Showbiz

Nga data 6 nëntor Instagram dhe Facebook do të bëhen me pagesë

Shkruar nga Liberale
Nga data 6 nëntor Instagram dhe Facebook do të bëhen me

Meta ka vendosur të fusë Instagramin dhe Facebookun me pagesë në Bashkimin Europian. Abonimet e reja do të vijnë duke filluar nga 6 nëntori dhe do të jenë të disponueshme në Bashkimin Evropian dhe Zvicër. Versionet me pagesë të Facebook dhe Instagram nuk do të kenë më reklama. Ata që në vend të kësaj zgjedhin të mbajnë versionin falas të mediave sociale do të jenë në gjendje të marrin sinjalizime të personalizuara dhe të vazhdojnë të ofrojnë të dhënat e tyre për proceset e synimit të përdoruesve.

Sa do të kushtojnë Facebook dhe Instagram

Kostoja e Facebook dhe Instagram ndryshon në varësi të vendndodhjes virtuale ku abonoheni. Nëse e bëni këtë nëpërmjet internetit do të paguani 9.99 euro në muaj. Nëse e bëni këtë nëpërmjet aplikacionit, megjithatë, kostoja do të jetë 12,99 euro në muaj, pavarësisht nëse e bëni në iOS ose në një sistem operativ Android. Kjo diferencë kostoje shpjegohet drejtpërdrejt nga Meta: “Çmimet e iOS dhe Android marrin parasysh tarifat që Apple dhe Google ngarkojnë përmes politikave të tyre përkatëse të blerjes”.

Në njoftimin për shtyp të orëve të fundit, Meta sqaron gjithashtu se abonimi ka të bëjë me të gjitha llogaritë e lidhura me atë kryesore, të paktën deri në mars 2024. Më pas kostot do të rriten:

“Deri më 1 mars 2024, abonimi fillestar mbulon të gjitha llogaritë e lidhura në Qendrën e Llogarive të një përdoruesi. Megjithatë, duke filluar nga 1 marsi 2024, një tarifë shtesë prej 6 euro në muaj në ueb dhe 8 euro në muaj në iOS dhe Android do të aplikohet për çdo llogari shtesë të listuar në Qendrën e Llogarive të një përdoruesi."

Pse Facebook dhe Instagram bëhen me pagesë

Ideja bazë mund të përmblidhet kështu. Nëse jeni të gatshëm të hiqni dorë nga të dhënat tuaja dhe të keni reklama të përcaktuara për ju, atëherë Meta mund të vazhdojë të jetë falas. Në këtë rast, në fakt, platformat vazhdojnë të aplikojnë të njëjtin model biznesi që kemi njohur deri tani. Nëse, megjithatë, preferoni të mos hiqni dorë nga të dhënat tuaja dhe të mos arrini më me reklama, atëherë duhet të paguani:

"Aftësia e njerëzve për të blerë një abonim pa reklama balancon kërkesat e rregullatorëve evropianë, ndërkohë që u ofron përdoruesve zgjedhje dhe duke lejuar Meta të vazhdojë t'u shërbejë të gjithë njerëzve në Bashkimin Evropian."

Sipas Metës, ky vendim është në përputhje me vendimet e Gjykatës së Drejtësisë së Bashkimit Europian: “Në vendimin e saj, Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Europian pranoi shprehimisht se një model abonimi, si ky që po shpallim, është një formular pëlqimi për një shërbim të financuar nga reklamat”./Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH