Magazinë

Cila do të jetë ngjyra e vitit 2024? Operatorët shpjegojnë pse!

Shkruar nga Liberale

Cila do të jetë ngjyra e vitit 2024? Operatorët shpjegojnë

Pas javësh pritjeje në ankth, Laurie Pressman, nënkryetare e institutit të ngjyrave Pantone, më në fund ka zbuluar sekretin: ngjyra Pantone e vitit është Peach Fuzz, "një nuancë e butë pjeshke, e dhembshur dhe ushqyese, që përcjell një dashamirësi të sinqertë". Ajo e përshkruan institutin në një shënim.

Por si zgjidhet ngjyra e vitit? “Grupet e kërkimit, të udhëhequr nga parashikuesit e trendit të ngjyrave, bëjnë parashikime, të cilat mund të jenë gjithashtu interesante, por që shpesh rezultojnë të jenë truke për të krijuar mundësi blerjeje dhe për të nxitur nevoja të reja”, thotë Massimo Caiazzo, president i Iacc Italia, shoqata e ngjyrave, projektues. Në vazhdën e Pantone, ka një numër gjithnjë në rritje të markave të bojrave dhe përfundimeve që paraqesin nuancat e tyre me emra ndjellës dhe tërheqës, propozime që ndonjëherë ndryshojnë shumë nga ato të markave konkurruese: «Nëse dikur markat ishin në linjë, sot çdo kompania thotë opinionin e saj, duke krijuar konfuzion”, vijon Caiazzo.

Cila do të jetë ngjyra e vitit 2024? Operatorët shpjegojnë

Problemi është në rrjedhën e sipërme. "Ne nuk duhet të imponojmë një ngjyrë të vetme, por të sugjerojmë paleta që marrin parasysh reagimin e njeriut ndaj ngjyrave dhe mirëqenien e njerëzve. Unë kam ndihmuar klientët që kishin bërë një shtëpi vjollce ose një kuzhinë me ngjyrë të gjelbër, sepse ishin në modë. Magenta e zgjedhur nga Pantone në vitin 2023, nëse përdoret masivisht, mund të shkaktojë një përshpejtim të rrahjeve të zemrës. Shumë stilistë, duke pasur mungesë trajnimi pas tyre, gjë që ende i shtyn ata ta konsiderojnë ngjyrën një plotësues, në vend që të zbatojnë parimet e ergonomisë së ngjyrave, mbështeten në shijet personale, gurutë e improvizuara ose modat. Pantone perceptohet gabimisht si një observator i pavarur shkencor për ngjyrat, por është një markë komerciale, shfaqet një konflikt interesi", tha Laurie Pressman.

Përshtati për /Liberale A.C/

Poll
SHQIPENGLISH