Politikë

Media malazeze: Hetuesit bastisin zyrën e Majlinda Bregut

Shkruar nga Liberale
Media malazeze: Hetuesit bastisin zyrën e Majlinda Bregut

Hetuesit e Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) hynë në ambientet e Sekretariatit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) në Sarajevë javën e kaluar, si pjesë e hetimit për mashtrimin e pretenduar të tenderëve dhe dyshimet për parregullsi të tjera në punën e organ ekzekutiv i kësaj organizate ndërkombëtare, anëtar i së cilës është edhe Mali i Zi.

Kështu raporton media malazeze “Vijesti”, duke thënë se informacionet i ka nga burime të sigurta diplomatike. Drejtuesja e këtij Sekretariati është pikërisht politikania shqiptare Majlinda Bregu.

Nuk dihet sesa qëndrojnë këto pretendime, pasi nga autoritetet në Sarajevë nuk ka pasur asnjë reagim. Ndërsa vetë Sekretariati i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), i drejtuar nga Majlinda Bregu, i është përgjigjur kërkesës për informacion dhe ka thënë se të gjitha procedurat janë kryer sipas rregullave dhe Statutit të organizatës.

“Në një nga tenderët e kontestuar për shërbimet e konsulencës, pretendohet se menaxhmenti i Sekretariatit të KBR-së, i drejtuar nga ish-politikania shqiptare Majlinda Bregu që prej janarit 2019, ka urdhëruar që kontrata t’i jepet një kompanie nga Shqipëria që nuk ka kaluar renditjen e komisionit të brendshëm, dhe jo një nga dy kompanitë nga vendet e tjera të rajonit që plotësonin kërkesat”, shkruan mes të tjerash artikulli.

Pjesë nga artikulli i medias malazeze, për Majlinda Bregun:

Hetuesit e Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) hynë në ambientet e Sekretariatit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) në Sarajevë javën e kaluar, si pjesë e hetimit për mashtrimin e pretenduar të tenderëve dhe dyshimet për parregullsi të tjera në punën e organit ekzekutiv të kësaj organizate ndërkombëtare, anëtar i së cilës është edhe Mali i Zi. “Vijesti” mëson detaje nga dokumente dhe burime diplomatike të afërta me hetimin.

Në qarqet diplomatike, spekulohet se hetimi i OLAF-it, i cili u hap në mars të këtij viti, po kontrollon nëse janë keqpërdorur disa qindra mijëra euro gjatë vitit të kaluar dhe këtë vit për shkak të shkeljes së procedurave për prokurimin publik të mallrave dhe shërbimeve.

Në një nga tenderët e kontestuar për shërbimet e konsulencës, pretendohet se menaxhmenti i Sekretariatit të KBR-së, i drejtuar nga ish-politikania shqiptare Majlinda Bregu që prej janarit 2019, ka urdhëruar që kontrata t’i jepet një kompanie nga Shqipëria që nuk ka kaluar renditjen e komisionit të brendshëm, dhe jo një nga dy kompanitë nga vendet e tjera të rajonit që plotësonin kërkesat.

Dyshohet se po shqyrtohet edhe rregullsia e disa tenderëve të tjerë, përfshirë organizimin e konferencave në rajon, si dhe për prokurimin e mallrave dhe shërbimeve. Gjithashtu spekulohet se dhënia e granteve është nën vëzhgimin e hetuesve të OLAF.

Të krijohet përshtypja se kompanitë, organizatat dhe konsulentët nga Shqipëria favorizohen në mënyrë të pajustifikueshme në shumë tendera”, tha për “Vijest” një burim diplomatik, i cili dëshiron të mbetet anonim për të komentuar hapur.

“Vijesti” mësoi nga Ministria e Punëve të Jashtme të Malit të Zi, e cila kryeson procesin e bashkëpunimit në Evropën Juglindore që nga 1 korriku, se Sekretariati i KBR-së, që është organ ekzekutiv i KBR-së dhe SEECP-së, zyrtarisht ka konfirmuar gojarisht se javën e kaluar që hetuesit e OLAF ndodhen në ambientet e Sekretariatit.

Një nga burimet diplomatike tha se OLAF kontrollon dhe sekuestron dokumente, kompjuterë dhe telefona të punonjësve të Sekretariatit, duke përfshirë komunikimet e ndërsjella me e-mail.

OLAF nuk e ka konfirmuar apo mohuar ekzistencën e hetimit për “Vijest”, as nuk është përgjigjur në pyetjet për fazën e tij, cili ka qenë vendimi për rezultatet e hetimit nëse kanë bërë një të tillë dhe nëse e kanë përcjellë atë tek institucionet kompetente. Pyetjet se sa njerëz nga Sekretariati i KBR-së u dëgjuan gjatë hetimit dhe në çfarë cilësie, si dhe nëse ata informuan Drejtorinë e Përgjithshme të Komisionit Evropian për Zgjerimin dhe Politikat e Fqinjësisë (DG NEAR), e cila financon shumicën dërrmuese të aktiviteteve të KBR-së, nuk u përgjigjën.

“Pas përfundimit të hetimit, OLAF u rekomandon institucioneve dhe autoriteteve kombëtare se si të procedohet: kjo zakonisht përfshin fillimin e hetimeve penale, rimbursimet dhe masat e tjera disiplinore dhe administrative. Më pas ai monitoron se si zbatohen këto rekomandime”, thuhet në faqen e OLAF.

Bregu nuk iu përgjigj pyetjeve të “Vijesti” në lidhje me parregullsitë e pretenduara dhe hetimin, duke përfshirë nëse ajo dhe zëvendësja e saj Tanja Miščević kanë marrë pjesë në ndonjë mënyrë në procedurat e prokurimit publik nën hetim nga OLAF, nëse janë dëgjuar në hetim dhe në çfarë cilësie, dhe nëse ata e informuan DG NEAR për parregullsitë e supozuara dhe hetimin.

Në vend të kësaj, zyra e shtypit e KBR dërgoi një tekst ku thuhej se “Sekretariati i KBR… është një organizatë që krenohet me punën e saj, si dhe me transparencën dhe llogaridhënien për aktivitetet e saj, të cilat monitorohen nga afër dhe rregullisht, rishikohen dhe vlerësohen nga të gjithë anëtarët e Bordit”, të cilin Sekretariati “raporton në mënyrë të vazhdueshme”.

“Në punën tonë ne mbështetemi në… Statutin, rregullat dhe procedurat e vendosura, duke përfshirë kodin e sjelljes, por edhe në ndershmërinë, integritetin, besueshmërinë dhe faktet, të cilat jemi të sigurt që ju si gazetar i kuptoni dhe i vlerësoni më – fakte të verifikuara dhe burime të besueshme”, thuhet në tekstin e nënshkruar “Sekretariati i RCC”.

Gjithashtu thuhet se “QKB vlerëson shumë përmirësimin e vazhdueshëm të procedurave dhe të gjitha procedurave të auditimit, administrative, të jashtme dhe të brendshme, të cilat kanë kaluar me rezultatet më të mira ndër vite”.

“Të gjitha sa më sipër shtojnë vlerë dhe njohuri, duke i dhënë RCC-së informacionin që i nevojitet për të bindur donatorët tanë, anëtarët dhe palët e tjera të interesuara se ne po drejtojmë një organizatë të mirë. Fokusi ynë në ditët në vijim janë përgatitjet për samitin e ardhshëm të Procesit të Berlinit, rezultatet e të cilit Sekretariati i RCC po punon gjatë dhe fort, duke pasur parasysh përfitimet e prekshme për qytetarët e këtij rajoni”.

As Bregu dhe as “Sekretariati RCC” nuk iu përgjigjën kërkesës së “Vijest” për të siguruar dokumentacion për të gjitha tenderat dhe procedurat e prokurimit publik dhe kontratat e dhëna në pesë vitet e fundit.

DG NEAR nuk iu përgjigj pyetjeve të “Vijesti” në lidhje me parregullsitë e pretenduara dhe hetimin e OLAF në KBR deri në mbylljen e çështjes.

Bregu përgjegjëse për shpenzimin e parave

Sekretari i Përgjithshëm i KBR-së është përgjegjës për shpenzimin e parave të kësaj organizate, e cila në masë të madhe financohet nga Bashkimi Evropian, përveç anëtarëve dhe donatorëve.

“(Sekretari i Përgjithshëm) siguron dhe është përgjegjës për përdorimin e duhur të buxhetit të Sekretariatit në përputhje me procedurat e menaxhimit administrativ dhe financiar që rregullojnë buxhetin e Sekretariatit, duke përfshirë auditimin e pavarur, siç parashikohet në Manualin e Menaxhimit Financiar të miratuar nga Bordi i KBR-së, ” thuhet në statutin e RCC.

Mandati trevjeçar i Bregut ka përfunduar më 1 janar të këtij viti dhe ajo e mban këtë post deri në zgjedhjen e sekretares së re të përgjithshme.

Bregu është doktoreshë e shkencave sociologjike, ish-gazetare e televizionit shtetëror shqiptar, deputete e Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë për tre mandate, ministre për Integrimin Europian, koordinatore kombëtare për fondet IPA dhe zëdhënëse e dy qeverive të ish-kreut të PD-së Sali Berisha, sipas biografisë së saj në faqen e RCC.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH