Arte

"Tra*pi i Meduzës"/ Pse kjo një ndër veprat më bezdisëse të ARTIT NË HISTORI?

Shkruar nga Liberale

"Tra*pi i Meduzës"/ Pse kjo një ndër veprat më

Theodore Géricault zgjodhi këtë punë të pakomisionuar në shkallë të gjerë për të nisur karrierën e tij, duke përdorur një temë që kishte krijuar tashmë një interes të gjerë publik.Ngjarja e magjepsi atë dhe para se të fillonte punën për pikturën përfundimtare, ai ndërmori kërkime të gjera dhe bëri shumë skica përgatitore. Ai intervistoi dy nga të mbijetuarit dhe ndërtoi një model të detajuar në shkallë të gomones. Ai vizitoi spitalet dhe morgjet ku mund të shihte, nga dora e parë, ngjyrën dhe strukturën e mishit të të vdekurve dhe të vdekurve.

Siç e kishte parashikuar ai, piktura u tregua shumë e diskutueshme në paraqitjen e saj të parë në Sallonin e Parisit të vitit 1819, duke tërhequr lavdërime dhe dënime pasionante në të njëjtën masë. Megjithatë, ajo krijoi reputacionin e tij ndërkombëtar dhe sot shihet gjerësisht si themelor në historinë e hershme të lëvizjes romantike në pikturën franceze.

"Kjo është një tjetër pikturë që më ka ndjekur gjithmonë. Skena dëshpërimi dhe shthurjeje në det, me kanibalizëm dhe vetëvrasje dhe të gjitha llojet e gjërave të tmerrshme. Si fëmijë kjo pikturë më jepte ankthe.

Unë e kam parë këtë në jetën reale dhe kam mbetur i shtangur në palëvizshmëri prej saj. Ushtarët kanë humbur shikimin për shkak të një sulmi me gaz dhe duhet t'i çojë në pjesën e pasme nga një person me shikim. Më përuli të mendoja për ushtarin e verbuar nga gazi që mban ende pushkën e tij sikur të ishte ende një ushtar i dobishëm. Unë kisha një fqinj që ishte goditur me gaz në Luftën e Parë Botërore, Richard Wigmore, dhe ai nuk u shërua kurrë, as shëndeti, as mendja. Ai mbante një maskë gazi në çdo dhomë dhe një në dhomën e ndenjes. Edhe jashtë Bostonit në 1974 ai priste një sulm gjerman në çdo kohë."-shprehu artisti.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH