Arte

"Zbulohet" vendndodhja e saktë e varrimit të Platonit, ekipi i arkeologëve italianë "zbarkon" në zonën e dyshuar

Shkruar nga Liberale

"Zbulohet" vendndodhja e saktë e varrimit të Platonit, ekipi

Një ekip kërkimor italian ka thënë se ka gjetur vendndodhjen e saktë të varrosjes së Platonit, bazuar në gjetjet e papiruseve të vendosura pranë Napolit në Herculaneum. Studiuesi italian Graciano Ranocchia pohoi se gjetjet tregojnë se Platoni u varros në "Akademinë" e quajtur pas tij në Athinë, në një kopsht pranë "Tempullit të Muzave". Ky zbulim buron nga një interpretim i ri i një papirusi të shkruar nga Filodemusi i shkollës epikuriane, duke detajuar historinë e Akademisë.

Pavarësisht se u dëmtuan nga shpërthimi i vullkanit Vezuvit në vitin 79 pas Krishtit, papiruset u deshifruan duke përdorur mjete të teknologjisë së lartë për të zbuluar këto njohuri të reja. Zbuluar ku fjalët e reja shënojnë një rritje prej 30% në tekst në krahasim me një analizë të mëparshme të kryer në 1991.

Studiuesit italianë kanë riekzaminuar papiruset nga Herculaneum, duke sugjeruar se Platoni mund të jetë shitur si skllav në vitin 404 Para Erës Sonë gjatë pushtimit spartan të Aeginës ose në 399 Para Erës Sonë pas vdekjes së Sokratit.

"Zbulohet" vendndodhja e saktë e varrimit të Platonit, ekipi

Kjo sfidon besimet e mëparshme që e lidhin ngjarjen me 387 para Krishtit gjatë kohës së Platonit në Sirakuzë. Cicero dhe Hermippus ofrojnë rrëfime kontradiktore për vdekjen e Platonit, me Ciceron që sugjeron se ai kaloi ndërsa shkruante dhe Hermippus duke pretenduar se vdiq në një martesë në moshën 81-vjeçare dhe u varros në Akademi.

Marsilio Ficino i shton rëndësi moshës 81-vjeçare të Platonit, ndërsa një rrëfim tjetër sugjeron se ai vdiq nga infektimi i morrave, një histori që Thomas Stanley e konsideroi fyese. Vendi i varrimit të Platonit në Akademinë e Athinës u zbulua përmes leximit bionik të papiruseve Herculaneum, të djegur nga shpërthimi i Vezuvit. Këto papiruse, kryesisht nga Philodemus, ruhen në Bibliotekën Kombëtare të Napolit për shkak të ndjeshmërisë së tyre si gjetje arkeologjike. Nga 1,814 papirus, 340 janë lexuar, 970 janë pjesërisht të dëmtuara dhe rreth 500 janë fragmente të shkrumbuara. /Liberale.al/ L.M/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH