Letërsi

LIBRI I DITËS: "Çfarë quajmë dispozitiv?", në sytë e autorit askush nuk i përngjan terroristit më shumë sesa njeriu i zakonshëm

Shkruar nga Liberale

LIBRI I DITËS: "Çfarë quajmë dispozitiv?",

RUBRIKA DITORE E LIBRIT E PËRZGJEDHUR NGA LIBERALE.AL

Titulli: Çfarë quajmë dispozitiv?

Origjinali: Che cos'e un dispositivo

Kategoria: Filozofi

Autori: Giorgo Agamben

Përktheu: Alfred Bushi

Botues: Dritëhije

Viti: 2024

Fq: 52


Mbi librin

Në sytë e autorit, e mbase me të drejtë, askush nuk i përngjan terroristit më shumë sesa njeriu i zakonshëm.

Pak nga jeta e autorit

Giorgio Agamben i lindur më 22 prill 1942) është një filozof italian më i njohur për punën e tij që studion konceptet e gjendjes së përjashtimit.

Agamben u arsimua në Universitetin e Romës, ku në vitin 1965 ai shkroi një tezë të pabotuar laurea mbi mendimin politik të Simone Weil. Agamben mori pjesë në seminaret e Martin Heidegger-it Le Thor (mbi Heraklitin dhe Hegelin) në 1966 dhe 1968. Në vitet 1970, ai punoi kryesisht në gjuhësi, filologji, poetikë dhe tema në kulturën mesjetare. Gjatë kësaj periudhe, Agamben filloi të shtjellonte shqetësimet e tij kryesore, megjithëse qëndrimet e tyre politike nuk ishin bërë ende të qarta.

Në vitet 1974–1975 ai ishte anëtar i Institutit Warburg, Universiteti i Londrës, falë mirësjelljes së Frances Yates, të cilin e takoi përmes Italo Calvino. Gjatë kësaj shoqërie, Agamben filloi të zhvillonte librin e tij të dytë, Stanzas (1977).

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH