Showbiz

Meteora, sot një nga zonat më të bukura turistike të Greqisë, dikur vendstrehimi i parë i murgjve

Shkruar nga Liberale

Është një grumbull me qindra shkëmbinj më të mëdhenj ose më të vegjël në Thesali, që ngrihen në mënyrë madhështore mbi Kalambaka, pranë maleve Koziakas dhe Hassia. Pranë tyre rrjedh lumi Pineios, i cili lë pas vargmalin e Pindos dhe futet në fushën Thesaliane.

Në juglindje ndodhet shkëmbi gëlqeror i Theopetrës me shpellën e famshme, ku njerëzit kanë jetuar nga periudha e Paleolitit të Mesëm deri në Neolitik. “Pylli i gurtë” i Meteorës formon një nga peizazhet më të mrekullueshme dhe ndjellëse të Greqisë dhe jo vetëm...

Historia gjeologjike e Meteorës

Peisazhi mbreslënës i Meteorës mori formën e saj aktuale dhjetë deri në njëzet mijë vjet më parë. 300-200 milionë vjet më parë në rajonin e Meteora ka pasur një det, i ashtuquajturi oqeani i Pindos. Në fund të kësaj zone detare kishte katër vullkane nëndetëse. Pas shpërthimeve të këtyre vullkaneve, oqeani i Pindos u zhduk 84 milionë vjet më parë.

Më pas, për shkak të proceseve intensive tektonike në rajon, u krijua një llogore e madhe, hendeku i helenit të mesëm, duke filluar nga rajoni i Shqipërisë së sotme dhe duke u shtrirë në jug deri në Kalambakë.

Në këtë hulli 20 milionë vjet më parë, fillimisht në një mjedis detar dhe më pas në një lumë, liqen apo grykëderdhje, depozitoheshin sedimente: gur ranorë, guralecë, gneis, alumin etj.

Këto janë edhe materialet nga të cilat janë krijuar shkëmbinjtë e Meteorës. 5 milionë vjet më parë, fundi i pellgut u fundos dhe u krijua fusha aktuale e Thesalisë, dolën ose u ngritën pjesët margjinale dhe "lindën" shkëmbinjtë e sotëm të Meteorës. Më vonë, seksionet anësore-margjinale filluan të gërryen. Në fillim u krijuan gjurmë sipërfaqësore të thyerjeve dhe me rrjedhje, për shkak të reshjeve dhe ujërave të rrjedhshëm, filluan të hiqen materiale të ndryshme dhe u hapën lugina të ngushta midis shkëmbinjve.

Erozioni i erës luajti një rol të vogël në morfologjinë e sotme të shkëmbinjve të Meteorës. Por ka pasur një kontribut të rëndësishëm në krijimin e shpellave. Shkëmbinjtë e Meteorës në formën e tyre të sotme janë formuar, siç e përmendëm, 10 deri në 20 mijë vjet më parë. Por proceset e ndryshimeve dhe erozionit nuk kanë përfunduar ende dhe vazhdojnë me ritme të ngadalta.

Emri Meteora

Emri Meteora nuk përmendet nga shkrimtarët antikë. Rreth vitit 1340, i shenjti Athanasios Meteori, themeluesi i Manastirit të Shpërfytyrimit të Meteorit të Madh, zgjodhi Platy Lithos ose Platylithos si vendin e tij të nisjes dhe e quajti Meteoron. Ky emër u vendos dhe u përgjithësua për të gjithë shkëmbinjtë dhe manastiret e zonës. Fjala "meteor" do të thotë "ai që është lart në tokë, i ngritur", ekziston tashmë te Herodoti, Aristofani, Tukididi etj. dhe vjen nga fjalët Μετα+ ειρο/ειρο "ngre".

Në jetën e shenjtorit Athanasios Meteorit gjejmë edhe emrin “Lithopolis”, ndërsa murgesha e Shën Stefanit Theotekni përmendi “pyllin e gurtë të Meteorit”. Më në fund, arkeologu dhe udhëtari i shquar francez Leon Heuzey e përshkroi Meteorën si "Thebaid of Drops". Teba është një rajon i Egjiptit, në shkretëtirën me të njëjtin emër, në të cilin asketizmi lulëzoi gjatë periudhës romake, ndërsa Stagoi është emri mesjetar i Kalambakës.

Parimet e monastizmit në Meteora

Nuk ka siguri absolute se kur u shfaqën murgjit e parë asketë në Meteora. Studiuesi dhe akademiku bizantin Adamantios Adamantiou (1875-1937) beson se në Meteora ka pasur një vetmi qysh në shekullin e 10-të. Siç shkruan Spyridon Vlioras, gjatë shekujve 10 dhe 11 asketët e parë u shfaqën në Meteora. Ata jetonin në zgavrat natyrore të shkëmbinjve ose në qeli të vogla dhe kishin kapela rudimentare, për lutjen e tyre të përditshme. Nga shekulli i 12-të numri i tyre gradualisht filloi të rritet.

Përpjekja e parë për një jetë të organizuar u bë në shekullin e 12-të me ngritjen e Sketës së Doupianit ose të Stagionit, pak jashtë Kastrakut të sotëm. Qendra e tij ishte tempulli i vogël kushtuar Virgjëreshës Mari që ishte Kyriako ose Protato i shtetit të parë monastik meteorit. Çdo të dielë në kishën e vogël të Panagias së Doupianit mblidheshin të gjithë eremitasit (murgjit e krishterë) meteoritët që lanë shpellat e tyre për të marrë pjesë në adhurimin e përbashkët.

Sipas "Librit Historik ose Kronikës së Meteorëve", kisha e Panagias "ishte e paravlerësuar në krye të Skyteos të Stagionit, si e para", dhe abati i saj mbante, sipas standardeve të shenjtorëve, titullin i Parë "që të mbizotërojë zakoni, që igumeni i parë i manastirit të kishte edhe emrin e abatit" dhe "përveç igumenit të parë të Doupianis, në Meteora nuk thirrej igumen tjetër".

Sa manastire ekzistonin më parë në Meteora?

Edhe pse sot në Meteora ka vetëm gjashtë manastire, duket se disa shekuj më parë kishte shumë më tepër.

Sipas Leon Heuzey, të gjithë shkëmbinjtë e Meteorës u banuan gradualisht nga murgj dhe manastiret që u themeluan atje ishin 24, si më poshtë: Agia Moni, Agia Triada, Agioi Taxiarchai, Agioi Pneuma, Agios Athanasios, Agios Antonios, Agios Georgios, Dimitrios, Agios Modestos, Agios Nikolaos Rest, Agios Nikolaos Kofinas, Agios Nikolaos Batova, Agios Stefanos, Alysos, Varlaam, Kallistratou, Meteoro ose Metamorfosis, Manastiri i Doupianit, Oglou, Panagia, Pantokrator, Yypanilotipaus. Gjatë shekullit të 15-të, midis murgjve pati mosmarrëveshje, veçanërisht për çështjen e "primatëve" midis vetmitarit të Doupianit ose Stagi dhe Manastirit të Megalo Meteoros.

Me ndërhyrjen e osmanëve, komunat filluan të shpërbëheshin dhe shumë manastire të Meteorës u shkatërruan ose shkretuan. Gjatë viteve të Sulejmanit të Madhërishëm dhe gjatë shekullit të 16-të, monastizmi lulëzoi përsëri në Meteora. Midis 1521 dhe 1542 kishte 14 manastire në Meteora. Gradualisht, konsumimi i kohës, vështirësitë, vjedhjet, por edhe injoranca rezultuan në zhdukjen e shumë dorëshkrimeve të rëndësishme nga bibliotekat e manastireve. Nga fillimi i shekullit të 18-të, manastiret e Meteorës funksiononin në burgje ku mbylleshin grekët e dënuar nga turqit, por edhe klerikët që dënoheshin për shkelje kanunore apo të tjera kishtare nga Patriarkët Ekumenë.

Në fillim të shekullit të 19-të shumë manastire u plaçkitën nga Ali Pasha. Deri në vitet 1920, ngjitja në manastire dhe komunikimi ndërmjet tyre bëhej me erë-shkallë, litarë, rrotulla dhe kosha. Pastaj shkallët dhe tunelet u gdhendën në shkëmbinj për të hyrë në manastire. Edhe manastiret e Meteoras pësuan shumë dëme gjatë viteve të pushtimit gjerman (1941-1944).

Manastiret e Meteoras sot

Sot në Meteora funksionojnë gjashtë manastire. Le të shohim më shumë fakte rreth tyre.

Manastiri i Shenjtë i Megalo Meteoros - Shpërfytyrimi i Shpëtimtarit është manastiri më i madh dhe një nga manastiret më të vjetra të Meteorës, pasi themeli i tij është vendosur pak para mesit të shekullit të 14-të. Në manastir sot gjenden relike të vlefshme dhe unike (ikona portative nga shekulli XIV deri në shekullin XIX, gdhendje në dru, qëndisje floriri etj.), bodrumi ku mbahen veglat e vjetra të punuara me dorë dhe veglat e jetës bujqësore e blegtorale etj.

Manastiri i Shenjtë i Varlaam - Gjithë Shenjtorët ndodhen në anën veriperëndimore të shkëmbinjve të Meteora, në juglindje të Manastirit të Megalo Meteoros. I pari që u vendos në shkëmb ishte Barlaami i larguar, një bashkëkohës i Shën Athanasios Meteorit. Në sakristinën e manastirit ruhen ekspozita të vlefshme, si kryqe të gdhendura në dru, ikona portative të rralla ruse dhe të dukshme post-bizantine. Koleksioni i dorëshkrimeve dhe antikiteteve të manastirit është i pasur.

Direkt mbi Kalambaka ndodhet Manastiri i Shenjtë i Agios Stefanos, manastiri i parë meteorit që u shndërrua në një manastir grash (në vitin 1961) dhe që sot ka vëllazërinë më të madhe të murgjve nga të gjitha manastiret e Meteorës. Sipas shumë dëshmive, deri në vitin 1927 në shkëmb afër hyrjes së jashtme të manastirit ka pasur një mbishkrim me emrin e Jeremisë së gdhendur, që daton nga viti 1191/1192. Është ndoshta i pari vetmitar asket që u ngjit në shkëmbin e Agios Stefanos. Themeluesi i parë i tij konsiderohet të jetë shenjtori arkimandrit Antonios Kantakouzenos, i cili në gjysmën e parë të shekullit të 15-të, ndërtoi një kishë të vogël për nder të Shën Stefanit.

Mbi një shkëmb të pjerrët imponues dhe madhështor, në verilindje të Kalambakës është ndërtuar manastiri i Agia Triada, për të cilin ka dëshmi të vitit 1362, të Symeon Uresis Palaiologos. Abati i Megalo Meteoros Polykarpos Rammidis shkroi në vitin 1882, pa përmendur asnjë burim, se manastiri u ndërtua në 1438 nga murgu Dometios. Shkallët e ngjitjes së manastirit u ndërtuan në vitin 1925 nga mjeshtri Pavlos Lazarovits, i përbërë nga afërsisht 140 shkallë dhe një parapet special mbrojtës. Ndonëse manastiri është grabitur herë pas here, në të ruhen 31 kodikë të shkruar me dorë, ndërsa si relike e çmuar ruhet edhe arkivoli i Agios Triphonos.

Shumë afër Kastrakut ndodhet Manastiri i Shenjtë i Agios Nikolaos Anapavsa. Emri "Anapausas" është ose për shkak të një themeluesi të vjetër ose thjesht vjen nga folja "të pushosh" dhe i referohet klimës së mirë fizike dhe shpirtërore të manastirit, në të cilin shumë murgj u tërhoqën dhe gjetën pushim dhe rekreacion. Polykarpos Rammidis në 1882 raportoi se emri i dytë i manastirit ishte Asmenos, që do të thotë një vend i lumtur, i këndshëm për të qëndruar. Murgjit e parë duhet të jenë ngjitur në shkëmb në fillim të shekullit të 14-të dhe të kenë krijuar ngadalë manastirin. Gjatë pushtimit, manastiri u godit nga mortaja dhe pësoi dëmtime të rënda. Nga vitet 1970 deri në 1997 manastiri mbeti pa murgj. Atë vit u vendos në të Arkimandriti Polikarpo dhe kontribuoi në zbukurimin dhe rinovimin e tij.

Më në fund, Manastiri i Shenjtë i Rousanos - Agia Varvara funksionon sot si manastir grash. Emri Rousanos i detyrohet ose banorit të parë të shkëmbit ose ndërtuesit të kishës së parë në shekullin e 13-të ose të 14-të. Referenca e parë me shkrim për emrin e Rousanos gjendet në të ashtuquajturën "Gramma Historikon" ose "Kronika e Meteorëve", shkruar pak pas gushtit 1529, dhe që flet për "manastirin e Rousanos", i cili deri pak vite më parë ishte " i shkretë". Më 7 tetor 1988, manastiri i Rousanos u shndërrua zyrtarisht në një manastir femrash dhe në të u instalua një vëllazëri tetë anëtarëshe murgeshash nga Manastiri i Fjetjes së Shenjtë të Stagiades. Më 22 tetor 1996, Mitropoliti i Bekuar i Stagionit dhe Meteorës Serafimi hodhi themelet e krahut të ri trekatësh të manastirit, në zonën e vjetër.

Manastiret e Meteorës janë përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 1988.

Burimet: Spyridon Vlioras, "AGIA METEORA - SHKËMBJET QIELLORE", MANASTIRI I SHENJTË ROUSANOU - BOTIMET MILITOS.

Enciklopedia PAPYRUS - LAROUS - BRITANI, Vëllimi 42./Marrë nga Protothema- Përshtati Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH