Aktualitet

Ndryshimet kushtetuese/ Eurodeputetët ‘kërcënojnë’ me negociatat

               Publikuar në : 17:39 - 16/07/20 liberale

Mesazhe të forta vijnë nga eurodeputetët, lidhur me zhvillimet politike në Shqipëri, teksa mazhoranca dhe opozita parlamentare po synojnë ndryshime kushtetuese për lista të hapura dhe moslejimin e koalicioneve parazgjedhore.

Në një deklaratë të përbashkët, Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtme, David McAllister (EPP, DE), Raportuesi i përhershëm për Shqipërinë, Isabel Santos (S&D, PT) dhe Kryetari i Delegacionit të Parlamentit për Shqipërinë, Manolis Kefalogiannis (EPP, EL) kërkuan nga Parlamenti i Shqipërisë që të miratojë me shpejtësi Marrëveshjen e 5 qershorit për Reformën Zgjedhore.

Ata shprehen se zbatimi i plotë i marrëveshjes së 5 qershorit mbi reformën zgjedhore, është e nevojshme para fillimit të negociatave të pranimit dhe se qeveria e opozita duhet të ruajnë konsensusin ndër-partiak

Tre eurodeputetët kanë dërguar edhe një mesazh të fortë: “Nëse Shqipëria dëshiron të fillojë negociatat e pranimit, ajo duhet të përmbushë angazhimet e saj”.

Ne presim që shumica parlamentare të miratojë ndryshimet e nevojshme pa dëmtuar konsensusin e arritur midis Qeverisë dhe Opozitës më 5 qershor. Modifikimi i Marrëveshjes pa arritur një konsensus me të gjitha partitë politike mund të rrezikojë thirrjen e konferencës së parë për negociatat e anëtarësimit, dhe për këtë arsye të ngadalësojë procesin e integrimit evropian.

Vendi është i lirë të vendosë dhe përmirësojë sistemin e tij zgjedhor sipas kontekstit kombëtar dhe konsensusit. Sidoqoftë, praktikat më të mira ndërkombëtare rekomandojnë që çdo ndryshim në sistemin zgjedhor duhet të bëhet në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe transparente duke filluar të paktën një vit para zgjedhjeve të ardhshme të planifikuara. Ne besojmë se Shqipëria do t’i respektojë këto rekomandime dhe do të punojë më tej drejt arritjes së rezultateve të qëndrueshme në fushat kryesore të reformës.

Parlamenti Evropian është i përkushtuar të mbështesë Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit evropian dhe është i gatshëm të punojë me Parlamentin shqiptar në lehtësimin e dialogut dhe ndërtimin e konsensusit mbi reformat thelbësore në fushat e demokracisë, sundimit të ligjit dhe përgjegjshmërisë që janë të domosdoshme për BE-në e vendit të ardhmen”, thuhet në deklaratën e tyre.

Shqipëria paraqiti kërkesën e anëtarësimit në 2009 dhe iu dha statusi i kandidatit në vitin 2014. Këshilli vendosi të hap negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut më 25 mars 2020, pas propozimeve të Komisionit për një metodologji të rishikuar të zgjerimit.

Në qershor të vitit 2020, Komisioni paraqiti projekt kornizat e negociatave që, pasi të jenë finalizuar, do të përdoren për të negociuar pranimet në BE të dy vendeve të Ballkanit. Shtetet Anëtare të BE-së duhet të miratojnë këto dokumente dhe Kryesia e Këshillit do t’i paraqesë ato në fillimin e negociatave të pranimit.

Publikimi i raporteve të zgjerimit të Komisionit Evropian për vitin 2020 është shtyrë deri në vjeshtë për shkak të pandemisë COVID-19./Gazeta Liberale

 

Tags: , , ,

KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back