Aktualitet

Ndërdisiplinariteti nuk ka të bëjë me shkencat humane që përdorin ato ekzakte

Shkruar nga Liberale
Ndërdisiplinariteti nuk ka të bëjë me shkencat humane

Harvey J. Graff

 Imitimi jokritik dhe i keqinformuar i fizikës ose biologjisë është një ide e gabuar e bashkëpunimit, thotë Harvey J. Graff

Nicholas Dirks nuk është aspak akademiku ose administratori i parë që mëson nga historia e tyre, por vlen të përmendet se një figurë kaq e lartë është bërë më e fundit.

Në artikullin e tij të fundit për Times Higher Education, Dirks propozon një qëllim të bashkimit disiplinor sikur asgjë të mos kishte ndodhur që nga kimisti dhe romancieri CP Snow, anakronik Dy kulturat dhe Revolucioni Shkencor i 1959. Dirks - një historian dhe ish -kancelar i Universitetit të Kaliforni, Berkeley- injoron bashkëpunime të shumta ndër-disiplinore në të gjithë artet, shkencat humane, shkencat shoqërore dhe shkencat natyrore.

Jo se këto bashkëpunime janë festuar gjithmonë. Për dekada të tëra, pavarësisht nga kualifikimet ose fondacionet kërkimore, akademikët kanë folur me zë të lartë për, por edhe kundër një nocioni ose tjetri të ndërdisiplinaritetit. Forma specifike e ndërdisiplinarisë (ose transdisiplinaritetit, multidisiplinaritetit dhe kështu me radhë) është e rrallë e përcaktuar ose kuptuar në mënyrë kritike, në kontekstin e saj historik, dhe përkrahësit rrallë i drejtohen njëri -tjetrit. Por këto deklarata të forta sillen rreth një trupi të përbashkët: qendërsia e shkencës si një model për të shmangur ose, më shpesh, për të imituar ose imituar.

Shkenca ka një joshje të gjatë dhe kontradiktore për humanistët dhe shkencëtarët socialë - dhe një trashëgimi me kuadrate. "Ndjekja e shkencës" ka një tërheqje intelektuale, por dëshira për ta bërë këtë gjithashtu rrjedh nga ide të pasakta, stereotipike ose të vjetruara në lidhje me statusin, njohjen dhe financimin e shkencës.

Nga njëra anë, disa "modele" të shkencës kontribuan në zhvillime të suksesshme në shumë lëndë, duke përfshirë historinë e shkencave shoqërore, demografinë historike, historinë e re politike dhe historinë ekonomike, bibliografinë analitike, shkencat humane dixhitale, teoritë e përgjigjes së lexuesit dhe shumë më tepër.

Nga ana tjetër, shkenca mund të jetë një qëllim/zot i rremë dhe mashtrues. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur akademikët imitojnë një imazh të "shkencës" në mënyrë jokritike dhe jashtë kontekstit të saj historik dhe intelektual. Konsideroni këta shembuj.

Së pari është konfuzioni i vazhdueshëm i ndërdisiplinarisë si retorikë dhe metaforë, në krahasim me konceptualizimin, metodologjinë dhe praktikën analitike. Për shembull, një nga drejtuesit e vjetër të Shoqatës për Studime Ndërdisiplinore, Julie Thompson Klein, ngatërron ndërdisiplinaritetin me një listë të tërë konceptesh të lidhura, por të dallueshme, brenda hapësirës së disa faqeve në një artikull në revistën e brendshme të shoqatës. Këto përfshijnë integrimin, ndërdisiplinor, multidisiplinar, ndërdisiplinor transcendent, ndërveprimin, kryqëzimin, relacionin dhe përkthimin, profesionalizimin, ndërprofesionalizmin, zgjerimin, tërësor dhe të shumë niveleve, zgjidhjen e problemeve, studimet e politikave dhe shkencën ekipore. Asnjë nga këto terma nuk është përcaktuar, por është e qartë se disa lidhen me konceptet ndërsa të tjerat lidhen me praktikën.

Një shembull i dytë është "shkenca kuantike shoqërore", një entuziazëm i sapoformuar i mbushur me "kampe çizme verore". Ndër kontradiktat e tij është keqkuptimi i tij si për origjinën historike të shkencës moderne shoqërore në fillim të shekullit të 20 -të, ashtu edhe kuptimin e termit "kuantik" në kontekstin e revolucionit kuantik transformues dhe ndryshimin e statusit të mëvonshëm të fizikës kuantike në atë disiplinë Me

Kështu shpesh në historinë e shkencave humane dhe shoqërore, zilia e "shkencave të vështira" ushtron një tërheqje sipërfaqësore për akademikët që vuajnë nga një kompleks inferioriteti. Ky fenomen kulturor është gjithashtu i dukshëm në fushën time të studimeve të shkrim -leximit, me përhapjen e tij të "letërsive të reja", të tilla si Blogging ose podcast. Edhe atje, shkenca vihet në lojë në një numër pretendimesh të ekzagjeruara të veçantisë dhe fuqisë së secilit "shkrim -lexim" të ri të shpallur.

"Shkenca kuantike shoqërore", ndërkohë, gjen një rival në "kritikën letrare neuroshkencore". Ky është një tjetër keqpërdorim metaforik - jo teorik apo analitik - nga shkencat. Siç shkroi Deborah G. Rogers muajin e kaluar në një përmbledhje të librit të ri të Angus Fletcher mbi temën, "Kur shkenca bën kritika letrare, rezultatet janë për të ardhur keq ... letërsia bëhet një formë e psikoterapisë që lëshon oksitocinë dhe kortizol. Leximi stimulon neurotransmetuesit ... për fat të keq, shumica e këtyre pretendimeve neurologjike janë të pabazuara dhe të pambështetura. "

Përkundrazi, Rogers mbron kërkimin dhe interpretimin e shëndoshë ndërdisiplinor, krahas shkëmbimeve të diturisë midis shkencave humane dhe shkencave. Ajo thekson kërkimin përkatës shkencor dhe kritikën letrare, duke përfshirë qasjet teorike njohëse të mendjes dhe teorinë e përgjigjes/pritjes së lexuesit.

Ne ekzistojmë në një moment të animacionit të pezulluar. Pavarësisht nga të paktën dy breza të ndërdisiplinarisë novatore që mbështeten në shkencat kur është e rëndësishme, studiuesit në shkencat humane dhe shoqërore vazhdojnë t'i nënshtrohen tundimit të imitimit të koncepteve reduktioniste dhe/ose të vjetruara të shkencës pa marrë parasysh statusin aktual të tyre shembullor.

Ky është ndërdisiplinaritet i rremë. Këta profesorë nuk hetojnë bazat e lëndës së tyre dhe qasjet alternative ndaj saj. Shtigjet e shtrembra përparojnë pa sinjalistikë ose harta rrugore, sikur gjysma e shekullit të kaluar të mungonte ose nëse avokatët e tyre nuk mund të përfytyronin ose të gjenin historinë.

Sa i përket mos-debatit mbi ndërdisiplinarinë kundrejt disiplinarisë, pyetja bindëse për kohët tona është se sa më mirë ata mund të bashkëpunojnë dhe bashkëpunojnë. Kjo ndryshon në mënyra themelore nga debatet e mëparshme të "dy kulturave", nga të cilat studiuesit më në fund duhet të vazhdojnë.

Harvey J. Graff është profesor emeritus i anglishtes dhe historisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos. Ai është autor i shumë librave mbi historinë shoqërore, përfshirë Njohuritë Disiplinore: Ndërdisiplinariteti në Shekullin Njëzet (Johns Hopkins University Press, 2015). /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH