet e reja.

Llojet e ndryshme të gjetura në qarkullim mund të kenë ardhur fillimisht nga minjtë, ose mund të kenë kërcyer nga një specie tjetër.

Studime të tjera kohët e fundit kanë paralajmëruar se shfrytëzimi i hapësirave të egra nga njerëzit ka rritur drejtpërdrejt rrezikun e përhapjes së sëmundjeve të kafshëve te njerëzit. Ky rrezik ishte veçanërisht i dukshëm tek kafshët si lakuriqët e natës, brejtësit dhe primatët, të cilët kanë popullata të bollshme dhe janë përshtatur lehtësisht me mjediset njerëzore./Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH