Letërsi

Botim i UET PRESS/ Recensë nga Rezear Xhaxhiu: “Dashuri në Kthesat e Dështimit”, një libër shumë pranë jetës

Shkruar nga Liberale

Botim i UET PRESS/ Recensë nga Rezear Xhaxhiu: “Dashuri në

Ky libër është një pasqyrë dhe metaforë në të njëjtën kohë, e gjendjes aktuale në të cilën njerëzimi përballet, jo papritmas. Ato që na propozohen janë emocione realiste, logjike dhe të ndryshme nga individi në individ, absolutisht të mundshme dhe koherente

Shkruar me një gjuhë të qartë, të kuptueshme, me shumë informacione utilitare në çdo faqe... një lloj traktati, një libër udhëzues, komunikativ që ngjall interes për këdo që është ose jo në krizë dashurie. Ky libër është një pasqyrë dhe metaforë në të njëjtën kohë, e gjendjes aktuale në të cilën njerëzimi përballet, jo papritmas. E konceptuar në kohë të dyshimta, vepra përshkruan, në një mënyrë thuajse parashikuese, skenarë dhe simptoma të lidhjes në çift që janë padyshim realë, por megjithatë në mënyrë dramatike të ngjashme me lajmet e ashpra të ditëve të sotme.

Zgjimi në mes analizës psikologjike për të zbuluar se jeta ruhet, menaxhohet dhe ka një vlerë të paimagjinueshme nëse menaxhon veten dhe konceptin e dashurisë, se ankthet janë kthyer në realitet. Shkrimi është i qartë, mbështjellës, i rrjedhshëm dhe, aty ku fjalët bëhen teknike, kuptimi nuk humbet kurrë, i ndihmuar edhe nga shënimet shpjeguese në kohë që gjejmë në fund të vëllimit. Formimi i autores, Suela Kalaja, si doktore e Psikologjisë, hyn në skenë dhe i jep asaj aftësi shkencore magjepsëse, interesante, të propozuara për një jetë kuptimplote, me dhuratën bujare të atyre që e shndërrojnë veprën e tyre në një pasurim të dashurisë.

Çdo tematikë është krijuar me kujdes dhe thellësi. Ne i njohim ato dhe shohim qasjet e ndryshme ndaj urgjencës: hutimi, vendimi, hezitimet, humbja e vetes për dashuri. Ato që na propozohen janë emocione realiste, logjike dhe të ndryshme nga individi në individ, absolutisht të mundshme dhe koherente. Ka teori reale dhe praktike, vendim, dëshirë për të mbijetuar dhe mbrojtur, por edhe shpjegim elokuent i ndjenjave të fajit dhe pafuqisë. Shumë pranë jetës, na bëjnë të identifikohemi me ndjesitë dhe qasjet, të ndihemi të ngjashëm apo të largët, në çdo detaj përshkrimi të rigjesh forcën për të kuptuar.

Rezear Xhaxhiu, gazetar dhe moderator

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH